DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

“VFS Films” kopražojums ar Lietuvu saņem balvu Varšavā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lietuviešu režisora Arūna Mateļa jaunākā filma “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule / Wonderful loosers: A Different World”, kura tapusi sadarbībā ar Latvijas studiju “VFS Films”, pagājušonedēļ tika pirmizrādīta Varšavas starptautiskajā filmu festivālā un noslēgumā saņēma balvu “Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma”.

Varšavas kinofestivāla dokumentālo filmu konkursam bija atlasītas divas Latvijas filmas – arī režisora Arņa Aspera debija Neiespējamais ir iespējams / A to B Rollerski. Informācija par visām Varšavas festivālā apbalvotajām filmām – https://wff.pl/en/news/winners-of-33-wff

Filmas  Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule uzvara vienā no astoņiem A klases kino festivāliem Eiropā (Kannas, Berlīne, Venēcija u.c.) nodrošina tai iekļaušanu arī Eiropas Kinoakadēmijas balvas konkursa programmā. Latvijas pusi šajā unikālajā projektā pārstāv operatori Valdis Celmiņš un Ivars Zviedris, montāžas režisors Gatis Belogrudovs un producents Uldis Cekulis. Latvijā dokumentālās filmas pirmizrāde gaidāma nākamā gada sākumā.

Filma Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule atklāj neredzamo pusi riteņbraukšanas sacensībās Giro d’Italia – vienā no trim pasaulē lielākajām un grūtākajām velosportistu cīņas arēnām. Neskatoties uz velosporta popularitāti, tikai nedaudzi zina par sacensību sarežģīto, hierarhisko struktūru, kas paģēr beznosacījuma pakļaušanos un pašuzupurēšanos. Filmas centrā ir tā sauktie gregari - profesionālās riteņbraukšanas mūki, kuri vienmēr brauc aizmugurē, piegādā biedriem ūdeni un jau startējot ir nolemti zaudēt.

"Tā ir filma, kas ievelk jūs savā pasaulē no pirmajām sekundēm. Ar katru nākamo kadru riteņbraucēju sāpes arvien vairāk izjūtat kā savējās, viņu brūces pamazām kļūst par jūsu brūcēm, un tikai tad, kad viss ir beidzies, jūs spējat atgriezties realitātē. Šis stāsts suģestē pat tos skatītājus, kuri neinteresējas par riteņbraukšanas sportu vai paši nebrauc ar velosipēdu, jo tas ir stāsts par kaislību un uzupurēšanos kopīga mērķa, otra cilvēka labā," saka Varšavas kino festivāla direktors Stefans Laudins.

Šī ir pirmā reize, kad kāds izvēlējies kinovalodu, lai runātu nevis par velosporta čempioniem, kuri parasti izpelnās uzmanību, bet gan par tiem, kuri paliek ēnā. Gregari atvēra sirdi režisoram, ļaujot ieskatīties viņu ikdienas rutīnā – nogurdinošajos treniņos un spraigajās sacensībās, kur netiek dota pat visniecīgākā cerība uzvarēt, bet ir vienīgi pienākums tikt galā ar pārcilvēciskām grūtībām, lai palīdzētu triumfēt komandas līderim.

Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule bija sarežģīts un riskants dokumentālā kino projekts, jo šī ir pirmā reize pēdējo 40 gadu laikā, kad kādam kino režisoram ar savu filmēšanas grupu tikusi dota atļauja filmēt Giro d’Italia sacensību iekšienē. Tieši tāpēc pastiprinātu interesi par filmu izrādījuši Itālijas mediji.

Arūns Matelis ir pasaulē pazīstams dokumentālā kino režisors, kurš 2007. gadā saņēma ASV Kinorežisoru ģildes balvu par filmu Pirms pārlidot uz Zemi / Before Flying Back to Earth.

Filma Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule ir līdz šim viena no lielākajām Eiropas dokumentālā kino kopprodukcijām, kuras tapšanā līdz ar Lietuvu un Latviju piedalījušās arī Itālija, Šveice, Īrija, Ziemeļīrija, Spānija un Beļģija. Filmas ražošanu ir atbalstījis Eiropas fonds Creative Europe un Nacionālais Kino centrs, kā arī visu pārējo dalībvalstu kino fondi.

Studijas VFS Films sadarbībai ar kaimiņzemes Lietuvas kolēģiem ir senā draudzībā balstītas tradīcijas. Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule ir jau otrais VFS Films kopdarbs ar lietuviešu režisoru Arūnu Mateli. Režisores Ramunes Rakauskaites dokumentālo spēlfilmu Radviliāda par Eiropā slaveno Radvilu dzimtu, kurai Matelis ir kopproducents, Latvijas skatītāji varēs redzēt arī nākamajā gadā. Otra pasaulē labi pazīstamā lietuviešu dokumentālista Audrjusa Stoņa režisētā un Ulda Cekuļa producētā filma Ramins (2012) bija Lietuvas oficiālais pieteikums Oskara nominācijai. Šobrīd notiek kopīgs darbs pie Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei atbalstītā Kristīnes Briedes un Audrjusa Stoņa projekta Baltijas jaunais vilnis, kura pirmizrāde gaidāma 2018. gada aprīlī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI