DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Apstrādes rūpniecībā turpinās ražotāju cenu pieaugums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2017.gada jūnijā-septembrī, salīdzinot ar aprīli-jūniju, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā pieauga par 1,1%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai tās palielinājās par 1,5%, bet eksportētajai produkcijai – par 0,8 %.

Kopumā šī gada deviņos mēnešos ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā pieauga par 3,3%, kas ir straujākais kāpums šajā periodā kopš 2011.gada. Kopumā šī gada deviņos mēnešos ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā vietējā tirgū realizētai produkcijai pieauga par 4,1%, bet eksportētajai produkcijai pieauga par 3 %.

Nozaru griezumā šī gada deviņos mēnešos ietekmīgākais ražotāju cenu pieaugums bija pārtikas produktu ražošanā – par 6,2%, kokapstrādē – par 4,4%, elektrisko iekārtu ražošanā – par 5,8%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 2,8% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 2,2%. Ražotāju cenu pieaugumu pārtikas produktu ražošanā būtiski ietekmēja cenu kāpums vietējā tirgū realizētajai produkcijai. Jāatzīmē, ka nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā lielāka ietekme bija cenu kāpumam eksportētajai produkcijai.

Lielākā pazeminošā ietekme šī gada deviņos mēnešos bija ražotāju cenu samazinājumam ķīmisko vielu un produktu ražošanā – par 2,5%. Ražotāju cenu samazinājumu šajā nozarē noteica cenu kritums eksportētajai produkcija.

Gada griezumā 2017.gada septembrī ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā bija par 4,1% augstākas. Ražotāju cenas gan vietējā tirgū realizētai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai septembrī bija attiecīgi par 5,5% un 3,2% augstākas nekā pirms gada, kas galvenokārt skaidrojams ar energoresursu un izejvielu cenu kāpumu kopš 2016.gada marta. 

Šogad apstrādes rūpniecības ražotāju cenas būs augstākas nekā 2016.gadā. Ražotāju cenu līmeni lielā mērā ietekmē eksportētās produkcijas ražotāju cenu svārstības, ko pamatā nosaka pasaules izejvielu cenu dinamika. Jāatzīmē, ka 2016.gadā un arī 2017.gada janvārī-septembrī pasaules enerģijas, rūpniecības un lauksaimniecības izejvielu cenas uzrādīja pieaugumu. Vienlaikus vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenu kāpumu ietekmē izaugsmes tempu palielināšanās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI