DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Iniciatīvā “Talkojam dabai” nostiprina kāpas dabas liegumā “Plieņciema kāpa”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Dabas aizsardzības pārvaldes (turpmāk – Pārvalde) iniciatīvas “Talkojam dabai” ietvaros pagājušajā nedēļā norisinājās talka dabas liegumā “Plieņciema kāpa”, kuras laikā atjaunoti un no jauna izveidoti kārklu pinumu žodziņi cilvēku radītās ietekmes un erozijas apdraudēto kāpu stiprināšanai.

Talkā, kurā piedalījās "Lattelecom" darba kolektīvs, kāpas stiprināja lieguma vietās, kas visvairāk pakļautas erozijai un antropogēnajai slodzei. Tās ir lielākā vēju izpūstā kāpu ieplaka Latvijā – Vabu laukums un Katrīnas ceļš, kas mūsdienās tiek izmantots kā taka nokļūšanai pie jūras.

Līdzīgos dabas saglabāšanas pasākumos īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Dabas aizsardzības pārvalde aicina iesaistīties arī citus darba kolektīvus vai draugu grupas, interešu pulciņu dalībniekus, skolēnu un studentu grupas un ģimenes, tādējādi īstenojot komandas veidošanas un saliedēšanas pasākumu ar praktisko ievirzi.

"Esam pateicīgi par izrādīto interesi un aicinām arī citus kolektīvus iesaistīties iniciatīvā "Talkojam dabai", tādējādi dodot ieguldījumu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju, tostarp nacionālo parku, sakopšanā, uzturēšanā un atjaunošanā. Tā ir iespēja  praktiskā vidē mācīties par Latvijā sastopamajām dabas vērtībām un dažādu biotopu ieteicamajiem apsaimniekošanas darbiem, kā arī palīdzēt Latvijas dabā saglabāt tās unikālās vērtības un ainavas," pauž Pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas vadītājs Andris Širovs.

Plieņciema kāpa uzskatāma par vienu no pēdējām ceļojošajām kāpām Latvijā. Tā ir izcils kāpu ekosistēmas piemērs, kura aizsardzībai jau 1987. gadā tika nodibināta īpaši aizsargājama dabas teritorija. Šobrīd dabas liegums "Plieņciema kāpa" pārstāv vienu no 336 Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām Latvijā – NATURA 2000. Plieņciems izsenis ir ļoti populāra atpūtas vieta vasarā un tieši šī apstākļa dēļ prasa īpašu uzmanību, jo nereti cieš no izbradāšanas, kas kaitē tur sastopamo Eiropā un Latvijā aizsargājamo augu, bezmugurkaulnieku un putnu sugām.

"Lai novērstu pārāk lielu antropogēno slodzi, cilvēku plūsma dabā ir jāregulē. Tieši tādēļ šajā teritorijā jau vairākkārt veidoti pinumu žodziņi, atpūtniekiem iezīmējot vēlamos pārvietošanās maršrutus un vienlaikus stiprinot kāpu pret eroziju. Pateicamies uzņēmuma "Lattelecom" brīvprātīgajiem talciniekiem par ieguldīto darbu un laiku Plieņciema kāpas stiprināšanā. Tas ir patiesi nozīmīgs veikums, kas palīdzēs saudzēt šo unikālo dabas vērtību arī nākamajā paaudzēm," saka Pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas vecākais valsts vides inspektors Kārlis Lapiņš.

Šāda veida kāpu stiprināšana pēdējos desmit gados notikusi vairākkārt, piedaloties arī a/s "Latvijas valsts meži", Engures novada pašvaldības pārstāvjiem un vietējiem iedzīvotājiem.

Vabu laukuma nosaukums iegūts no vietējiem zvejniekiem, kuri vairāku gadu simtu garumā to izmantojuši tīklu žāvēšanai un kuģu būvei. Savukārt Katrīnas ceļš savu nosaukumu ieguvis, pateicoties Krievijas ķeizarienei Katrīnai, kura 1810. gadā ieradās Plieņciemā atpūsties. Viņai par godu Plieņciema kāpā tika izrakts koridors, lai viņa ar karieti varētu iebraukt peldvietā.

Plašāka informācija par iniciatīvu "Talkojam dabai", kurā darbi piemēroti trīs līdz pat 50 cilvēku lieliem kolektīviem, atrodama Pārvaldes mājaslapā. Informācija par talku iespējām, veicamajiem darbiem un teritorijām meklējama šeit: http://ej.uz/dabastalka/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI