DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Atzīmējam Baltā spieķa dienu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Baltā spieķa pirmsākumi meklējami jau Lielbritānijā, kad mākslinieks Džeims Bigs cieta negadījumā un zaudēja redzi. Apzinoties satiksmes bīstamību, mākslinieks pastaigu spieķi nokrāsoja baltu, lai būtu vieglāk pamanāms. Savukārt 1931. gadā Francijas avīzē tika ievietota publikācija ar ierosinājumu, lai neredzīgie lietotu tikai baltas krāsas spieķi, kas kalpotu par brīdinājuma zīmi transportlīdzekļu vadītājiem. Amerikas Savienoto Valstu Kongress 1964. gadā apstiprināja ideju katra gada 15. oktobri pasludināt par Baltā spieķa dienu.

Baltā spieķa diena Latvijā arī tiek atzīmēta 15. oktobrī. Baltais spieķis pēc būtības simbolizē uzdrīkstēšanos un varēšanu. Latvijā ir aptuveni 9 200 cilvēku, kuriem ir invaliditāte redzes traucējumu dēļ, savukārt visā pasaulē ir aptuveni 285 miljoni cilvēku ar redzes traucējumiem.

Svarīgi zināt, ka cilvēkiem ar I grupas invaliditāti redzes traucējumu dēļ ir tiesības uz pabalstu par asistenta izmantošanu. Valsts iesaistās šo cilvēku atbalstīšanā, finansējot sociālās rehabilitācijas pakalpojumus personām ar redzes invaliditāti. Šo pakalpojumu nodrošināšana deleģēta Latvijas Neredzīgo biedrībai. Personas ar invaliditāti redzes traucējumu dēļ var saņemt arī pārējos valsts nodrošinātos pakalpojumus un atvieglojumus, kas paredzēti ikvienai personai ar invaliditāti. Ceļu satiksmes noteikumos noteikts, ka jebkurā gadījumā, arī ārpus gājēju pārejām transportlīdzekļa vadītājam jāpalaiž garām neredzīgi gājēji, kas rāda signālu ar baltu spieķi.

Ikvienam der atcerēties, ka cilvēkam ar funkcionēšanas ierobežojumiem ir tādas pašas vajadzības kā ikvienam citam cilvēkam. Bet īpašs ir viņam nepieciešamais atbalsts – pieejama vide un informācija, iekļaujoša izglītība, veselības aprūpe un citi pakalpojumi.

Pozitīvi, ka pakāpeniski mainās uzskats par cilvēkiem ar funkcionēšanas ierobežojumiem. Tie vairs nav nevarīgi cilvēki, kuriem jāsniedz atbalsts, bet gan cilvēki ar savām spējām, un atbalsts nepieciešams viņu līdzdalības nodrošināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI