DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija ANO: Esošajā drošības situācijā kodolatbruņošanās procesam jānotiek pakāpeniski

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
12. oktobrī Ņujorkā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dalībvalstu debatēs par kodolatbruņošanos Latvijas vēstnieks ANO Jānis Mažeiks pauda stingru nosodījumu Ziemeļkorejas veiktajiem ballistisko raķešu un kodolizmēģinājumiem. Vēstnieks uzsvēra, ka šīs provokācijas pierāda, cik svarīga ir valstu vienotība, turpinot globālos kodolatbruņošanās un neizplatīšanas centienus.

Latvija uzsvēra Kodolieroču neizplatīšanas līguma (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, NPT) stratēģisko nozīmi un atgādināja, ka kodolatbruņošanās procesam ir jābūt pakāpeniskam un pragmatiskam, iesaistot gan kodolvalstis, gan valstis, kas iestājas par kodolieroču aizliegšanu, kā arī ņemot vērā starptautisko drošības situāciju.

J. Mažeiks atgādināja, ka Krievijas Federācijas īstenotā Budapeštas memoranda pārkāpšana, kas sniedza drošības garantijas Ukrainai, ir būtiski vājinājusi uzticību kodolatbruņošanās centieniem.

Latvija apsveica sasniegumus Irānas kodolprogrammas ierobežošanā un apliecināja atbalstu Kopīgajam visaptverošajam rīcības plānam (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA). Šajā kontekstā tika atzīmēta Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras centrālā loma kodolieroču neizplatīšanas globālā režīma nodrošināšanā un kodolenerģijas izmantošanas miermīlīgiem mērķiem veicināšanā.

Tāpat Latvija  īpaši atzīmēja, ka kodolizmēģinājumiem ir jāpaliek pagātnē, tāpēc Vispārējā līguma par kodolizmēģinājumu aizliegumu (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT) stāšanās spēkā ir būtisks solis ceļā uz kodolieroču attīstības ierobežošanu un pasauli bez kodolieročiem.

J. Mažeiks informēja ANO dalībvalstis, ka Latvija ir izraudzīta par nākamo  Kodolmateriālu piegādātāju grupas prezidējošo valsti 2018.-2019. gadā, un apliecināja Latvijas vēlmi stiprināt tiesībās balstītu starptautisko kārtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI