DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Šoruden valsts pārvaldes Atvērto durvju diena – 29. septembrī

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Piektdien, 29. septembrī, visā Latvijā notiks tradicionālā valsts pārvaldes Atvērto durvju diena. Tās laikā ikvienam interesentam būs iespēja ne tikai iepazīt valsts institūciju ikdienu “no aizkulisēm”, bet arī uzzināt, kas ir sabiedrības līdzdalība un kā kļūt par atbildīgu un aktīvu pilsoni.

Pasākuma programma ir īpaši pārdomāta, lai Rīgā un reģionu pilsētās parādītu iestāžu ikdienas darbus un to piedāvātos pakalpojumus no cita – radošāka skatpunkta. Turklāt šāds pasākums dod iespēju jauniešiem iepazīt savas nākotnes profesijas, ja viņi nolēmuši strādāt sabiedrības labā.

Ministru kabinetā šogad aizraujošu ekskursiju veidā vidusskolēniem būs iespēja iepazīt ierēdņu darba specifiku un to, ko patiesībā nozīmē "vadīt" valsti no izpildvaras viedokļa. Tāpat tiks pastāstīts, kā sabiedrība var iesaistīties valsts pārvaldē gan ar tiešu rīcību, gan ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību, kā iedzīvotāji var ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesu un galu galā kļūt par aktīvu, atbildīgu pilsoni. Kā ierasts, apmeklētājiem būs iespēja doties ekskursijā pa Ministru kabineta ēku.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sniegs iespēju iepazīt izmeklētāju darba ikdienu, aplūkot ekipējumu, fotografēties, izprast ziņošanas par pārkāpumiem nozīmi, kā arī tikties ar darbiniekiem. Savukārt Būvniecības valsts kontroles birojā interesentiem stāstīs par publisku ēku drošuma kontroles metodēm un kritērijiem, kā arī demonstrēs izmantojamos mērinstrumentus, ko dalībniekiem būs iespēja pašiem likt lietā, iejūtoties būvinspektora lomā.

Iekšlietu ministrija jauniešiem piedāvās divas izglītojošas lekcijas par to, kā notiek narkotiku apkarošana un kādi ir cilvēku tirdzniecības riski. Savukārt Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldē interesentiem būs iespēja aplūkot Iedzīvotāju reģistra arhīvu un piedalīties personu apliecinošu dokumentu noformēšanā.

Kā ierasts, šajā dienā apmeklētājiem atvērti būs visi Valsts policijas iecirkņi gan Rīgā, gan reģionos, dāvājot iespēju ne tikai izzināt policistu ikdienu, bet arī apskatīt policijas speciālo transportu, iepazīties ar policijā izmantojamajiem speclīdzekļiem un bruņojumu. Savukārt Valsts robežsardze šogad ļaus iepazīt Viļakas pārvaldes, Ventspils pārvaldes, Ludzas pārvaldes, Daugavpils pārvaldes un Aviācijas pārvaldes nodaļu darbu. Arī visās 92 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta daļās un posteņos visas dienas garumā ugunsdzēsēji glābēji ne tikai izrādīs depo un tehniku, bet arī pastāstīs un atgādinās par ugunsdrošību un pareizu rīcību ārkārtas situācijās. Turklāt apmeklētājiem būs iespēja pašiem iejusties ugunsdzēsēju glābēju tēlā, pielaikojot aizsargtērpus.

Kultūras ministrijā šogad stāstīs par Latvijas Kultūras kanona – izcilāko un ievērojamāko mākslas darbu un kultūras vērtību kopuma – papildināšanas iespējām. Tāpat būs atvērti liela daļa ministrijas pakļautībā esošo muzeju, piemēram, Ojāra Vācieša muzejs, Raiņa un Aspazijas māja, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs un citi. Aizraujošu programmu piedāvās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, sniedzot iespēju aplūkot "Lielo ģildi" un ļaujot piedalīties orķestra ģenerālmēģinājumā.

Arī Satiksmes ministrija interesentiem sagatavojusi īpašu piedāvājumu. Piemēram, Atvērto durvju dienas dalībniekiem būs iespēja viesoties starptautiskajā lidostā "Rīga", "Latvijas Valsts ceļu" Ceļu laboratorijā, "Pasažieru vilciena" Vagonu parkā un Zasulauka depo, iepazīstot mašīnistu un tehnisko darbinieku ikdienu, kā arī Latvijas Pastā, izzinot gan sūtījumu šķirošanas procesus, gan izmantojot iespēju nosūtīt pastkartes. "Latvijas dzelzceļš" interesentiem dāvās iespēju izmēģināt metināšanu virtuālajā vidē uz metināšanas aparāta "Froniuss", savukārt "Latvijas Jūras administrācija" sarūpējusi skolēniem konkursu, kurā, atbildot uz jautājumiem par jūrniecību un kuģošanas drošību, uzvarētājs varēs laimēt dāvana karti kruīzam ar "Tallink" prāmi.

Tieslietu ministriju 9.-12. klašu skolēni varēs iepazīt, piedaloties komandu orientēšanās spēlē "Temīdas skrējiens". Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru piedāvās kopīgu pasākumu vidusskolēniem un studentiem par aktualitātēm e-pakalpojumu jomā.

Šajā dienā Valsts sporta medicīnas centrs interesentiem sniegs izglītojošu lekciju par antidopinga noteikumiem, kuras laikā būs iespēja gūt atbildes uz jautājumiem, kas ir dopings un kāpēc tas ir aizliegts, kā arī uzzināt, kā notiek dopinga kontroles procedūra, un pievērst uzmanību riskiem, lietojot piesārņotus uztura bagātinātājus. Tāpat būs iespēja iepazīties ar fizioterapeita ikdienas darba specifiku. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā 7.-9. klašu skolēniem būs iespēja diskutēt par atkarību rašanos, bet Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā varēs doties ekskursijā pa jauno slimnīcas korpusu. Kā allaž, ekskursijām būs atvērti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas un reģionālo brigāžu punkti.

Plašāka informācija par šīm un pārējo iestāžu norisēm, kā arī pieteikšanās kārtība pieejama pasākuma mājaslapā www.atvertodurvjudiena.lv.

Lai iepazītu valsts pārvaldi un gūtu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem, Atvērto durvju dienu iespējams apmeklēt ikvienam – skolēniem, studentiem un citiem interesentiem. Valsts kanceleja pasākumu organizē kopš 2011. gada, un ik gadu tas gūst plašu atsaucību gan no valsts iestāžu, gan apmeklētāju puses.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI