DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Atjaunotajā lekciju ciklā „Pasaules līderu lasījumi” ar vieslekciju LU uzstāsies Aleksandrijas bibliotēkas dibinātājs Dr. Ismails Serageldins

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 28. septembrī, Latvijas Universitātē (LU) viesosies Aleksandrijas bibliotēkas (Ēģiptē) dibinātājs un emeritētais direktors Dr. Ismails Serageldins. Vizītes laikā viņš uzstāsies ar lekciju “Cīņa ar viltus ziņām un alternatīvajiem faktiem: aktuālie 21. gadsimta izaicinājumi. Sabiedrības izpratne par medijpratību”, turpinot 2009. gadā aizsākto Valsts prezidenta lekciju ciklu „Pasaules līderu lasījumi”.

"Esmu gandarīts, ka LU tiek atjaunots lekciju cikls "Pasaules līderu lasījumi", kura ietvaros priekšlasījumus sniegs dažādu nozaru vadošie profesionāļi. Sastapšanās ar ievērojamām personībām un iespēja ieklausīties viņu viedoklī un smelties pieredzi dara mūs bagātākus, paplašina redzesloku un ļauj Latvijas sabiedrībai nozīmīgas tēmas skatīt globālā dimensijā, stiprinot mūsu valsti," lekciju cikla nozīmību raksturo Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Dr. Ismails Serageldins ir Ēģiptē lielākās – Jaunās Aleksandrijas bibliotēkas dibinātājs un ilggadējs direktors, kurš spējis nosargāt bibliotēkas identitāti un misiju sarežģītos valsts varas apstākļos. Viņš ir publicējis vairāk nekā 100 grāmatu un monogrāfiju, kā arī vairāk nekā 500 zinātniskas publikācijas par dažādiem tematiem biotehnoloģijās, lauku attīstībā, ilgtspējas un sabiedrības vērtību zinātnē.

"Serageldins ir izcils vēl mūsu dienās saglabājies akadēmiskā universiālisma piemērs, kurš savos darbos un runās ir spējis ļoti dziļā un izpratnes pilnā veidā skart sabiedrībai nozīmīgākās tēmas, aplūkojot tās visas pasaules attīstības kontekstā. Vienalga, vai tās ir demokrātijas vai ģenētiski modificēto organismu problēmas, visās viņš spējis ieraudzīt un definēt problēmu kopsakarības un attīstības virzienus," uzsver LU rektors prof. Indriķis Muižnieks.

Liels ir bijis Dr. I. Serageldina ieguldījums Ēģiptes izglītības un zinātnes attīstībā. "Aleksandrijas bibliotēka iekļauj vairāk nekā 11 pētniecības centrus, izdod grāmatas, organizē konferences un pasākumus, piedāvā lekcijas par zinātni un kultūru un iekārto zinību centrus bērniem vistālākajos Ēģiptes nostūros. Tā ir kā spoža zinību un kultūras bāka gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī," stāsta Latvijas prezidente (1999-2007) prof.  Dr. Vaira Vīķe-Freiberga. "Dr. Serageldins ir izcils orators un apbrīnojami daudzpusīga un erudīta personība, kurā ir bauda klausīties gan snieguma elegances dēļ, gan satura bagātības ziņā."

Dr. I. Serageldina spēju akcentēt sabiedrībai būtiskākās tēmas izceļ arī LU bijušais rektors un Valsts prezidenta lekciju cikla līdzdibinātājs prof. Mārcis Auziņš. "Mūsdienu informācijas pasaulē orientēties un saprast, kas ir un kas nav patiesība, ir liela nepieciešamība un reizē īpaša māksla. Informācija dažādos medijos, īpaši sociālajos medijos, arvien biežāk tiek virzīta un radīta apzināti. Ar šo situāciju sastopamies tikai pēdējā laikā, un sabiedrībai būtu būtiski saprast, kā tajā nenokļūt un nepieņemt nepatiesu informāciju par patiesu," norāda M. Auziņš.

Mediju un citi sabiedrības pārstāvji būs laipni gaidīti atjaunoto "Pasaules līderu lasījumu"  pirmajā sarīkojumā 28. septembrī plkst. 16.00 LU Mazajā aulā, kur ar priekšlasījumu par cīņu ar viltus ziņām sniegs Aleksandrijas bibliotēkas dibinātājs Dr. Ismails Serageldins.

Valsts prezidenta lekciju cikls "Pasaules līderu lasījumi" tika iedibināts Latvijas Universitātes 90. jubilejas gadā pēc toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājuma. Līdz šim lekciju ciklā uzstājušies tādi pasaulē atpazīstami līderi kā Pasaules ekonomikas foruma Davosā (Šveicē) dibinātājs profesors Klauss Švābs; filantrops un uzņēmējs, ASV prezidenta Baraka Obamas Finanšu izglītības konsultatīvās padomes priekšsēdētāja vietnieks Džons Houps Braiants; Lielbritānijas valsts televīzijas BBC vadošais ziņu diktors Niks Gouvings, Horvātijas bijušais prezidents Ivo Josipovičs un citi.

Valsts prezidenta lekciju cikls tagad tiek atjaunots pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un LU rektora iniciatīvas. Tā mērķis – dot iespēju Latvijas akadēmiskajiem, inteliģences un mediju pārstāvjiem noklausīties dažādu nozaru, pasaulē ievērojamu personību lekcijas, kas var piedāvāt plašāku skatījumu par globāliem ekonomiskiem, politiskiem un sociāliem jautājumiem un rosināt domāt par turpmāko procesu virzību.

"Pamatideja ir radīt šim lasījumu ciklam, no vienas puses, akadēmisku kvalitāti un tajā pašā laikā arī politisku nozīmību. Sniegt akadēmisku pamatojumu vairākām prezidenta iniciatīvām, parādīt labo principu, ka valsts pārvaldes attīstības idejas nav nejaušas un ka demokrātija balstās uz izpratni un ekspertu viedokļiem," Valsts prezidenta lekciju cikla "Pasaules līderu lasījumi" mērķi skaidro LU rektors prof. I. Muižnieks. Viņš arīdzan uzsver, ka Universitāte, palīdzot veidot šo lasījumu ciklu, vēlas likt uzsvaru uz zinātnes un izglītības lomu sabiedrības attīstībā.

Plānots, ka lasījumi notiks trīs četras reizes gadā, un nākamais – šā gada novembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI