DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. septembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Jaunieši tiek aicināti izmantot neformālās izglītības piedāvātās iespējas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Mācību posms pirms darba gaitu uzsākšanas ir īstais brīdis, lai attīstītu prasmes, kas būs noderīgas darba tirgū. Tāpēc, sākoties jaunam mācību gadam, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) jauniešus aicina būt aktīviem un izmantot neformālās izglītības piedāvātās iespējas, lai paaugstinātu savu konkurētspēju darba tirgū.

"Apgūt dažādas papildprasmes jauniešiem ir ļoti svarīgi, jo tas uzlabo jaunu cilvēku konkurētspēju un atvieglo darba meklēšanas procesu nākotnē. Mūsdienu darba tirgū arvien pieprasītākas ir tādas prasmes kā pārliecināšanas spējas, svešvalodu un datorprasmes, kā arī sociālās un organizatoriskās iemaņas. Šīs prasmes jauniešiem ļoti veiksmīgi piedāvā apgūt dažādas neformālās izglītības programmas," uzskata JSPA direktore Daina Sproģe.

Kā liecina JSPA sabiedriskās domas aptauja, iedzīvotāji uzskata, ka būtiskākais neformālās izglītības sniegtais ieguvums ir iespēja attīstīt personību (54%), tostarp iedzīvotāji augstu novērtē arī neformālās izglītības plašo pieejamību, nediskriminējot mācīties gribētājus pēc to vecuma, izglītības līmeņa, tautības vai nodarbošanās (39%). Savukārt katrs trešais aptaujātais arī uzskata, ka neformālā izglītība palīdz attīstīt svarīgas dzīves prasmes, kas vieglāk palīdz atrast darbavietu.

Arī uzņēmēji atzīst, ka neformālā izglītība ir būtisks faktors, ko uzņēmēji nereti ņem vērā, izvēloties potenciālo darbinieku. "Ja jaunietis iesaistās jebkādās ārpusskolas vai studiju aktivitātēs, ko izvēlējies viņš pats, nevis vecāki vai pēc spiediena no malas, tas nozīmē, ka viņā ir izdzīvotāja gēns, ko iespējams attīstīt uzņēmēja gēnā. Tieši neformālā izglītība ir tā, kas rada mūsos vēlmi uzzināt, kļūt labākiem, kā arī realizēt savu brīvo laiku dažādu hobiju, apmācību, īpaši veidotu programmu veidā. Jebkura darba devēja mērķis ir iegūt tādu darbinieku, kurš ir ieinteresēts savā profesijā, kā arī apguvis papildu iemaņas," ir pārliecināts AS "Sakret Holdings" padomes priekšsēdētājs Andris Vanags.

Vairāk nekā puse (85%) iedzīvotāju ir novērojuši, ka darba devēji visvairāk pievērš uzmanību darba meklētāja profesionālajām zināšanām jomā, kur tiek meklēts darbinieks. Teju puse – 48% arī uzskata, ka darba devēji novērtē darbinieka prasmes strādāt komandā, 45% – komunikācijas prasmes, bet 39% – valodu zināšanas. Tas liecina, ka šīs prasmes tieši sasaucas arī ar to, kādas iemaņas un zināšanas piedāvā apgūt neformālā izglītība.

JSPA ieteikumi, kā iesaistīties neformālās izglītības aktivitātēs:

  1. Dodies uz savu pašvaldību pie jaunatnes lietu speciālista, vērsies jauniešu centrā vai sameklē tuvāko nevalstisko organizāciju jaunatnes jomā (http://jaunatneslietas.lv/cela-raditajs), lai uzzinātu vairāk par projektiem un citām aktivitātēm, kurās vari iesaistīties savas pašvaldības ietvaros;
  2. Ja vēlies iesaistīties brīvprātīgā darba, prakses vai darba aktivitātēs, kas tiek īstenotas ES valstīs un ilgst 2 līdz 12 mēnešus, reģistrējies Eiropas Solidaritātes korpusā. Pēc tam gaidi, kad ar tevi sazināsies organizācija, kurai tavs pieteikums šķitīs vispiemērotākais projekta īstenošanai;
  3. Atnāc uz JSPA un uzzini, kādas iespējas tev ir pieejamas programmā "Erasmus+: Jaunatne darbībā". Ikviens no 13 līdz 30 gadu vecumam ir aicināts rakstīt projektus šajā programmā vai arī kļūt par šo projektu dalībnieku, lai iegūtu jaunu pieredzi un kompetences, izmantojot neformālās izglītības metodes. To īstenošanā dalībniekiem tiek piedāvātas arī dažādas atbalsta iespējas – pieteikties aģentūras un starptautiski organizētajām apmācībām, iegūt padomu no reģionālā koordinatora vai pieteikties konsultācijai aģentūrā.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI