DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Papildinās Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 13.septembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību", kas paredz papildināt Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu. Komisija lūgs Saeimu likumprojektu atzīt par steidzamu un skatīt divos lasījumos. Pirmais likumprojekta lasījums plānots Saeimas sēdē rīt, 14.septembrī, informē komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Likuma pielikumā plānots iekļaut vairākas jaunas kontrolējamās vielas, kurām līdz šim, balstoties uz informāciju Eiropas agrīnās brīdināšanas sistēmā, bija noteikts pagaidu aizliegums uz 12 mēnešiem. Tāpat plānots ietvert jaunas kontrolei pakļauto vielu grupas un precizēt vairāku esošo vielu un vielu grupu aprakstu.

Likumprojektā ir precizēts apraksts arī izžāvētam augu maisījumam, kas satur marihuānu, kā arī pievienots jauns apraksts nežāvētam augu maisījumam, kas satur marihuānu, un apmērs, kādā vielu maisījumi atzīstami par lieliem un kādā – par nelieliem. Tāpat precizēts amfetamīnu grupas apraksts, lai kontrolei pakļautu vielu NDTDI un citus šai vielai līdzīgus savienojumus. Viela NDTDI strukturāli līdzinās starptautiski kontrolētai vielai LSD, un tās lietošana var radīt nopietnu kaitējumu cilvēka veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā. 

Jaunajām vielām ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu bija noteikts pagaidu aizliegums uz 12 mēnešiem, un patlaban, ņemot vērā to bīstamību sabiedrības veselībai un drošībai, tās tiek iekļautas kontrolējamo vielu sarakstā. Pagaidu aizliegumu piemēro tām vielām, par kurām saņemta informācija no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas vai saņemts tiesu ekspertīžu iestādes atzinums. 

Latvijā narkotisko un psihotropo vielu sarakstu nosaka Ministru kabinets. Lai aizsargātu sabiedrības veselību un labklājību, kā arī, lai novērstu narkotisko un psihotropo vielu nelegālo apgrozījumu, kontrolējamo vielu saraksts vairākkārt ir papildināts ar apritē esošām, iepriekš neiekļautām vielām. Pēdējoreiz saraksts tika papildināts šī gada martā.

Plānots, ka grozījumi likumā stāsies spēkā šī gada 16.oktobrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI