DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Sadarbībā ar Latvijas Universitāti atklāj pirmo Microsoft Inovāciju centru Baltijā un Ziemeļeiropā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, klātesot Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, svinīgā ceremonijā atklāts Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centrs – pirmā šāda veida tehnoloģiju inovāciju platforma Baltijā un Ziemeļeiropas reģionā. Centra mērķis ir stiprināt sadarbību starp IKT nozares, zinātnes, nevalstisko organizāciju un publiskā sektora partneriem, eksportspējīgu IT risinājumu attīstību un digitālo transformāciju Latvijā.

Inovāciju centrs darbosies divos pamatvirzienos – inovatīvu starpnozaru IT projektu īstenošana, ar fokusu uz mākoņtehnoloģijām, lietu interneta un mākslīgā intelekta risinājumiem, kā arī IT izglītības popularizēšana un atbalsts jauno speciālistu sagatavošanai.

Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centra atklāšanā piedalījās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ministru prezidents Māris Kučinskis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks un Microsoft vadītāja Austrumeiropas reģionā Anke den Audena (Anke den Ouden).

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis pauda savu pārliecību, ka centrs veicinās gan sabiedrības, gan valsts izaugsmi: "Esmu pārliecināts, ka Inovāciju centrs kļūs par sadarbības un inovāciju platformu Latvijas studentiem, zinātniekiem un uzņēmējiem! Tā būs vieta, kur apvienosies zinātne, kvalitatīva izglītība un profesionālās prasmes, lai radītu iedvesmojošus veiksmes stāstus. Tie veicinās mūsu valsts izaugsmi ceļā uz viedu valsti un viedu sabiedrību. Lai izdodas inovatīvas idejas pārvērst komercializējamos produktos un veidot Latviju par vadošo inovāciju līderi Baltijas un Ziemeļeiropas reģionā!"

Ministru prezidents Māris Kučinskis uzsvēra IT lomu valsts pārvaldes efektivizācijai: "IT un tradicionālā biznesa sadarbībai ir jābalstās uz trim pamatpostulātiem – vienkāršība, drošība un produktivitāte. Es runāju par biznesu, bet prātā paturu arī to, ka šī devīze vistiešākajā veidā attiecas arī uz valsts pārvaldi, ministrijām, pašvaldībām, uz jebkuru valsts paspārnē esošu iestādi. Informācijas aprites ātrums, vienotas datu bāzes, birokrātiski nenobremzētas datu plūsmas var padarīt valsts pārvaldi daudz efektīvāku. IT risinājumi demokratizē valsts pārvaldi, jo brīva informācijas pieejamība padara rīcībspējīgu katru ierēdni, kas līdz šim izvairījās uzņemties jebkādu iniciatīvu."

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards izcēla Inovāciju centra nozīmību nākotnes ekonomikas veidošanā: "Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centrs ir lieliska platforma, kas mums visiem palīdzēs mūsu kopīgās inovatīvās idejas realizēt. Man ir prieks, ka tik īsā laikā mēs spējām vienoties par šo konceptuālo jautājumu. Tas bija iespējams tikai un vienīgi tādēļ, ka abas puses izprot digitālās transformācijas nozīmi nākotnes ekonomikā gan valsts, gan privātajā sektorā. Un abas puses, Latvija un Microsoft, ir ieinteresētas un gatavas partnerībā."

Microsoft vadītāja Austrumeiropas reģionā Anke den Audena (Anke den Ouden) akcentēja: "Inovāciju centrs Rīgā ir unikāls starp citiem, jo veido vienotu inovāciju ekosistēmu – no IT speciālistu izglītošanas līdz digitālās transformācijas projektu īstenošanai. Mūs iedvesmoja Latvijas valdības stratēģiskā vīzija par datos balstītas valsts un sabiedrības attīstību un IT nozares kapacitāte, tāpēc esam gandarīti par iespēju kļūt par Latvijas partneri šajā ceļā. Dati ir digitālās ekonomikas asinsrite. Tās valstis, kā Latvija, kuras to izprot un prot izmantot, nostiprinās savu starptautisko konkurētspēju."

Savukārt Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks norādīja, ka centrs būs pieejams visiem interesentiem un kļūs par pamatu, lai arī Universitātē zinātniskās izstrādes iegūtu plašāku redzamību un pielietošanas spējas: "Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centra atklāšana ir nozīmīgs notikums Universitātes dzīvē. Tas, no vienas puses, parāda, ka šī starptautiskā vadošā programmatūras kompānija ir novērtējusi Latvijas Universitātes sasniegumus datorzinātnēs, no otras puses, tas dod Latvijas Universitātei iespēju izmantot jaunākos datorzinātņu sasniegumu plašāk, veidojot digitālo vidi visās studiju programmās un liekot pamatus arī digitālajai sabiedrībai un ekonomikai".

Centra atklāšanā IT uzņēmumi Tilde un SQUALIO cloud consulting prezentēja jaunizveidotās partnerības ietvaros īstenotos pilotprojektus. Vairāki Tildes virtuālie asistenti jau šobrīd ir pieejami lietotājiem, piemēram, sarunu biedrene Laura, lietuviešu valodas skolotājs Teo un reizrēķina apguves palīgs bērniem Gliemezītis. Boti izmanto mākslīgā intelekta tehnoloģijas un atpazīst gan balsi, gan rakstītu tekstu. Jau tuvā nākotnē virtuālie asistenti atvieglos Latvijas uzņēmumu ikdienu. SQUALIO cloud consulting veidotajā risinājumā, izmantojot transporta lietu internetu (Internet of Transportation Things), meteoroloģijas radara dati tiek savienoti ar dinamiskajām ceļa zīmēm, koriģējot atļauto braukšanas ātrumu atbilstoši laika apstākļiem – piemēram, to samazinot spēcīga lietus laikā.

Inovāciju centrs būs pieejams ikvienam interesentam, sniedzot iespēju piedalīties semināros, pētījumos un projektu īstenošanā.

Konceptuāla vienošanās starp Latvijas valdību un Microsoft korporāciju par Inovāciju centra izveidi notika šī gada jūnijā, pušu tikšanās laikā Sietlā, ASV, kas ievadīja ciešu turpmāko sadarbību starp Microsoft korporāciju, Latvijas valdību un vadošajiem IT nozares pārstāvjiem.

Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centrs atrodas Rīgā, Kalpaka bulvārī 4; http://www.mic.lu.lv/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI