DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. augustā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ERAB palīdzēs veicināt Latvijas kapitāla tirgus attīstību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 9. līdz 10. augustam Finanšu ministrijā notika Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) ekspertu vizīte, lai ar ieinteresētajām pusēm apspriestu sadarbības projektu uzsākšanu Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta programmas ietvaros, kas vērsti uz kapitāla tirgus attīstību. Strukturālo reformu atbalsta programma ir Eiropas Komisijas tehniskās palīdzības finansējums, kas tiek piešķirts reformu īstenošanai tautsaimniecības attīstībai svarīgās nozarēs.

Tiek atzīts attīstības potenciāls Latvijas kapitāla tirgum, līdz ar to programmas projekti ir tieši vērsti uz Latvijas kapitāla tirgus aktivitātes paaugstināšanu. Programmas ietvaros ir plānots paplašināt finanšu instrumentu klāstu – izstrādāt tiesisko ietvaru strukturēto finanšu instrumentu darbībai, kas ietvers priekšlikumus segto obligāciju, vērtspapirizācijas un atvasināto finanšu instrumentu ieviešanai. Segtās obligācijas ir likvīds finanšu instruments, kuram ir potenciāls nodrošināt papildus resursus finanšu tirgū un uzlabot finanšu tirgus stabilitāti. Plānots izvērtēt iespējas veidot šos finanšu instrumentus Baltijas valstu mērogā, tādējādi palielinot kapitāla tirgu investoru interesi veikt investīcijas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. 

Papildus tam, plānots izstrādāt rīcības plānu, lai paaugstinātu Latvijas kapitāla tirgus statusu līdz attīstības tirgu kategorijai. Šī virzība būtiski palielinātu investoru interesi par ieguldījumiem Latvijas finanšu tirgū un sniegtu plašākas iespējas Latvijas uzņēmumiem piesaistīt kapitālu biržā. Atsevišķs projekts ir iecerēts atbalsta instrumentu izveidei uzņēmumu kotācijai biržā, lai aktivizētu mazo un vidējo uzņēmumu virzību uz biržu un samazinātu ar to saistītās izmaksas, tādējādi stiprinot privāto sektoru kopumā. 

Projektu priekšlikumi tika apspriesti ar ekspertiem no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Latvijas Bankas, biržas Nasdaq Riga, Valsts kases, Latvijas Komercbanku asociācijas, kā arī tirgus dalībniekiem. Sanāksmes dalībnieki pauda atbalstu projektu priekšlikumiem un tiks turpināta aktīva tirgus dalībnieku līdzdarbība šīs programmas īstenošanā.

Atbalsta projektus plānots īstenot 12 mēnešu laikā pēc līgumu noslēgšanas par atbalsta projektu īstenošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI