DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Iespēja piedalīties gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījumā – tagad arī Madonā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šī gada 1. augustā Madonas slimnīcas telpās Rūpniecības ielā 38 darbu uzsāks gremošanas slimību profilakses pētījuma GISTAR Madonas reģionālais centrs.

Vairākas gremošanas sistēmas problēmas (kuņģa un zarnu saslimšanas) vai to priekšvēstnešus iespējams noteikt ar vienkāršu testu palīdzību, izmeklējot vai nu asins vai arī fēču (vēdera izejas) paraugus. Šo stāvokļu skaitā ir arī kuņģa un zarnu ļaundabīgo audzēju priekšvēstneši.

Latvijas Universitātes pētniekiem, sadarbojoties ar daudzām starptautiskām organizācijām, t. sk. Vesela Kuņģa iniciatīvu un Starptautisko Vēža pētniecības aģentūru (IARC), Latvijā kļuvis iespējams realizēt gremošanas slimību profilakses pētījumu GISTAR, kam atbalstu paudusi arī Latvijas Veselības ministrija. Līdz šim pētījums ir veikts Cēsīs, Alūksnē, Ludzā, Dobelē, Saldū un Tukumā, tāpat arī šī gada aprīlī darbu uzsāka un aktīvi turpina Rēzeknes reģionālais pētījumu centrs. Bet no šī gada 1. augusta projekts tiks uzsākts arī Madonā sadarbībā ar novada pašvaldību.

Visiem pētījuma dalībniekiem pēc aptaujas veikšanas tiks veikti testi riska izvērtēšanai. Tiesa, veicamie testi atšķirsies pētījuma dalībnieku starpā, kuri tiks iedalīti vienā no divām grupām, un šo grupu starpā izmeklējumu taktika būs atšķirīga. Sekot pētījumā iekļauto cilvēku saslimšanām paredzēts pat 15 gadu periodā pēc visu paredzēto dalībnieku iekļaušanas. Pētījumā paredzēts iekļaut daudzus tūkstošus 40-64 gadus vecus veselus cilvēkus.

Situācijās, ja sākotnējie sijājošie (skrīninga) izmeklējumi parādīs rezultātu, kas atšķiras no normas, dalībnieki tiks aicināti veikt kuņģa vai zarnu endoskopiskos izmeklējumus. Svarīgi saprast, ka pozitīvs sijājošā izmeklējuma rezultāts nebūt nenozīmē, ka dalībniekam ir bīstama slimība. Savukārt, ja tiks atklāta kuņģa bakteriāla infekcija (helikobaktērija), dalībniekiem tiks piedāvāta bezmaksas ārstēšana.

Uzaicinājumus piedalīties pētījumā attiecīgā mērķa grupa saņems, pētniekiem sadarbojoties ar ģimenes ārstiem. Pētījuma protokols nosaka, ka tajā vienlīdzīgās proporcijās jāiekļauj abu dzimumu pārstāvji. Jāatzīmē, ka šobrīd pētījumā ir iekļauts vairāk sieviešu, tāpēc īpaši pasākumi paredzēti tieši vīriešu iesaistei.

Ieceri par projekta īstenošanu atbalstījusi Madonas novada pašvaldība. Šobrīd pētījums Madonā tiek plānots līdz 2018. gada 31. martam, taču iedzīvotāju lielākas aktivitātes un pašvaldības atbalsta gadījumā izvērtēs iespēju projektu realizāciju turpināt ilgāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI