DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

ES enerģijas ietaupījuma mērķa palielināšanā dalībvalstīm jābūt iespējai definēt efektīvākos pasākumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Savienības Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomes sanāksmes laikā šā gada 26. jūnijā ar dalībvalstu vairākuma atbalstu tika apstiprināts Padomes priekšlikums veikt izmaiņas Energoefektivitātes direktīvā, nosakot mērķi līdz 2030. gadam sasniegt 30% enerģijas ietaupījumu Eiropas Savienībā kopumā, līdz ar to paaugstinot līdzšinējo ES apņemšanos (27% mērķi). Vienlaikus vienošanās paredz dalībvalstīm iespēju samazināt valsts saistību apjomu, kas attiecas uz pienākumu īstenot papildu energoefektivitātes pasākumus pie enerģijas gala patērētājiem.

Balsojumā par šo priekšlikumu Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, paužot Latvijas viedokli, to neatbalstīja, aicinot skaidri norādīt, ka ES līmeņa mērķis ir indikatīvs, un turpināt diskusijas par līdzšinējo ēku siltināšanas pasākumu radīto ietaupījumu ieskaitīšanu periodā no 2021. līdz 2030. gadam.

"Energoefektivitātes pasākumiem ir jāveicina ekonomiskā attīstība katrā valstī, kā arī jābūt skaidriem pasākumu īstenošanas finansēšanas avotiem pēc 2020. gada, tai skaitā ietverot ES fondu pieejamību. Sanāksmes laikā Latvija uzsvēra, ka darbā pie klimata pārmaiņu mazināšanas saistošs ir siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanas mērķis. Savukārt energoefektivitātes mērķis ir papildinošs un tas jāīsteno izmaksu efektīvā veidā. Lai nodrošinātu juridisku skaidrību, ir būtiski direktīvā ierakstīt, ka šis mērķis saglabājas indikatīvs," sanāksmes laikā norādīja  A. Ašeradens.

Līdztekus Latvijai, priekšlikumu neatbalstīja Lielbritānija, Slovēnija, Rumānija, Bulgārija, Slovākija, Polija un Ungārija.

Par direktīvas priekšlikumu nepieciešams vēl vienoties ar Eiropas Parlamentu, kas savu nostāju plāno apstiprināt šā gada 27. novembrī. Līdz tam laikam Latvija turpinās skaidrot savu nostāju Eiropas Parlamenta deputātiem, aicinot atbalstīt tādu Energoefektivitātes direktīvu, kas nodrošina skaidrību par 2030. gada mērķiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem, vienlaikus dodot lielāku elastību dalībvalstīm izvēlēties izmaksu ziņā efektīvākos risinājumus.

Tāpat sanāksmes ietvaros dalībvalstis vienbalsīgi apstiprināja Padomes nostāju par Ēku energoefektivitātes direktīvas pārskata priekšlikumu, kura mērķis ir palielināt ēku atjaunošanas tempus, vienkāršot šobrīd pastāvošos noteikumus, vienlaikus pielāgojot tos, ņemot vērā straujo tehnoloģiju attīstību. Priekšlikums paredz administratīvā sloga mazināšanu un jaunas prasības elektrouzlādes infrastruktūras izveidei. Latvija pozitīvi vērtē mērķi attīstīt elektromobilitātes infrastruktūru, kas nodrošinātu elektrotransportlīdzekļu uzlādes iespēju to stāvēšanas laikā, kā arī piedāvātās prasību izmaiņas, kas samazina administratīvo un finansiālo slogu, tostarp paaugstinot ēku apkures sistēmu un gaisa kondicionēšanas sistēmu inspekciju veikšanas slieksni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI