DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Mācībās “Ramstein Alloy 5” pilnveido Latvijas spēju sniegt atbalstu sabiedroto spēku gaisa kuģiem ārkārtas situācijās

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 27. līdz 29. jūnijam Baltijas valstu gaisa telpā notiek starptautiskās gaisa spēku mācības “Ramstein Alloy 5”, ko sadarbībā ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, organizē NATO Gaisa spēku pavēlniecība.

Mācību mērķis ir pilnveidot Latvijas spēju sniegt atbalstu sabiedroto gaisa kuģiem ārkārtas situācijās, nodrošinot mācībās iesaistīto bruņoto spēku vienību un civilo institūciju vienotu un efektīvu savstarpējo sadarbību un resursu savietojamību.

Mācību scenārijs sniedz iespēju NATO patrulēšanas operācijā iesaistītajām rotācijas vienībām ne tikai trenēties Baltijas valstu gaisa telpā, bet arī pilnveidot starpinstitucionālo sadarbību starp bruņotajiem spēkiem un valsts civilajām institūcijām, trenēt atbalsta sniegšanas procedūras gaisa kuģiem krīzes situācijās, nostiprināt iemaņas gaisa kuģu identifikācijā, kā arī uzlabot savstarpējo savietojamību starp mācībās iesaistītajām nācijām un to gaisa kuģiem.

Militārajās mācībās "Ramstein Alloy 5", piedalās arī Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Rīga), veicot meklēšanas un glābšanas informācijas saņemšanas centra funkcijas. Procedūras nosaka, ka MRCC Rīga, saņemot trauksmes signālu par iespējamo avarējušo lidaparātu, informē Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru un uzsāk meklēšanas operāciju, ja trauksmes koordinātas atrodas jūrā. Ja tās ir uz sauszemes, tad meklēšanas darbus uzsāk Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs.

Šobrīd NATO patrulēšanas operāciju Baltijas valstu gaisa telpā veic Polijas Gaisa spēku iznīcinātāju "F – 16 Fighting Falcon" vienība, kas izvietota Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāzē Šauļos, Lietuvā, kā arī Spānijas Gaisa spēku iznīcinātāju "F - 18" vienība, kas patrulēšanas operācijas stiprināšanai Baltijas valstu gaisa telpā, izvietota Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari.  

Mācības, kuras alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm organizē NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā un vada NATO Apvienotais Gaisa operāciju centrs Ūdemā, sekmē sabiedroto un partnervalstu klātbūtnes stiprināšanu Baltijas reģionā. "Ramstein Alloy" ir turpinājums treniņlidojumiem Baltijas gaisa telpā (BRTE - Baltic Region Training Event), kas regulāri notiek jau kopš 2008.gada.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic kopš 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Kopš 2004.gada patrulēšana tiek veikta no Zokņu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā.

Iedzīvotāju ievērībai!

Turpinoties intensīvam militāro vingrinājumu un mācību posmam ne tikai Latvijā, bet arī citās Baltijas valstīs, Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka to laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietojas gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lido militārās lidmašīnas un helikopteri.

Bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem. 

Militārās tehnikas kolonnas pavada Militārā policija, Valsts policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt.

Bruņotie spēki uzsver, ka Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

Iespēju robežās operatīvā informācija par to ir pieejama bruņoto spēku Twitter profilā @Latvijas_armija.

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI