DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Būs jādezinficē dzīvnieku pārvadāšanas transports pēc Alžīras apmeklējuma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Zemkopības ministrija (ZM) ir sagatavojusi grozījumus mutes un nagu sērgas draudu novēršanas kārtībā, ko valdība otrdien, 27.jūnijā, pieņēma. Grozījumi attiecas uz transportlīdzekļu vadītājiem, kuri pārvadā dzīvniekus vai dzīvnieku barību un iebrauc Latvijā no Alžīrijas un Tunisijas tieši vai tranzītā caur jebkuru citu valsti.

Pasaules Dzīvnieku veselības organizācijai (OIE) Alžīrijas kompetentā iestāde 2017. gada 31. martā un Tunisijas kompetentā iestāde 28.aprīlī apstiprināja mutes un nagu sērgas uzliesmojumu, kas rada nopietnu risku ES dalībvalstu lauksaimniecības dzīvnieku populācijai. No ES dalībvalstīm uz Alžīriju tiek eksportēts ievērojams daudzums liellopu, un pēc dzīvnieku nogādāšanas transportlīdzekļi atgriežas atpakaļ ES teritorijā.

Līdz ar bīstamo situāciju lauksaimniecības dzīvnieku transportlīdzekļi, tostarp kuģi, ko izmanto dzīvu dzīvnieku pārvadāšanai tranzītā no Alžīrijas caur Maroku un Tunisiju, var būt inficēti ar mutes un nagu sērgas vīrusu un radīt slimības ievešanas risku pēc to atgriešanās ES.

Tāpēc turpmāk visiem lauksaimniecības dzīvnieku transportlīdzekļiem, kas pārvadājuši dzīvniekus uz galamērķiem Alžīrijā, būs jābūt atbilstoši iztīrītiem un dezinficētiem, to pienācīgi dokumentējot deklarācijā. Transportlīdzekļa vadītājam šī deklarācija ievešanas punktā ES būs jāiesniedz kompetentajai iestādei, kā arī jānodrošina, ka deklarācija tiek saglabāta vismaz trīs gadus.

Noteikumi "Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 2. augusta noteikumos Nr. 582 "Mutes un nagu sērgas likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība"" stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI