DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

CSP: Latvijas personvārdu tops: 100 populārākie meiteņu un zēnu vārdi 100 gados Kurzemē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Jānis, Kārlis, Žanis, Arnolds, Arvīds un Gunārs, tāpat kā Anna, Milda, Marija, Mirdza, Valija, Velta, Dzidra, Ausma un Mirdza ir personvārdi, kas bijuši vispopulārākie kurzemniekiem pirmās brīvvalsts laikā. No tiem joprojām populāri Kurzemē ir Jānis, Kārlis, Anna un Marija.

Tuvojoties Latvijas valsts simtgadei, Centrālā statistikas pārvalde (CSP) izpētījusi vārdu popularitāti kopš 1918. gada, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datus par atbilstošajā gadā dzimušo vārdiem. Šāds interaktīvs rīks – 100 populārākie personvārdi 100 gados – ir kopēja CSP un PMLP dāvana Latvijas valsts simtgadē. Tā ir skatāma http://vardi.csb.gov.lv

Vīriešu vārdu topa 1. vietā 100 gadu laikā Kurzemē ir bijuši četri vārdi: Jānis, Andris, Markuss un Roberts. Visilgstošākā Kurzemē ir Jāņa popularitāte, no 1918. līdz pat 2000. gadam ieņemot pirmo vietu – tieši tāpat kā visas Latvijas mērogā. Jāņa popularitāti tikai uz neilgu laiku ap 1965. gadu pārspēja Andris, bet pēc tam Jānis atguva savu 1. vietu, līdz ap 2005. gadu līderpozīcijā izvirzījās Markuss, bet pēdējā desmitgadē dzimušajiem zēniem vispopulārākais vārds ir Roberts. Vārds Roberts Kurzemē bijis populārs jau Latvijas pirmās republikas laikā. 60. un 70. gados jaunie vecāki Kurzemē samērā reti izvēlējās šo vārdu, tomēr ap 1985. gadu tas atgriezās mazo kurzemnieku 100 populārāko vārdu sarakstā.

Kopš 1918. gada Kurzemes populārāko vārdu topu nav pametuši: Kārlis, Jānis, Aleksandrs, Eduards, Mārtiņš, Oskars, Edgars, Pēteris, Andrejs un Arturs. Savukārt šobrīd Kurzemē populārajiem vārdiem Roberts, Gustavs, Kārlis, Emīls, Ernests, Rihards, Kristaps un Jēkabs visiem ir kopīgs tas, ka to popularitāte ir atgriezusies pēc vairākām paaudzēm.

Arī vārdi Miķelis, Eduards, Pēteris, Rūdolfs un Klāvs pieminami pie seniem kurzemnieku vārdiem, kas atgriežas starp 100 populārākajiem, tikai pagaidām tie atrodas zemākās pozīcijās.

Sieviešu vārdu dažādība Kurzemē ir lielāka, tāpēc topa 1. vietā 100 gadu laikā ir bijuši daudzi vārdi: Anna, Velta, Ausma, Aina, Dzintra, Gunta, Inese, Sandra, Dace, Inga, Kristīne, Laura, Samanta, Alise un Emīlija. Teju katrā piecgadē ir bijis savs populārākais sieviešu vārds. Izņēmums ir Kristīne, kas noturējusies Kurzemes topa 1. vietā no 1980. gada līdz 1990. gadam.

Šobrīd populāri mazo kurzemnieču vārdi Emīlija, Marta, Alise, Anna, Elza, Katrīna un Elizabete bijuši modē arī 20. un 30. gados. Interesanti, ka vārds Sofija, kas pēdējos gados Latvijā ir topa 1.vietā, bet Kurzemē – pirmajā desmitniekā, 20. un 30. gados nemaz nav bijis kurzemnieku iecienīts vārds. 20. un 30. gados Sofija bija ļoti populārs vārds Latgalē, bet ne citos Latvijas reģionos.

Tagad vārdus savām meitām Kurzemē visbiežāk dod māmiņas, kuru vārds ir Kristīne, Inga, Ilze, Inese, Dace, Agnese, Baiba, Liene vai Līga, tāpēc šie vārdi šobrīd nav pašu populārāko skaitā.

Ikviens var izpētīt sava vārda popularitāti www.vardi.csb.gov.lv 100 gados Latvijā un tās reģionos. Ja vārda topā nav, šis vārds 100 gadu laikā kopš 1918. gada nav bijis populārāko 100 vārdu skaitā nevienā no Latvijas reģioniem.

Aicinām katru, kam ir padomā stāsts par personvārdu popularitāti un tās iemesliem, iesūtīt savu stāstu sociālajos tīklos Facebook, draugiem.lv un Twitter, lietojot #100vardi un #LV100 mirkļbirkas vai rakstot uz vardi@csb.gov.lv .

Lasīt vairāk par zēnu un meiteņu populārāko personvārdu topu.
 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI