DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

LM aicina izteikt ierosinājumus un viedokli par adopciju Latvijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Labklājības ministrija (LM) 2017. gadā plāno veikt grozījumus normatīvajā regulējumā attiecībā uz adopciju. Katru gadu kāds bērns zaudē bioloģisko vecāku rūpes un uzmanību. Iemesli tam ir visdažādākie, tomēr galvenokārt tā ir vecāku nespēja uzņemties vecāka pienākumus un rūpes. Tādējādi ik gadu aptuveni 250 bērni iegūst pastāvīgu ģimeni adopcijas ceļā. Pastāvīgu ģimeni ieguvušo bērnu skaits katru gadu ir nedaudz mainīgs – 2016. gadā Latvijā tika adoptēti 127 bērni, savukārt 119 bērni ieguva ģimeni ārvalstīs.

Salīdzinot 2017. gada datus ar pagājušo gadu, būtiski samazinās uz ārvalstīm adoptēto bērnu skaits. Līdz 2017. gada 1. jūnijam uz ārvalstīm tika adoptēti 27 bērni, savukārt pagājušajā gadā šajā laika periodā 50 bērni bija adoptēti uz ārvalstīm. Tādējādi, ja bērnam iespējams nodrošināt adoptētājus Latvijā, nav nepieciešams bērnam meklēt ģimeni ārvalstīs.

Tomēr Latvijā joprojām ir liels skaits adoptētāju, kuri vēlas adoptēt bērnu līdz 4 gadu vecumam, kamēr ir nepietiekošs cilvēku skaits, kuri izsaka vēlmi adoptēt vairākus vienas ģimenes bērnus (divus un vairāk), bērnus skolas vecumā vai bērnus, kuri sasnieguši 10 gadu vecumu. Tāpat grūtības atrast ģimeni ir bērniem ar veselības problēmām. Tiesa, beidzamajos gados adopcijas tendences Latvijā mainās un pašlaik ir vērojama tendence, ka palielinās to adoptētāju skaits, kuri izsaka vēlmi adoptēt arī pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērnus.

Viens no iemesliem, kāpēc mainās adoptētāju attieksme, ir sabiedrības viedokļu un stereotipu laušana par adoptētiem bērniem, kas kopumā ir pozitīva tendence. Tomēr diemžēl vēl joprojām nākas sastapties ar sabiedrības negatīvo nostāju, jo īpaši gadījumos, kad bērnam nepieciešama palīdzība, piemēram, ir uzvedības problēmas.

Ņemot vērā to, ka sabiedrībā ir ļoti dažāds viedoklis un izpratne par adopciju un tās procesu, LM aicina sabiedrību izteikt savus ierosinājumus un viedokli par nepieciešamajām izmaiņām, lai veicinātu adopciju Latvijā.  To var izdarīt elektroniski, rakstot - lm@lm.gov.lv

Vairāk informācijas – www.lm.gov.lv/text/1789

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI