DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. maijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts tiesībaizsardzības iestādes apvienojas cīņā pret noziedzību: aizvadīta pirmā darba grupas sanāksme

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 26. maijā, Valsts policijā noslēgusies pirmā nacionālā tiesībaizsardzības iestāžu vadības darba grupas sanāksme „Nacionālais kriminālizlūkošanas modelis” jeb NKIM, kura vadošā iestāde ir Valsts policija. Sanāksmes ietvaros pirmo reizi Latvijas vēsturē tikās visu tiesībsargājošo iestāžu vadītāji, lai meklētu risinājumus, kā strādāt vienotā modelī ar mērķi nodrošināt savstarpēji labāku informācijas apriti un plānotu kopīgu rīcības stratēģiju noziedzības apkarošanas jomā.

Kriminālizmeklēšanas modelis ir viens no svarīgākajiem policijas proaktīvas un efektīvas darbības nodrošināšanas instrumentiem noziedzības apkarošanā, kas efektīvā veidā samazina noziedzības izpausmes un ļauj prioritizēt Valsts policijas darbu noziedzības apkarošanā, tādējādi samazinot policijas resursu patēriņu un stiprinot sabiedrības drošību. NKIM mērķis ir vienotas kriminālizlūkošanas sistēmas izveide nacionālajās tiesībaizsardzības un drošības iestādēs, tādējādi efektīvi realizējot stratēģiju cīņai ar smago un organizēto noziedzību.

Sanāksmē, kuru vadīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, piedalījās visas tiesībaizsardzības iestādes: Valsts robežsardze, Drošības policija, Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvalde, Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvalde, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Ieslodzījuma vietu pārvalde, Militārā policija, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests, Iekšējās drošības birojs un Ģenerālprokuratūra.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, uzrunājot sanāksmes dalībniekus, norādīja uz vērienīgo darbu, kas ieguldīts projekta izveidē. "Šis projekts aizsākās pirms pieciem gadiem – 2012. gada janvārī Dānijā, vienā no Ministru padomes sēdēm. Uzrunāju savus kolēģus, prasīju, vai viņi var padalīties pieredzē. Viņi šo ideju atbalstīja, un tā tapa šis projekts. Noziedzībai nav robežu, un šīs robežas ir jāsamazina arī starp tiesībaizsardzības iestādēm, jo visiem mums ir kopīgs mērķis – nodrošināt valsts un sabiedrības aizsardzību no noziedzības apdraudējumiem," uzsvēra R. Kozlovskis.

Pasākuma ietvaros tika lemts par vairākiem būtiskiem jautājumiem, tostarp tiesībaizsardzības sadarbības partneru praktisko darba organizāciju, organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plāna izstrādi un kriminālizlūkošanas atbalsta informācijas sistēmas izveidi.

Atskatoties uz paveikto, Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis sacīja: "Pats būtiskākais ir tas, ka ir izveidots mehānisms, kas ar šodienu ir startējis, lai tiesībaizsardzības iestādes turpmāk sistemātiski sadarbotos, koordinētu un plānotu kopīgu praktisku rīcību noziedzības novēršanā un apkarošanā – apmainoties ar informāciju un saskaņojot izmeklēšanas un operatīvās darbības organizēto noziedzīgo grupu atmaskošanā, konkrētu noziegumu atklāšanā un noziedznieku aizturēšanā."

Darba grupas sanāksme tika rīkota saskaņā ar Ministru kabineta instrukciju "Tiesībaizsardzības iestāžu sadarbības kārtība noziedzības novēršanā un apkarošanā".

Turpinot uzsākto virzienu stiprināt starpinstitucionālo sadarbību, arī turpmāk divas reizes gadā plānotas tiesībsargājošo institūciju sanāksmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI