DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. maijā, 2017
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Atklāj “Vidzemes uzņēmēju dienas 2017”; biznesa forumā diskutē par Vidzemes biznesa attīstības prioritātēm un iespējām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas lielākā uzņēmēju organizācijas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Vidzemes reģionālā nodaļa sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldība piektdien, 19.maijā atklāja “Vidzemes uzņēmēju dienas 2017”, kas Valmierā norisinās jau divdesmito gadu pēc kārtas. Ministru prezidents Māris Kučinskis, uzrunājot klātesošos, pauda prieku, ka uzņēmēji meklē sadarbības partnerus un attīstās, tādējādi veicinot Latvijas ekonomiku kopumā.

"Svarīgi meklēt kontaktus un sadarboties. Valmiera jau deviņdesmito gadu sākumā parādīja to, ka tikai kopā strādājot iespējams panākt tautsaimniecības izaugsmi," sacīja Ministru prezidents M.Kučinskis, norādot, ka būtiski veicināt sadarbību ne tikai iekšējā tirgū, bet arī Baltijas valstu mērogā, stiprinot energo neatkarību un realizējot dažādus pārrobežu projektus, piemēram, "Rail Baltic".

Biznesa foruma "Vidzemes reģiona attīstība līdz 2020.gadam" pirmajā daļā, kas tika veltīts Vidzemes reģiona lomai Latvijas tautsaimniecībā, ar prezentāciju uzstājās Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas padomnieks rīcībpolitiku ieviešanas jautājumos Kaspars Bērziņš, kurš sacīja, ka galvenie mērķi, pie kuriem jāstrādā uzņēmējiem ir produktivitāte un eksports, ražojot preces ar augtu pievienoto vērtību, realizējot arī Eiropas Savienības fondus līdzekļus tieši šo virzienu veicināšanai. Arī izglītības sistēmai jābūt pielāgotai uzņēmējdarbībai, nodrošinot kvalitatīvu darbaspēku. K.Bērziņš arī piebilda, ka valsts pārvaldei, tostarp pašvaldībām, jākļūst modernākām, lai nodrošinātu tādus pakalpojumus, kas biznesam nepieciešams. "Pašvaldībām ir jākonkurē nevies savā starpā, bet gan starptautiski, nodrošinot labi izglītību un infrastruktūru," saka K.Bērziņš.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Brenšmits sacīja, ka ministrijas galvenais mērķis ir samazināt reģionālās atšķirības, tostarp iedzīvotāju skaita izmaiņas un ienākumus. Valmierā pašreiz bezdarba līmenis ir tieši tāds pats kā Rīgā – 4,6%, kas nozīmē, ka attīstības iespējas uzņēmējdarbībā ir līdzīgas kā galvaspilsētā. R.Brenšmits norādīja, ka tas kā pašvaldība sadarbosies ar uzņēmējiem, bieži vien ir noteicoši, cik bizness būs aktīvs reģionā. Tāpat viņš piebilda, ka valsts mērogā tiek apsvērta iecere izveidot īpašu atbalsta programmu, kuras mērķis būtu veicināt uzņēmējdarbību reģionos.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks biznesa foruma otrajā daļā, kas veltīta pašvaldībai kā primārai uzņēmējdarbība institūcijai, sacīja, ka pašreiz 22% Valmieras iedzīvotāju nodarbināti ražošanā, kā arī no 1000 iedzīvotājiem strādā 996. Tāpat viņš pauda, ka pilsēta jau daudzus gadus uzrāda ļoti pozitīvas tendences uzņēmējdarbībā, kur pēc statistikas ir 91 aktīvs uzņēmums uz 1000 iedzīvotājiem, ierindojot Valmieru 2.vietā pēc Rīgas. Valmieras pilsētas pašvaldības vadītājs aicināja uzņēmējus zvanīt, runāt, diskutēt un strīdēties, lai kopā atrastu labākos risinājumus katrai no biznesa formām. Tāpat biznesa forumā piedalījās arī Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis, Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs.

Biznesa foruma "Vidzemes reģiona attīstība līdz 2020.gadam" trešā daļa bija veltīta tam, kā uzņēmēji var veicināt labklājību un attīstību. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš pauda, ka, jo ir vairāk uzņēmēju būs, jo ikvienam būs labāk. Tikko publicētajā Ēnu ekonomikas pētījumā noskaidrots, ka tieši Vidzemē ir viszemākais ēnu ekonomikas īpatsvars, kas no vidējā rādītāja atšķiras par aptuveni 5% (Latvijā vidēji 20,3%). Savukārt par galvenajiem uzdevumiem, kas jāveic biznesa vides uzlabošanai, arī J.Endziņš norādīja divus – produktivitātes celšana un eksports. To iespējams sasniegt ražojot tādas preces, kurām ir augstāka pievienotā vērtība, sadarbojoties savā starpā, kā arī sastrādājoties ar pašvaldībām, kurām būtu jābūt motivētām piesaistīt un noturēt kompānijas savās teritorijās.  

Pēcpusdienā Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un LTRK padomnieks reģionālajos jautājumos un Vidzemes nodaļas vadītājs Juris Sleņģis pasiedza balvas uzņēmējdarbībā, ko saņēma:

  1. Nominācijā Gada uzņēmējs "Par stabilu izaugsmi un ilgtspējīgu attīstību, nodrošinot sociāli atbildīgu un veiksmīgu komercpraksti" saņēma SIA "Metāro"
  2. Nominācijā Gada eksportētājs "Par augšupejošu izaugsmi jau 11 gadus attīstot eksportspējīgas produkcijas ražošanu un veicinot Valmieras atpazīstamību" saņēma SIA "Baltma"
  3. Nominācijā Gada investīcijas "Par veiktajām investīcijām degrad’tās teritorijas atjaunošanā Valmieras pilsētā un komrcdarbības potenciāla attīstīšanu" saņēma SIA "Valtech"
  4. Nominācijā Gada speciālists "Par daudzpusīgu un pašaizliedzīgu ieguldījumu uzņēmumam nozīmīgo projektu realizēšanā un kolēģu iedvesmošanā" saņēma SIA "Daiļrades koks" Valmieras ražotnes izpilddirektors Artis Petrovics;
  5. Nominācijā Gada jaunais uzņēmējs "Par drosmīga un radoša biznesa koncepta īstenošanu, bagātinot pilsētas atpūtas un ēdināšanas vietu piedāvājumu" saņēma SIA "Tērbatas iela 2".

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un LTRK padomnieks reģionālajos jautājumos un Vidzemes nodaļas vadītājs Juris Sleņģis pasniedza arī pateicibas SIA "Stoller" un SIA "Skārda serviss". Savukārt banka Citadele "Par inovatīvāko projektu uzņēmējdarbībā Vidzemes reģionā" pasniedza balvu SIA ‘Venden Furniture".

Pēdējā biznesa foruma daļa bija veltīta ārējo tirgu iespēju apzināšanai, kur piedalījās sadarbības partneri no citām valstīm, tostarp Igaunijas, Itālijas un Krievijas.

"Vidzemes uzņēmēju dienas" tiek rīkotas jau divdesmito gadu pēc kārtas, kopā pulcējot Vidzemes novada uzņēmējus un pašvaldības. Šogad tās notiek gan 19., gan 20.maijā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI