DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ar politiskajām konsultācijām Kenijā un Ganā noslēdzas Andreja Pildegoviča reģionālā vizīte Āfrikā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 26. līdz 28. aprīlim Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs uzturējās darba vizītēs Kenijā un Ganā, lai piedalītos Ārlietu ministriju politiskajās konsultācijās un veicinātu ekonomisko sadarbību.

A. Pildegoviča sarunās ar Kenijas Ārlietu un starptautiskās sadarbības ministrijas valsts sekretāri Moniku Džumu (Monica K. Juma) tika apliecināts potenciāls Latvijas un Kenijas sadarbības attīstīšanai izglītības un zinātnes, IT, kokapstrādes, kā arī transporta un loģistikas jomās. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka nepieciešama visaptveroša pieeja, lai cīnītos pret terorismu un risinātu ar migrāciju saistītos jautājumus. Latvija iesniedza Kenijai saprašanās memoranda projektu par regulārām Ārlietu ministriju politiskajām konsultācijām. 

Tiekoties Kenijas Augstākās izglītības un zinātnes ministrijā, valsts sekretārs pārrunāja iespējamās Latvijas un Kenijas augstskolu studentu apmaiņas programmas. Savukārt sarunās Kenijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju ministrijā un Kenijas Tirdzniecības ministrijā tika prezentēti Latvijas IT uzņēmumu sadarbības piedāvājumi, kā arī apspriestas Latvijas un Kenijas ekonomiskās sadarbības un tirdzniecības iespējas. 

Latvijas-Kenijas biznesa forumā Kenijas Nacionālā Tirdzniecības un rūpniecības kamera (Kenya National Chamber of Commerce and Industry) organizēja Latvijas un Kenijas uzņēmēju kontaktbiržu.

Vizītes laikā Ganā A. Pildegovičs tikās ar šīs valsts Ārlietu un reģionālās integrācijas ministrijas ģenerāldirektoru Edvīnu Adžeju (Edwin N. Adjei) un vienojās politiskās konsultācijas rīkot regulāri. Sarunā puses apsprieda aktualitātes Āfrikas reģionā un Eiropas Savienībā, kā arī uzsvēra ES un Ganas sadarbības nozīmi. 

Izglītības ministrijas ministra vietnieku Metjū Opoku Prempehu (Matthew Opoku Prempeh) A. Pildegovičs iepazīstināja ar Rīgas Tehniskās universitātes studiju iespējām, kā arī Latvijas IT uzņēmumu piedāvājumu izglītībā.

Vizītes laikā valsts sekretārs atklāja Ganas Investīciju veicināšanas centra (Ghana Investment Promotion Centre) organizētu biznesa forumu, kā arī tikās ar Ganas Tirdzniecības ministra vietnieku Robertu Lindseju (Robert Ahomka Lindsey). Valsts sekretars noradīja uz Latvijas interesēm un potenciālu ekonomiskās sadarbības paplašināšanā. A. Pildegovičs uzaicināja Ganas uzņēmējus vizītē apmeklēt Latviju. 

Tāpat valsts sekretārs tikās ar Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju ministra vietnieku Džordžu Andahu (Nenyi George Andah) un informēja par Latvijas IT sektora potenciālu. 

Informācijai:

Latvijas Republikas un Kenijas Republikas diplomātiskās attiecības nodibinātas 1996. gada 23. aprīlī. Šīs bija pirmās Latvijas un Kenijas Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas. 2015. gada 28. septembrī ANO Ģenerālās Asamblejas laikā Ņujorkā notika Latvijas valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Kenijas prezidenta Uhuru Kenjatu (Uhuru Kenyatta) tikšanās.

Latvijas Republikas un Ganas Republikas diplomātiskās attiecības nodibinātas 1992. gada 3. janvārī. Abu valstu amatpersonu tikšanās notikušas vairākkārt, pēdējā no tām 2015. gada 16. decembrī Pasaules Tirdzniecības organizācijas 10. Ministru konferencē Nairobi, Kenijā, kad ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Ganas Tirdzniecības un Industrijas ministru Ekvovu Spio Garbrahu (Ekwow Spio-Garbrah). Šīs bija pirmās Latvijas un Ganas politiskās konsultācijas saskaņā ar 2015. gada 17. novembrī parakstīto saprašanās memorandu par politisko konsultāciju mehānisma izveidi.

Komunikācijas grupa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI