DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LTRK: pašvaldībām jānodrošina vienlīdzīgas konkurences iespējas atkritumu apsaimniekošanas jomā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Neievērojot Atkritumu apsaimniekošanas likumu un Satversmes tiesas spriedumu, vairāk nekā trīs gadu laikā desmitā daļa Latvijas pašvaldību joprojām nav izsludinājušas publiskos iepirkumus atkritumu apsaimniekošanas jomā atbilstoši spēkā esošajam regulējumam, tādējādi liedzot vienlīdzīgas konkurences iespējas tirgus dalībniekiem. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju izvērtēt esošo situāciju pašvaldībās un rīkoties atbilstoši savām pilnvarām, lai veiktu pastiprinātu kontroli un nodrošinātu pašvaldību darbu atbilstību spēkā esošajam regulējumam.

"Saldus un Brocēni ir labs piemērs tam, ka pašvaldības vairāku gadu garumā klaji ignorē normatīvo regulējumu, turklāt publiski atzīst, ka ir ieinteresētas turpināt darbu ar esošo pakalpojumu sniedzēju, tādējādi ierobežojot konkurences iespējas tirgus dalībniekiem atkritumu apsaimniekošanas sektorā," norāda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, vienlaikus uzsverot, ka šāda situācija ir vērojama arī citās pašvaldībās.

LTRK uzskata, ka tieši godīga konkurence nodrošina iespēju iedzīvotājiem saņemt kvalitatīvāko pakalpojumu, kas atbilst tirgus cenām. Valsts un pašvaldību iepirkumi veido nozīmīgu daļu no valsts ekonomikas, līdz ar to ir svarīgi, lai tiktu ne vien ievērots valstī noteiktais regulējums, bet arī nodrošināta brīva konkurence, procesu pārskatāmība un vienāda attieksme pret visiem pretendentiem. Tas ļauj izvēlēties visizdevīgāko piedāvājumu un slēgt līgumu ar pretendentu, kas piedāvā  visizdevīgāko risinājumu pašvaldības un iedzīvotāju vajadzībām, tādejādi nodrošinot efektīvu nodokļu maksātāju naudas izlietojumu.

Saskaņā ar spēkā esošo atkritumu apsaimniekošanas likuma pārejas noteikumiem, ja pašvaldība un sadzīves atkritumu apsaimniekotājs pēc 2005. gada 26. jūlija ir noslēguši vai pagarinājuši līgumu par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu, nepiemērojot normatīvos aktus par publisko iepirkumu, vai tas izdarīts neatbilstoši normatīvajiem aktiem par publisko iepirkumu, minētais līgums izbeidzams ne vēlāk kā līdz 2013. gada 1. jūlijam. Līdz tam pašvaldībām publiskā iepirkuma vai publiskās un privātās partnerības procedūrā bija jāizvēlas jauns atkritumu apsaimniekotājs.

Rūta Grikmane
Sabiedrisko attiecību konsultante
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI