DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Tropu tauriņu māja LU Botāniskajā dārzā gatavojas “Zilo morfīdu trakumam”

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā no 28. aprīļa līdz 7. maijam notiks par pavasara tradīciju kļuvušais „Zilo morfīdu trakums”, kurā varēs vērot 100 tauriņu lidojumu.

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā no Dienvidamerikas ieradušās vairāk nekā simts zilo morfīdu kūniņas, kas šobrīd inkubatorā gaida izšķilšanās brīdi un jau pavisam drīz - no 28. aprīļa līdz 7. maijam, priecēs apmeklētājus "Zilo morfīdu trakumā".

"Zilo morfīdu trakums" būs unikāla iespēja LU Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājas apmeklētājiem vērot šo košo tauriņu lidojumu lielā skaitā vienkopus, uzburot ilūzijas, sapņa un fantāziju pasaules efektu.

Zilais morfīds ir viena no krāšņākajām tauriņu sugām pasaulē. Šo tauriņu spārnus klāj caurspīdīgas zvīņas, kas, atstarojot saules starus, veido zilo krāsu, tāpēc zilais tonis nav vienmērīgs un mainās atkarībā no gaismas krišanas lenķa. Zilie morfīdi ir mānīgi - kad spārni sakļauti, tie ir pelēkbrūni, ar septiņām viltus actiņām, bet spārnu iekšpuse ir koši zila. Šī īpašība tauriņu izcelsmes vietā ir būtiska, jo palīdz paslēpties no putniem, kuri kāro tos apēst. Tauriņu nosaukums cēlies no sengrieķu miega dieva Morfija vārda.

"Zilo morfīddu trakuma" laikā Tropu tauriņu mājā būs apskatāmi arī citi Dienvidamerikas un Āzijas tropisko džungļu tauriņi. Liels notikums šajā nedēļas nogalē ir atlasa pāvača izšķilšanās. Tas ir viens no pasaules lielākajiem tauriņiem, kura spārnu platums var sasniegt 28 cm. Atlasa pāvacis ir dienvidaustrumu Āzijā plaši izplatīta naktstauriņu suga. To lielie kokoni tiek izmantoti arī zīda ieguvei.

No marta Tropu tauriņu mājas apmeklējums ir iekļauts LU Botāniskā dārza ieejas biļetes cenā.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Aprīlī dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā aprīlī: skolēniem – EUR 2.40, studentiem un pensionāriem – EUR 2,90, pieaugušajiem – EUR 3,90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: http://www.botanika.lu.lv/.

Karlīna Engere
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI