03. aprīlī, 2017
TĒMA: Ekonomika

Dabasgāzes tirgus Latvijā atvērts brīvai konkurencei

Saskaņā ar Enerģētikas likumu šā gada 3. aprīlī dabasgāzes tirgus Latvijā atvērts brīvai konkurencei.

"No atvērta dabasgāzes tirgus mēs sagaidām konkurenci starp tirgotājiem, daudzveidīgāku pakalpojumu klāstu un lielākas izvēles iespējas visiem dabasgāzes patērētājiem. Paralēli strādājam, lai līdz 2020. gadam izveidotu Baltijas reģionālo dabasgāzes tirgu, kas dos mums lielāku piegāžu drošību un enerģētisko neatkarību nākotnē," uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Gatavību sākt darbību atvērtā dabasgāzes tirgū šobrīd pauduši 15 komersanti, ar kuriem var iepazīties Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) tīmekļvietnē publicētajā tirgotāju reģistrā:  https://www.sprk.gov.lv/aktuali/dabasgazes-tirgotajiem.

Ekonomikas ministrija aicina tirgotājus aktīvi iesaistīties dabasgāzes tirgū, izstrādājot piedāvājumus dažādām klientu grupām, izglītojot un uzrunājot potenciālos klientus un sniedzot informāciju par saviem piedāvājumiem.

Par tirgotāju piedāvājumiem ir iespējams uzzināt:

• vēršoties pie konkrētā tirgotāja;
  • tirgotāja publicētajā informācijā tā tīmekļvietnē;
  • tirgotāja individuāli izplatītajā informācijā katram dabasgāzes lietotājam.

Ekonomikas ministrijas mērķis ir nodrošināt pēc iespējas vienkāršāku turpmāko dabasgāzes tirdzniecības procesu, tāpēc kā efektīvākais izvēlēts tirgus modelis, kurā visas darbības saistībā ar klientu apkalpošanu nodrošinās tirgotājs – t.i. klientam būs jāslēdz tikai viens līgums, tas saņems vienu rēķinu un tam būs viena klientu apkalpošanas vieta (līdzīgs risinājums šobrīd tiek īstenots elektroenerģijas tirdzniecībā).

Informācija juridiskām personām

No šā gada 3. aprīļa par aktīviem tirgus dalībniekiem kļūst komersanti un citas juridiskās personas, kurām līdz šā gada 15. jūnijam jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs un sev piemērotākais piedāvājums, un jānoslēdz jauns dabasgāzes tirdzniecības līgums.

Ja komersants nenoslēgs jaunu līgumu, līdz šā gada 1. jūlijam dabasgāzi tam piegādās esošais tirgotājs, bet pēc 1. jūlija tas saņems dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes ietvaros par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) apstiprinātu cenu plus 20%.

Aicinām uzņēmējus sekot līdzi norisēm tirgū un līdz šā gada 15. jūnijam izvēlēties savu tirgotāju un izdevīgāko piedāvājumu!

Informācija mājsaimniecībām

Mājsaimniecības lietotājiem paredzēta pakāpeniska tirgus atvēršana – ja mājsaimniecību apmierina esošais tirgotājs, pakalpojuma kvalitāte un cena, arī pēc 3. aprīļa mājsaimniecībai nekādas darbības nav jāveic.

2017. gada 3. aprīlī visi mājsaimniecības lietotāji kļūs par saistītajiem lietotājiem un turpinās saņemt dabasgāzi no esošā tirgotāja (AS "Latvijas Gāze") par Regulatora noteiktu (regulētu) cenu.

Vienlaikus aicinām arī mājsaimniecības sekot līdzi tirgus attīstībai, rūpīgi izvērtēt tirgotāju piedāvājumus, kad saņemsiet par tiem informāciju, un izvēlēties sev izdevīgāko piedāvājumu.

Informācija par dabasgāzes cenas veidošanos

Dabasgāzes kopējo cenu turpmāk veidos 4 komponentes - gāzes cena, pārvades, uzglabāšanas un sadales tarifi, tirdzniecības komponente un nodokļi.

Atgādinām, ka dabasgāzes pārvades, uzglabāšanas un sadales tarifus gan juridiskām personām, gan mājsaimniecības lietotājiem arī turpmāk apstiprinās Regulators.

Vienlaikus atgādinām, ka būs vērojamas nelielas izmaiņas saņemtajā rēķinā - turpmāk blakus jau pierastajiem patērētās dabasgāzes kubikmetriem tiks uzrādīta arī patērētās dabasgāzes enerģētiskā vērtība kilovatstundās.

Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas