DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

MK atbalsta dabasgāzes drošības rezervju veidošanu uzticēt vienotajam uzglabāšanas un pārvades sistēmas operatoram (AS “Conexus Baltic Grid”)

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru kabineta sanāksmē š.g. 28. martā apstiprināti nosacījumi, kas un kādā veidā veidos un uzglabās dabasgāzes drošības rezerves Latvijā enerģētiskās krīzes situācijām. Latvijā dabasgāzes apgāde šobrīd un arī tuvākajos turpmākajos gados pārsvarā tiks realizēta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, tāpēc Ministru kabinets lēma dabasgāzes rezervju nodrošināšanu un uzglabāšanu uzticēt pārvades sistēmas operatoram – AS “Conexus Baltic Grid”, kas to uzglabās Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Kaut arī kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas Latvijā nav tikusi izsludināta enerģētiskā krīze, kas būtu saistīta ar dabasgāzes apgādi, līdz ar šo regulējumu tiks nodrošināta valsts gatavība krīzes situācijām, izveidojot dabasgāzes drošības rezerves. Līdzīgi kā degvielas drošības rezerves, arī dabasgāzes drošības rezerves tiek veidotas, lai enerģētiskās krīzes laikā traucētas dabasgāzes piegādes gadījumā nodrošināmiem lietotājiem būtu pieejama dabasgāze.

Dabasgāzes drošības rezerves tiks glabātas tādā apjomā, lai pie jebkādiem nosacījumiem nodrošināmajiem lietotājiem varētu piegādāt dabasgāzi. Pēc Eiropas Komisijas, Ekonomikas ministrijas un pārvades sistēmas operatora veiktā izvērtējuma rezerves tiks veidotas 14 dienu nodrošināmo lietotāju patēriņam ziemas sezonā (rēķinot pēc pēdējos 20 gados aukstākās ziemas patēriņa apjomiem).

Enerģētiskās krīzes situācijās pēc Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas par rezerves izmantošanu dabasgāzes pārvades sistēmas operators pievadīs rezervi dabasgāzes sadales sistēmas operatoram, kurš nodrošinās rezerves piegādi noteiktām lietotāju grupām - mājsaimniecībām, skolām, pirmsskolas izglītības iestādēm, slimnīcām, valsts un pašvaldību ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām, krīzes centriem, sociālās rehabilitācijas institūcijas personām, kurām izveidojusies atkarība no narkotiskajām, toksiskajām vai citām apreibinošām vielām, avārijas dienestiem, telekomunikāciju mezgliem, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Valsts policijai, Valsts robežsardzei, valsts drošības iestādēm, ūdensapgādes un kanalizācijas stacijām, brīvības atņemšanas iestādēm, mobilizējamiem civilās aizsardzības formējumiem.

Detalizēti ar MK apstiprinātajiem grozījumiem Ministru kabineta 2011. gada 19. aprīļa noteikumos Nr.312 "Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā" var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI