DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Samazinās saslimstība ar tuberkulozi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) infekcijas slimību monitoringa dati liecina, ka saslimstība ar tuberkulozi Latvijā turpina samazināties. 2016. gadā reģistrēti 560 saslimšanas gadījumi, kas ir par 61 gadījumu mazāk nekā 2015. gadā. Tomēr speciālisti uzsver, ka Latvijā saslimstības rādītāji vēl joprojām ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienībā un aicina iedzīvotājus nepieciešamības gadījumā nekavēties un veikt veselības pārbaudes.

Arī bērniem tuberkulozes saslimšanas gadījumu skaits samazinās, 2016. gadā tuberkuloze reģistrēta 22 bērniem vecumā no 0 līdz 14 gadiem (2015.-24). Lai gan 2016. gadā reģistrēti 8 gadījumi pusaudžiem vecumā no 15 līdz 17 gadiem (2015.-4), analizējot saslimstību pa gadiem, arī pusaudžu vidū kopumā saslimstība samazinās.

2016. gadā lielākais tuberkulozes saslimušo skaits reģistrēts vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem un  pieaugušajiem tuberkulozi biežāk reģistrē tieši vīriešiem.

Visizplatītākā ir plaušu tuberkuloze, tomēr tuberkuloze var attīstīties arī citās ķermeņa daļās, piemēram, kaulos, limfmezglos, nierēs. Lielākam riskam saslimt ar tuberkulozi ir pakļautas personas, kuras lieto narkotiskās, toksiskās vielas, alkoholu, smēķē, personas, kurām ir hroniskas saslimšanas, kas nomāc imunitāti, piemēram, HIV infekcija, plaušu, nieru slimības, cukura diabēts, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, kā arī nepilnvērtīgs uzturs un ilgstošs stress. Līdz ar to lielākā nozīme tuberkulozes profilaksē ir imunitātes stiprināšanai un veselīgam dzīvesveidam, jo cilvēka imūnsistēma var tikt galā ar ieelpotiem tuberkulozes baciļiem. 

Savukārt saslimšanas gadījumā nepieciešams pēc iespējas ātrāk uzsākt ārstēšanu, kas palielina iespējas veiksmīgāk izveseļoties. Par saslimšanu ar tuberkulozi var liecināt klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairākas nedēļas, paaugstināta ķermeņa temperatūra, neizskaidrojams svara zudums, pastiprināta svīšana naktīs. Retāk tuberkulozes saslimšanas gadījumā novērojams asiņu piejaukums krēpām, elpas trūkums, sāpes krūtīs. Ja radušās aizdomas, ka esat saslimis ar tuberkulozi, noteikti jāapmeklē ģimenes ārsts vai plaušu speciālists (ftiziopneimonologs). Latvijā ir pieejamas bezmaksas plaušu speciālistu konsultācijas gadījumā, ja iedzīvotājam ir tuberkulozei raksturīgi simptomi. Speciālistu kontaktinformācija pieejama SPKC mājaslapas sadaļā "Kur meklēt palīdzību?".

Tāpat no 20. līdz 30. martam, Pasaules tuberkulozes dienas ietvaros, 14 Latvijas pilsētās tiek rīkoti informatīvi pasākumi. Gan Latvijas HIV profilakses punktos un Latvijas Sarkanā Krusta veselības istabās, gan atsevišķās "Europatieka" filiālēs būs iespējams saņemt bezmaksas pakalpojumus - speciālistu konsultācijas, veikt krēpu testu, kā arī HIV, B un C hepatīta eksprestestu un saņemt citus pakalpojumus. Plašāku informāciju par bezmaksas pakalpojumiem un darba laikiem lūdzam skatīt Pasaules tuberkulozes dienas kalendārā SPKC mājaslapā.

Plašāka informācija par tuberkulozi, simptomiem un profilaksi pieejama SPKC mājaslapas sadaļā "Tuberkuloze".

Anete Jansone,
Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste
Slimību profilakses un kontroles centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI