DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Demogrāfijas lietu apakškomisija rosina adoptētājiem piešķirt 10 dienu atvaļinājumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Viens no soļiem, kas citu atbalsta pasākumu vidū varētu veicināt personas izvēlēties adoptēt bērnu, būtu iespēja izmantot 10 kalendāra dienu ilgu atvaļinājumu. Par šādu piedāvājumu, izstrādājot grozījumus Darba likumā, otrdien, 28.februārī, vienojās Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti.

"Desmit dienu ilgs atvaļinājums pienāktos vienam no adoptētājiem, ja savā ģimenē pieņemtu bērnu līdz 18 gadu vecumam. Šāds pasākums būtu kā atbalsts tiem vecākiem, kuri izlēmuši mājas dot, piemēram, pusaudzim, kurš palicis bez savas ģimenes, kā arī veicinātu adopciju Latvijā kopumā. Patlaban 10 dienu ilgu atvaļinājumu var izmantot ģimene, kas adoptējusi bērnu vecumā līdz trim gadiem," apakškomisijas sēdē pauda priekšsēdētājs Imants Parādnieks.

Sēdē deputāti apsprieda ārpusģimenes aprūpes koncepcijas ieviešanas gaitu un pasākumu kopumu adopcijas veicināšanai, atzīmējot, ka tā jārealizē atbilstoši plānotajam. Tāpat ir nepieciešams turpināt atlīdzības izmaksu par aizbildņa pienākumu pildīšanu arī pēc uzturēšanas pabalsta dubultošanas, kā arī jāveic papildus atbalsta pasākumi, adoptējot bērnus, kas vecāki par trim gadiem, lai veicinātu trīs līdz 18 gadu vecu bērnu adopciju.

Deputāti arī uzsvēra, ka būtiski ir apsvērt papildu atbalsta veidus, adoptējot vai uzņemoties rūpes audžuģimenē par bērniem ar nopietnām veselības problēmām, kā arī šajā jomā vērtēt citu valstu pieredzi.

Apakškomisijas priekšsēdētājs sēdē pauda, ka "jārisina arī jautājums par iestāžu, institūciju un sabiedrības labdabīgāku attieksmi pret adoptētājiem, aizbildņiem un audžuvecākiem. Un vēl tikpat būtiski ir samazināt administratīvās procedūras, lai atvieglotu sarežģīto adopcijas procesu un aprūpi jaunajā ģimenē."

Deputāti vienojās arī atbalstīt SOS Bērnu ciemata asociācijas priekšlikumu par adoptētāju, audžuģimeņu un aizbildņu apmācību organizēšanu ģimenēm, kuras pieņem bez vecākiem palikušus bērnus.

Labklājības ministrijas informācija liecina, ka pēdējos gados vērojama tendence palielināties to adoptēto bērnu skaitam, kuri ir lielākā vecumā. Tāpat adoptētāji labprāt savā ģimenē pieņem vairāk nekā vienu bērnu, tostarp brāļus un māsas. 

Saeimas Preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI