DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. janvārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Rinkēvičs: Viena no galvenajām ES prioritātēm šajā gadā būs ES attiecības ar ASV

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
16. janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Briselē piedalījās ES Ārlietu padomes sanāksmē, kur galvenā uzmanība tika pievērsta ES Ārlietu padomes darba kārtībai pirmajā pusgadā, situācijai Sīrijā un Tuvo Austrumu miera procesam.

Sanāksmes laikā notika arī Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru tikšanās, kurā piedalījās Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons (Boris Johnson). Ministri uzsvēra nepieciešamību turpināt sadarboties drošības jautājumos, kā arī stiprināt transatlantiskās attiecības.

Ārlietu padomē E. Rinkēvičs pauda pilnīgu atbalstu ES augstās pārstāves ārlietās un drošības politikas jautājumos Federikas Mogerīni izvirzītajām prioritātēm un norādīja, ka šis Eiropas Savienībai būs izaicinājumu pilns gads, kad būs jārisina iekšēji un ārēji izaicinājumi. Ministrs aicināja saglabāt līdzsvaru ES politikā gan iepretim Eiropas Savienības austrumu, gan dienvidu kaimiņiem.

E. Rinkēvičs uzsvēra, ka viena no galvenajām šī gada prioritātēm būs ES un ASV attiecības. Ministrs vērsa uzmanību, ka ir būtiski ar ASV diskutēt un cieši sadarboties tādos jautājumos kā drošības politika, klimata pārmaiņas un brīvais tirdzniecības nolīgums. Šajā gadā prioritāri būs arī jautājumi par attiecībām ar Krieviju, situāciju Ukrainā, Austrumu partnerības samita organizēšanu un ES Globālo stratēģiju, kur Eiropas Savienībai īpaša uzmanība jāpievērš sasniedzamajiem rezultātiem.

Diskusijā par Sīriju ārlietu ministri pārrunāja turpmāko rīcību konflikta risināšanā, ņemot vērā 23. janvārī Astanā paredzētās miera sarunas starp Sīrijas valdību un opozīcijas pārstāvjiem, kā arī ANO vadītās miera sarunas, kas atsāksies 8. februārī. Ministri pauda cerību, ka tiks īstenots pamiers, kas ļaus piegādāt humāno palīdzību un atgriezties pie konflikta politiska risinājuma.

Sanāksmē ministri pārrunāja arī svētdien Parīzē notikušās konferences rezultātus par Tuvo Austrumu miera procesu.

Informācijai

Ārlietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī. Ārlietu padomi vada ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

Komunikācijas grupa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI