DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Jūlijā mazumtirdzniecības apgrozījums nedaudz mazāks nekā pirms gada

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2016.gada jūlijā mazumtirdzniecības apgrozījums nedaudz saruka un bija par 0,2% mazāks nekā pirms gada. To galvenokārt ietekmēja pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomu sarukums (-3,6%). Nedaudz samazinājās arī nepārtikas preču mazumtirdzniecība (-0,5%). Pieauga vien auto degvielas mazumtirdzniecības apjomi (+7,8%).

Nepārtikas preču mazumtirdzniecībā jūlijā pieauga apģērbu un apavu mazumtirdzniecība, kā arī mazumtirdzniecība pa pastu un internetveikalos. Savukārt samazinājās farmaceitisko un medicīnisko preču, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iekārtu, mājsaimniecības piederumu (tai skaitā elektropreces), kā arī atpūtai un sportam paredzēto preču mazumtirdzniecība. Jūlijā iedzīvotāji retāk iepirkās tirgos un lietotu preču veikalos.

Vislielāko ietekmi mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumā jūlijā veidoja auto degvielas tirdzniecība. Degvielas mazumtirdzniecības apjomi jūlijā bija par 7,8% lielāki nekā pirms gada un nodrošināja lielāko devumu kopējā mazumtirdzniecības apgrozījumā.

Neskatoties uz nelielo mazumtirdzniecības apgrozījuma samazinājumu jūlijā, turpmākajos mēnešos paredzams apgrozījuma pieaugums. Par to liecina gan darba samaksas pieaugums, gan arī konfidences rādītāji mazumtirdzniecībā, savukārt patērētāju noskaņojums ir praktiski nemainīgs jau ilgāku laika periodu, kas nozīmē, ka patērētāji joprojām ir diezgan piesardzīgi izdarot savus tēriņus.

Edmunds Gergelevičs
EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākais eksperts

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI