DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūlijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem piešķirs latviskos nosaukumus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Trešdien, 27. jūlijā Ādažu militārajā poligonā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis atklās Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku kājnieku brigādes apgādes ar kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehniku uzsākšanu, piešķirot bruņutransportieru modeļiem latviskos nosaukumus, kuri izraudzīti Aizsardzības ministrijas rīkotajā konkursā skolēniem.

Pasākumā būs iespēja aplūkot trīs no pieciem kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem – kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportieri "Sultan", kam tiks piešķirts nosaukums "Virsaitis", izlūkošanas kaujas mašīnu "Scimitar", kas saņems nosaukumu "Zobens", un kaujas elementu piegādei paredzēto bruņutransportieri "Spartan", kam konkursā izvēlēts nosaukums "Pērkons".

Latviskie nosaukumi tiks piešķirti arī pārējiem diviem bruņutehnikas modeļiem, kas tiks piegādāti laikā līdz 2020. gadam: evakuācijas un remonta bruņutransportieris "Samson" saņems nosaukumu "Vairogs" un medicīnas bruņutransportieris "Samaritan" – nosaukumu "Glābējs".

Visiem tiem 17 skolēniem, kuri konkursā piedāvājuši kādu no izvēlētajiem nosaukumiem, pasākuma laikā būs iespēja doties izbraucienā ar bruņutransportieri.

Tāpat pasākumā tiks svinīgi pieteikta Saprašanās memoranda parakstīšana starp Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju un Lielbritānijas uzņēmumu "BAE Systems Global Combat Systems Limited", šīs bruņutehnikas izgudrotāju un pirmo ražotāju, kas arī veiks tās ilgtermiņa atbalstu un uzturēšanu. Memorands paredz operatīvu atbalstu visā tehnikas ekspluatācijas dzīves ciklā, cieši iesaistot arī Latvijas uzņēmējus, kas ir ļoti nozīmīga sadarbības sadaļa.

Pasākumā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku, aizsardzības nozares, diplomātiskā korpusa pārstāvji un citas augsta līmeņa amatpersonas, kā arī uzņēmuma "BAE Systems Global Combat Systems Limited" un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas pārstāvji.

Kā jau ziņots, šā gada sākumā Aizsardzības ministrija organizēja konkursu skolēniem, lai izvēlētos piemērotākos latviskos nosaukumus pieciem kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem, ko Nacionālie bruņotie spēki iegādājušies Sauszemes spēku mehanizācijas projekta ietvaros. Ministrijas izsludinātajā konkursā piedalījās 178 skolēni un uzvarēja 17 skolēni no visas Latvijas.

Kā jau vēstīts, 2014. gada septembrī tika parakstīts starpvaldību pirkuma līgums, kas paredz 123 Lielbritānijas bruņoto spēku lietošanā esošo bruņutransportieru iegādi Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigādes vajadzībām. Bruņutehnikas piegāde turpināsies pakāpeniski līdz 2020. gadam.

Šī kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar augstu mobilitāti. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla – visur, kur nav purva. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Vita Briže
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI