DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Ministre Dana Reizniece-Ozola: Ir jātiecas uz vēl ciešāku starptautisko sadarbību cigarešu kontrabandas apkarošanā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Trešdien, 29. jūnijā, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, atklājot 21. ikgadējo starptautisko konferenci par cigarešu kontrabandas apkarošanas jautājumiem, norādīja, ka šīs problēmas risināšanā īpaši svarīga ir sekmīga starptautiskā sadarbība un pieredzes apmaiņa.

"Cigarešu kontrabandas apkarošanas jautājums ir aktuāls visā Eiropas Savienībā (ES) un tās kaimiņvalstīs. Nelegālo cigarešu kontrabanda ik gadu ES un dalībvalstu budžetam atņem ievērojamu finanšu līdzekļu apjomu, samazina godīgu konkurenci nozarē un kaitē sabiedrības veselībai un drošībai, tāpēc īpaši būtiski veicināt starptautisko sadarbību šīs problēmas risināšanā, jo kopā mēs varam paveikt daudz vairāk," uzrunājot konferences dalībniekus, norādīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Tāpat ministre atzina, ka šai cīņai nepieciešams nepārtraukts darbs un pilnveidojumi, tādēļ šādas tikšanās starptautiskā konferencē ļauj gūt vērtīgu pieredzi no citām ES dalībvalstīm par to panākumiem un izaicinājumiem cigarešu kontrabandas apkarošanā.

Lai šo problēmu mazinātu, kā arī sekmētu godīgu konkurenci, nodokļu nomaksu un mazinātu krāpšanu tabakas nozarē, Valsts ieņēmumu dienests (VID) 2015. gadā noslēdza vienošanos ar nozares asociācijām, kā arī vairākiem starptautiskiem tabakas ražotājiem.

Latvijai nelegālo cigarešu apriti pēdējos gados ir izdevies samazināt – 2014. gadā tā bija 29,1% apmērā, bet 2015. gadā jau 24,8% apmērā, kas ir pēdējo sešu gadu zemākais rādītājs. Būtiskus rezultātus tajā sniegusi arī veiksmīgā Baltijas valstu sadarbība.

Noslēgumā ministre pateicās Eiropas Biroja krāpšanas apkarošanai (The European Anti-Fraud Office) pārstāvjiem par sadarbību ne tikai konferences organizēšanā, bet arī par finansiālo atbalstu Latvijas muitas darbinieku dalībai starptautiskās apmācību programmās.

VID un Eiropas Biroja krāpšanas apkarošanai rīkotā ikgadējā konference "Cigarešu kontrabandas apkarošanas jautājumi" Rīgā norisinās 29. un 30. jūnijā. Tās mērķis ir veicināt diskusiju un apmainīties ar informāciju par aktualitātēm un tendencēm cigarešu kontrabandas jomā, kā arī tās novēršanas pasākumiem, lai uzlabotu efektivitāti un sadarbību šajā jomā.

Maija Straupmane
Komunikācijas departamenta direktora vietniece

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI