DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Mandātu komisija skata kolektīvo iesniegumu iniciatīvas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 29.jūnijā, skatīja divus Saeimai iesniegtos kolektīvos iesniegumus saistībā ar vēža ārstēšanu un uzvaras laukuma atjaunošanu.

Skatot kolektīvo iesniegumu "Lai vēzis būtu ārstējama slimība" deputāti uzklausīja iesnieguma autorus, kā arī nolēma turpināt vērtēt šo iniciatīvu kopā ar Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisiju. Iesniegumā autori norādījuši, ka, lai gan vēzis vairs nav neārstējama slimība, Latvijā saglabājusies augsta saslimstība un mirstība atvēlētā nepietiekamā valsts finansējuma dēļ. Iesniedzēji aicina Saeimu onkoloģisku slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai ik gadu piešķirt papildus 10 miljonus eiro.

Kolektīvo iesniegumu "Rīgas īstā Uzvaras laukuma atjaunošana", Mandātu komisijas deputāti noraidīja, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas un Rīgas domes viedokļiem. Iesniedzēji aicināja rast risinājumu Latvijas brīvvalsts laikā iecerētā un iedzīvotāju brīvprātīgi saziedotā Rīgas Uzvaras laukuma atjaunošanai tā sākotnēji iecerētajā veidolā, norādīts iesniegumā.

Šī gada 27.maijā Saeimā tika iesniegta 10 378 pilsoņu parakstīta iniciatīva "Lai vēzis būtu ārstējama slimība". Savukārt kolektīvais iesniegums "Rīgas īstā Uzvaras laukuma atjaunošana" tika iesniegts 6.maijā, un to parakstījuši 12 236 cilvēku.

Saeimas kārtības rullis iedzīvotājiem paredz iespēju vērsties parlamentā ar vismaz 10 000 pilsoņu parakstītu iesniegumu. Kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.

Saeimas Preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI