DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Labklājības ministrs Jānis Reirs Sofijā parakstīs Stambulas konvenciju

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Trešdien, 18.maijā, labklājības ministrs Jānis Reirs Sofijā (Bulgārija) parakstīs Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu (Stambulas konvencija).

"Parakstot Stambulas konvenciju, Latvija sper būtisku soli pretī vardarbības izskaušanai ģimenē. Uzskatu, ka cieņpilnai attieksmei pret sievieti un attiecībām ģimenē ir jābūt katras ģimenes tradīcijai un vērtībai.  Līdz ar to nepieciešams īstenot jebkuru rīcību vardarbības novēršanai – gan starptautiski demonstrējot savu politisko apņemšanos, gan īstenojot efektīvus pasākumus, kas nodrošinās mieru katrā ģimenē. Esmu pateicīgs visiem, kas veicināja Latvijas virzību Stambulas konvencijas parakstīšanai un nebaidījās paust publisku atbalstu," atzīst labklājības ministrs Jānis Reirs.

Labklājības ministrs uzsver, ka vardarbība jebkādā formā ir nosodāma, jo īpaši ja tā notiek tuvāko cilvēku lokā, ģimenē. Tāpēc valstī jāveic konkrēti, sistēmiski pasākumi vardarbības prevencijai, vardarbīgo gadījumu pienācīgai izmeklēšanai un vainīgo sodīšanai, un cietušo atbalstam.

Pēc tam, kad starptautisks līgums ir parakstīts, to nepieciešams arī ratificēt. Tas nozīmē, ka Saeima pieņem lēmumu likuma veidā, šajā likumā nosakot atbildīgās iestādes, pilnvaru apjomu u.tml. Tādējādi ar parakstīšanu valsts apliecina, ka tā atturēsies no tādu darbību veikšanas, kas ir pretrunā starptautiskajam līgumam.

Stambulas konvencijā ir noteiktas jomas, kurās dalībvalstīm nepieciešams veikt izmaiņas, ar mērķi novērst un mazināt vardarbību ģimenē un vardarbību pret sievietēm. Vardarbības novēršana, cietušo aizsardzība un vainīgo sodīšana ir konvencijas stūrakmeņi. Konvencija nosaka, ka dalībvalstis īstenojot pasākumus to dara koordinēti, tādējādi veidojot vienotu politiku, ietverot visas nepieciešamās institūcijas un organizācijas visos sabiedrības līmeņos.

Konvencijā uzsvērts, ka ir svarīgi mainīt attieksmi un stereotipus par to, ka vardarbība ģimenē ir normāla parādība, tādēļ ir nepieciešams veicināt izpratni par vardarbības dažādām formām un to traumējošo raksturu, izglītot sabiedrību par sieviešu un vīriešu līdztiesību, kas balstās savstarpējā cieņā un atbalstā, kā arī tiesībās un iespējās.

Pēdējo gadu laikā Latvijā tika veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, kas vērstas uz to cilvēku aizsardzību, kas cietuši no vardarbības ģimenē.   Ar vardarbības novēršanas un attieksmes maiņas jautājumu iedzīvināšanu praksē daudz strādājusi gan Labklājības ministrija, gan Valsts policija, tai skaitā organizējot informatīvās kampaņas ar sabiedrībā pazīstamu cilvēku piedalīšanos (piemēram, Baltas lentītes kampaņa).

Tomēr virknē jautājumu nepieciešami uzlabojumi/risinājumi.  Pirmkārt, ir jāturpina veidot efektīva sistēmu vardarbības novēršanai un reaģēšanai uz vardarbības gadījumiem, jo pagaidām darbojas atsevišķi šīs sistēmas elementi. Otrkārt, ir nepieciešams veikt papildus grozījumus normatīvajos aktos. Treškārt, ir svarīgi nodrošināt, lai pieņemtie normatīvie akti tiktu pielietoti praksē – tāpēc svarīga visu iesaistīto speciālistu apmācība, saskaņota sadarbība un vienotas izpratnes veidošana par vardarbību pret sievieti un vardarbību ģimenē kā sabiedrībā nepieļaujamu un izskaužamu parādību. Ceturtkārt, ir nepieciešams pilnveidot instrumentus, kas nodrošinātu kvalitatīvu un efektīvu palīdzību cietušajiem no seksuālās vardarbības.

10.maija sēdē Ministru kabinets pieņēma lēmumu pilnvarot labklājības ministru parakstīt Stambulas konvenciju. Konvencija tika pieņemta 2011.gadā un patlaban tai savu atbalstu pievienošanās ceļā ir paudušas visas Eiropas Savienības valstis.

Viktorija Buraka, labklājības ministra preses sekretāre

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI