DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Latvijas vadībā ANO noslēdz sarunas par Informācijas sabiedrības nākotni

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
13. decembrī Ņujorkā pēc sešus mēnešus ilgušām sarežģītām starpvaldību sarunām tika panākta vienošanās par Pasaules informācijas sabiedrības samita 10 gadu pārskata dokumentu, ko paredzēts apstiprināt ANO augsta līmeņa sanāksmē 15. un 16. decembrī. Šīs sarunas vadīja Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO Ņujorkā vēstnieks Jānis Mažeiks un Apvienoto Arābu Emirātu pastāvīgā pārstāve, vēstniece Lana Zaki Nuseibe (Lana Zaki Nusseibeh).

Pārskata dokumentā izvērtēta Informācijas sabiedrības attīstība pēdējos desmit gados, kā arī iezīmēti galvenie virzieni, kuros strādās ANO un tās dalībvalstis turpmākajos desmit gados, lai veicinātu Informācijas sabiedrības attīstību un ilgtspējīgu attīstību pasaulē. Sarunās īpaši sarežģītas diskusijas bija par to, kā dokumentā atspoguļot cilvēktiesību un kiberdrošības jautājumus. Būtiski, ka pēc ilgstošām diskusijām tika atzīmēta gan valdību, gan to sadarbības partneru – privātā sektora, zinātnieku, nevalstisko organizāciju – loma Interneta pārvaldības jomā, neizceļot tikai vienu no iesaistītajām pusēm. Tāpat nozīmīgi, ka uz desmit gadiem tiks pagarināts Interneta pārvaldības foruma mandāts, kā arī noteikts, ka nākamā ANO Augsta līmeņa sanāksme par Informācijas sabiedrības jautājumiem notiks 2025. gadā.

Gaidāmajā 15. un 16. decembrī ANO augstā līmeņa sanāksmē Latvijas delegāciju vadīs izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile. Delegācijā iekļauti vairāku nozaru ministriju, kā arī Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas pārstāvji.

Pasaules informācijas sabiedrības samits un tā aizsāktais process ir nozīmīgākā ANO iniciatīva, lai veicinātu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pielietojumu pasaules sabiedrības attīstībai un tehnoloģiju sniegto iespēju pilnīgāku izmantošanu. Pasaules informācijas sabiedrības samits norisinājās divos posmos – 2003. gadā Ženēvā un 2005. gadā Tunisā. Pasaules informācijas sabiedrības iniciatīvā Latvija iesaistījās jau tās pirmsākumos, vēstniekam Jānim Kārkliņam vadot samita otrā posma sagatavošanu. Kopš 2007. gada Latvija ir locekle ANO Zinātnes un tehnoloģiju attīstības komisijā, kas seko līdzi Pasaules informācijas sabiedrības samita rezultātu īstenošanai.

Plašāka informācija par Pasaules informācijas sabiedrības samita pārskatu: https://publicadministration.un.org/wsis10/

Preses un informācijas nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI