DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Latvijas vēstniecībā Stokholmā stāsta par Latvijas IT sasniegumiem un iespējām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas vēstniecība Stokholmā informē:
15. oktobrī Latvijas IT klasteris sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Zviedrijā un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecību rīkoja tikšanos ar Zviedrijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas ekspertiem. Tika detalizēti analizētas IT tirgus tendences un apspriestas iespējas, kā veicināt Latvijas produkta eksportu. Tikšanās norisinājās Latvijas Republikas vēstniecībā Zviedrijas Karalistē, piedaloties Latvijas vēstniekam Zviedrijā Gintam Jegermanim, LIAA, Latvijas IT klastera vadītājai Lilitai Sparānei, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) un IT uzņēmumu no Latvijas pārstāvjiem.

G. Jegermanis uzrunā uzsvēra, cik lielus soļus Latvijas IT nozare spērusi pēdējo 10 – 15 gadu laikā un ka Latvijā uzkrājusies daudzveidīga zināšanu, kā arī prasmju bāze. Tas dod labas iespējas Latvijas zināšanu eksportam un pieredzes apmaiņai Baltijas jūras apkaimē, kā arī pasaulē.

Latvijas IT klastera izpilddirektore L. Sparāne iepazīstināja ar Latvijas digitalizācijas plāniem gan saistībā ar nākamā gada lielo izaicinājumu – Latvijas prezidentūru ES Padomē, gan kopumā, veicinot eksporta iespējas ārvalstīs. Tika uzsvērts, ka šāda veida sadarbība ar Zviedrijas dažādām nozarēm un reģioniem jau izveidojusies kopš 2006. gada, gan ieviešot kopējus projektus, gan veicinot tīklošanās attīstību ar mērķi stiprināt Baltijas jūras reģiona konkurētspēju.

Tikšanās laikā SIA "Datakom" kopā ar LNB digitalizācijas nodaļas vadību dalījās digitalizētā mantojuma pieejamības veicināšanas pieredzē un uzklausīja Zviedrijas bibliotēku izaicinājumus digitalizēto vēsturiskā mantojuma pieejamības nodrošināšanai sabiedrībā. No 2014. gada vidus SIA "Datakom" starptautiskajā tirgū virza savu produktu "Colibrum" jeb portāla programmatūru, kas paredzēta bibliotēku digitalizēto materiālu attēlošanai internetā.

A/S "Rix Technologies" iepazīstināja ar muzeju digitalizācijas sistēmu un mobilajām lietotnēm, kas izveidotas sadarbībā ar muzejiem, lai pavērtu sabiedrībai iespēju izmantot muzeju vērtības bez laika un telpas ierobežojumiem.

"Šīs tikšanās rezultātā iegūtā informācija apstiprināja, ka Zviedrijas digitalizācijas tirgus ir labs potenciāls Latvijas ražotājiem. Mēs lepojamies ar Latvijas sabiedrībā pieejamo digitalizēto materiālu klāstu, kuru nodrošina Latvijas Nacionālā bibliotēka. Zviedrijas iedzīvotājiem šādas iespējas šobrīd nav. Mūsu valstī veidotie projekti un digitalizācijas temps ir apsteidzis mūsu kaimiņvalsti Zviedriju. Mēs noteikti varam arī mācīties no mūsu kaimiņiem – viņu pieredzi e-grāmatu nodrošināšanā lasītājiem", secināja SIA "Datakom" valdes loceklis Jānis Čupriks.

"Kā ilggadīgam IT nozares uzņēmumam mums ir gandarījums dzirdēt atzinīgus vārdus no Zviedrijas publiskā sektora par mūsu spēju veiksmīgi sadarboties ar Latvijas publiskā sektora uzņēmumiem, kas ir mūsu mērķis – būt par ilgtermiņa sadarbības partneri mūsu klientiem. Tas tiek novērtēts arī ekonomiski attīstītākajā Zviedrijā. Mēs noteikti turpināsim iesākto sadarbību ar digitalizācijas ekspertiem Zviedrijā, lai virzītu savu produktu šajā tirgū", apstiprināja J. Čupriks.

SIA "Datakom" un A/S "Rix Technologies" ir IT klastera sadarbības partneri, kuri ar SIA "Exportea" palīdzību īsteno Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansēto projekta "IT KVAP – Informācijas tehnoloģiju klastera vēstniecības, akadēmija, platformas" eksporta sadaļu, kura mērķis ir IT uzņēmumu un nozares konkurētspējas celšana un eksporta apjoma palielināšana, stiprinot sadarbības saites starp IT nozares uzņēmumiem un pētniecības, kā arī izglītības institūcijām, lai kopīgi likvidētu plaisu starp piedāvājumu un pieprasījumu IT specifisko kompetenču jomā, izveidotu IT klastera vēstniecību/aģentu tīklu ārvalstīs, kā arī veicinātu nozares specifisko tehnoloģisko platformu pilnveidošanu.

Latvijas vēstniecība Stokholmā

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI