DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. decembrī, 2013
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Stāstīs par Latvijas skolēnu zināšanām un prasmēm salīdzinājumā ar citu valstu vienaudžiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīt, 3. decembrī, no plkst. 11.00 līdz 12.00 Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā, Raiņa bulvārī 19, notiks Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) starptautiskā izglītības kvalitātes pētījuma rezultātu prezentācija ”Latvijas skolēnu kompetence matemātikā, dabaszinātnēs un lasīšanā starptautiskā salīdzinājumā”. Pasākumā piedalīsies pētījuma autori, LR izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji, LU vadība, skolu direktori, skolotāji un citi.

Pasākums veltīts OECD Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas (SSNP) 2012 (OECD Programme for International Student Assessment - PISA 2012) pirmo rezultātu paziņošanai Latvijā, kuros mūsu skolēnu sasniegumi tiks salīdzināti ar viņu vienaudžu sniegumu no 65 pasaules valstīm. Tiks prezentēti rezultāti par 15 gadus vecu skolēnu kompetenci lasīšanā, matemātikā un dabaszinātnēs. Piemēram, iegūtie rezultāti rāda, ka meiteņu zināšanas Latvijā ir augstākas nekā zēniem, bet kopumā zināšanu un prasmju līmenis Latvijas skolās uzlabojas. Tiks prezentēta arī grāmata "OECD starptautiskie izglītības vides un skolēnu novērtēšanas pētījumi", kurā lasītāji varēs iegūt informāciju par OECD izglītības pētījumiem un iepazīties ar daudziem SSNP testu uzdevumiem.

Pasākumā piedalīsies un klātesošos uzrunās LU rektors prof. Mārcis Auziņš, LR Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Sanda Liepiņa, LR Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja, LU prof. Ina Druviete un Valsts Izglītības un attīstības aģentūras (VIAA) direktore Dita Traidās.

Par OECD Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas 2012 pirmajiem rezultātiem Latvijā ziņos pētījuma vadītājs Latvijā prof. Andris Kangro. Savukārt jauno izdevumu ar OECD Starptautiskajā skolēnu novērtēšanas programmā ciklos izmantotajiem uzdevumiem prezentēs LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Izglītības pētniecības institūta direktors prof. Andrejs Geske.

Pētnieki izsaka pateicību 6896 Latvijas skolēniem no 270 skolām, to direktoriem un skolotājiem – pētījuma koordinatoriem skolā, kuri pārstāvēja Latviju OECD SSNP 2012 izmēģinājuma pētījumā 2011.gadā un pamatpētījumā 2012.gadā, nodrošinot Latvijas datu savākšanu nepieciešamajā kvalitātē un apjomā.

Plkst. 12.00 sāksies preses konference, kurā piedalīsies pētījuma autori, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas, VIAA un politiķu pārstāvji.

Latvijā OECD SSNP 2012 pētījumu īstenoja Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) Izglītības pētniecības institūta pētniekiem. Latvija piedalījusies OECD pētījumos kopš 2000.gada.

Pētījums veikts Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta "Atbalsts izglītības pētījumiem" vienošanās Nr. 2011/0011/1DP/1.2.2.3.2/11/IPIA/VIAA/001 ietvaros.

Par Latvijas Universitāti

Latvijas Universitāte dibināta 1919.gadā un ir lielākā un tradīcijām bagātākā augstākās izglītības iestāde Latvijā, kurā studē 15 tūkstoši studentu. Visas vairāk nekā 130 LU īstenotās  studiju programmas ir akreditētas. Tās 13 fakultātēs un 21 institūtā strādā mūsu valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

Papildu informācija:
Linda Mihno
LU PPMF Izglītības zinātņu nodaļas studiju metodiķe
Tālr.: 67034027, e-pasts: Linda.Mihno@lu.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI