NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Nodokļi
2
2

Kampaņas #Atkrāpies! uzmanības centrā – darba kultūra

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

Lai iesaistītu sabiedrību kopīgā cīņā pret ēnu ekonomiku un citām negodprātīgām darbībām, kas ietekmē kopējo sabiedrības labklājību, jau otro gadu tiek īstenota valsts pārvaldes sociālinformatīvā kampaņa #Atkrāpies! – šoreiz pretkrāpšanas kustības uzmanības centrā izvirzīta darba kultūra. Kampaņā iedzīvotāji tiek aicināti atcerēties, ka, izvēloties darba devēju, katrs pats ir savas nākotnes priekšnieks. Īpaša uzmanība pievērsta jauniešiem vecumā no 16 līdz 24 gadiem, kam noslēgts darba līgums vai nomaksāti nodokļi dažkārt var šķist mazāk svarīga formalitāte.

īsumā
  • Kustības ilgtermiņa uzdevums ir panākt iedzīvotāju nulles toleranci pret krāpšanos mūsu valstī.
  • Jaunvārds "atkrāpties" ir veidots, lai aicinātu nepakļauties un pretoties krāpšanai.

Kustības idejas pamatā ir valsts pārvaldes iestāžu, uzņēmēju, sociālo partneru, kā arī ikviena sabiedrības locekļa apvienošanās kopīgai cīņai pret krāpšanu. Kampaņā īpaša uzmanība tiek pievērsta preventīviem pasākumiem, tostarp sabiedrības informētības un izpratnes veicināšanai par krāpniecības daudzpusību.

Kampaņas vēstījumi ir apkopoti piecos vienkāršos padomos, kas jāņem vērā, veidojot darba attiecības ar potenciālo darba devēju:

  1. Ja darba devējs Tev piedāvā krāpties, tad viņš bieži krāpjas daudzās jomās.
  2. Nepiekrīti darba samaksu saņemt "aploksnē"!
  3. Pieprasi darba līgumu!
  4. Darba devējam ir jāapmāca Tevi, kā droši veikt darbu! Jautā, ja ko nesaproti!
  5. Pārbaudi, vai darba devējs par Tevi maksā nodokļus!

Krāpšana skar ikvienu – tās priekšā nav jāpiever acis

"Krāpšana un negodprātīga rīcība skar katru no mums, pat ja ikdienā to nepamanām vai izliekamies nepamanām. Nodokļu maksāšana un noslēgts darba līgums nereti tieši jauniem cilvēkiem var šķist mazāk svarīgs un formāls. Tomēr, neievērojot šos aspektus, var gadīties, ka par godīgi padarītu darbu nesaņem solīto atlīdzību. #Atkrāpies! ir nozīmīgs solis, kā, apvienojot spēkus, varam parādīt savu attieksmi pret krāpšanu un aicināt to darīt arī savu ģimeni, draugus un kolēģus," norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece Jana Salmiņa.

Darbinieku apkrāpšanas metodes laika gaitā mainās. "Ja agrāk Valsts darba inspekcija konstatēja darbiniekus bez darba līguma un nereģistrētus Valsts ieņēmumu dienestā, tad tagad arvien biežāk darba devēji nereģistrētu nodarbināšanu slēpj, neuzskaitot visas darbinieku faktiski nostrādātās stundas. Līdz ar to arī darba devēju solījumi darbiniekiem par labu un taisnīgu visa padarītā samaksu ir ļoti trausli un ar augstu risku nepiepildīties. Aicinām jauniešus būt gudrākiem, būt sevi cienošākiem un negodprātīgam darba devējam pateikt: "Atkrāpies!" Jūs novērtēs un jūs būsiet ieguvēji ilgtermiņā, ja izvēlēsieties strādāt tikai korektās darba attiecībās," uzsver Valsts darba inspekcijas direktors Renārs Lūsis.

"Brīdī, kad darbaspēka trūkumu izjūt arvien vairāk Latvijas uzņēmēju, mēs paši esam atbildīgi par to, kā jaunieši jutīsies savā pirmajā darbavietā, tādēļ pozitīva pieredze, lai viņus noturētu Latvijā, ir ļoti būtiska. Esmu pārliecināts, ka, skaidrojot jaunajiem darbiniekiem ne tikai viņu pienākumus, bet arī tiesības, visi kopumā būsim ieguvēji," saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Vienlaikus uzņēmēju pārstāvis piebilst, ka godprātīga attieksme pret darbiniekiem un aplokšņu algu izskaušana ir tikai viens no pamatelementiem, lai uzlabotu situāciju darba tirgū. Viņaprāt, ne mazāk svarīgi ir strādāt pie korupcijas un birokrātiskā sloga mazināšanas, tādējādi sakārtojot valsts ekonomiku, lai kopīgi varētu nodrošināt augstas kvalitātes pakalpojumus, kā arī normālas pensiju, aizsardzības, drošības, izglītības un veselības sistēmas.

Par #Atkrāpies!

#Atkrāpies! ir izveidots, priedēkli "ne" vārdā "nekrāpies" aizstājot ar priedēkli "at", kas norāda, ka darbība ir vērsta atpakaļ vai nost. Izsaukuma zīme demonstrē, ka darbības vārds ir pavēles izteiksmē, kas pauž personas stingru nostāju. Jaunvārds "atkrāpies!" ir aicinājums nepakļauties un pretoties krāpšanai. To var izmantot arī uzsaukumos, piemēram: "Ja neesi godprātīgs, atkrāpies!" Angļu valodā kustības nosaukums skan: #FraudOff!

Par kampaņas dalībnieku var kļūt ikviens, gan nestāvot malā, redzot krāpnieciskas darbības, gan izmantojot kampaņas zīmolu ikdienas komunikācijā. Kampaņas tīmekļvietnē www.atkrapies.lv iespējams lejuplādēt plakātu, vizuālos materiālus mājaslapām, sociālajiem tīkliem, kā arī pieteikties īpašai uzlīmei, ko izvietot pie uzņēmuma vai organizācijas ieejas durvīm.

Vairāk par kustību un iespēju tajā iesaistīties: www.atkrapies.lv.

Kampaņas video:


 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI