NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
05. martā, 2018
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Ekonomika
7
4
7
4

Iesniegts projekts noteikt maksu par gāzes pieslēgumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Latvijā vienīgais gāzes sadales uzņēmums, akciju sabiedrība “Gaso”, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniedzis jaunu dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifa projektu, kas paredz noteikt tarifa fiksēto daļu par sadales jaudas uzturēšanu un attīstīšanu un mainīgo daļu, kas atkarīga no patērētās dabasgāzes apjoma.
īsumā
  • SPRK vērtē AS "Gaso" jauno dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifa projektu, kas paredz noteikt tarifa fiksēto daļu par sadales jaudas uzturēšanu un mainīgo daļu, kas atkarīga no patērētās dabasgāzes apjoma.
  • Jaunajā tarifu projektā klienti, kuru kopumā AS "Gaso" ir 407,3 tūkstoši, ir sadalīti sešās grupās.
  • Kopumā 85% no mājsaimniecību klientiem gāzi patērē tikai ēdiena gatavošanai, un viņiem maksimālā jauda ir līdz 6 m³/h.
  • AS "Gaso" aicina klientus pārvērtēt savu pieslēguma jaudu.

Līdz šim dabasgāzes patērētāji tika diferencēti pēc to gada patēriņa, neņemot vērā lietotāja pieslēguma jaudu un jaudas izmantošanas efektivitāti. Akciju sabiedrība (AS) "Gaso" apgalvo, ka iesniegtais tarifu projekts samazinās dabasgāzes sadales cenu par 18 līdz 46% vairāk nekā 95% dabasgāzes lietotāju, vienlaikus ieviešot fiksētu maksu par pieslēgumu atbilstoši pieslēguma atļautajai slodzei neatkarīgi no dabasgāzes patēriņa apjoma.

Kā skaidrots LV portāla publikācijā "No 1. augusta jauns sadales sistēmas tarifs – jāmaksā arī, ja elektrību nepatērē", līdzīgs dalīts maksājums no 2016. gada 1. augusta jau ieviests par elektroenerģijas sadales pakalpojumiem – fiksēta ikmēneša maksa par pieslēguma nodrošināšanu un maksa par elektrības piegādi atbilstoši patērētajām kilovatstundām.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (turpmāk – Regulators) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ieva Bethere informē, ka Regulators ir uzsācis tarifu projekta, kas iesniegts 22. februārī, vērtēšanu un analizē tā ekonomisko pamatojumu. Atbilstoši likumam "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" tarifu vērtēšanas process ilgst līdz 90 dienām un lēmuma pieņemšanai atvēlētas 30 dienas. Laiku, kad komersants gatavo papildu informāciju pēc Regulatora pieprasījuma, neieskaita tarifu projekta izvērtēšanas laikā. AS "Gaso" prognozē, ka jaunie tarifi varētu stāties spēkā šī gada 1. jūlijā, taču Regulatora pārstāve bilst, ka jau šobrīd ir neskaidri jautājumi, līdz ar to, visticamāk, tas notiks vēlāk.

Abonēšanas maksa – 1,77 eiro mēnesī

Jaunajā tarifu projektā klienti, kuru kopumā AS "Gaso" ir 407,3 tūkstoši, ir sadalīti sešās grupās. Lielākā daļa mājsaimniecību – 401,5 tūkstoši – ir pirmās un otrās grupas klienti. Tikai ēdiena gatavošanai dabasgāzi parasti patērē mājsaimniecību klienti ar maksimālo jaudu līdz 6 kubikmetriem stundā (m³/h). Kopumā tie ir 85% no mājsaimniecību klientiem. Savukārt atlikušie 15% no mājsaimniecībām, kuriem maksimālā jauda ir 6 m³/h un 10 m³/h, dabasgāzi patērē apkurei.

"No tarifu pārskatīšanas nepieciešamības ir saprotams, ka pakalpojuma izmaksas palielināsies visām patērētāju grupām."

Saskaņā ar jauno tarifu projektu patērētājiem, kas dabasgāzi izmanto gāzes plītīm vai siltā ūdens nodrošināšanai, kā arī apkurei (1. un 2. grupas klienti), ir noteikts vienādots fiksētais maksājums tipiskajām jaudas kategorijām (tarifi ir norādīti bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN)):

  • līdz 6 m³/h fiksētais maksājums ir 1,77 eiro mēnesī;
  • no 6 līdz 10 m³/h fiksētais maksājums ir 6,63 eiro mēnesī;
  • no 10 līdz 16 m³/h fiksētais maksājums ir 10,60 eiro mēnesī.

Piemērs. Daudzdzīvokļu māja, kurā tiek izmantota vien gāzes plīts ēdiena gatavošanai. Klientam maksimālā jauda ir līdz 6m³/h.  Mēneša maksājums tikai par pieslēgumu bez PVN būs 1,77 eiro, bet gadā kopumā 21,26 eiro. Kopā ar PVN tie būs apmēram 25 eiro gadā. Plus vēl būs jāmaksā par patērēto gāzi.

Lielākajiem mājsaimniecību dabasgāzes patērētājiem, kuriem uzstādītā atļautā slodze ir lielāka par 16 m³/h (tādi ir vien 0,5% no 1. un 2. grupas klientiem), un rūpnieciskajiem klientiem (3.–6. grupa) fiksētais maksājums tiks rēķināts par katru atļautās slodzes vienību. Fiksētās maksas piemērošanai plānots izmantot pieslēguma līgumos ar klientu noteiktās atļautās slodzes vērtību.

Piemērs. Lielākajiem mājsaimniecību patērētājiem fiksētais maksājums būs 7,95 eiro gadā par katru m³/h, tādējādi lietotājam, kura slodze ir 20 m³/h, fiksētais maksājums būtu 159 EUR gadā, savukārt ar 30 m³/h – 238,5 eiro gadā utt.

Mainīgā daļa 1. grupas klientiem ir paredzēta 10,73 eiro par 1000 kWh. Savukārt 2. grupai tā ir 7,72 eiro/1000 kWh, norādīts projekta publiskojamajā daļā.

Avots: Akciju sabiedrības “Gaso” Dabasgāzes sadales Pakalpojuma tarifu projekts

Kur noskaidrot savu jaudu

Uz vaicājumu, kā jaunais dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifa projekts ietekmēs centralizētās siltumapgādes tarifus, piemēram, Rīgā "Rīgas siltuma" klientiem, kur 70% siltuma ražošanai tiek izmantota gāze, AS "Gaso" valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane atbild, ka "viens no jaunā sadales tarifa projekta mērķiem ir pieslēguma jaudas izmantošanas efektivitātes veicināšana. Izmaiņas kopējā gāzes maksājumā būs atkarīgas no AS "Rīgas siltums" pieņemtajiem lēmumiem. Pēc mūsu aplēsēm, dabasgāzes sadales maksājuma pieaugums kopējo gāzes maksājumu varētu palielināt par nepilniem 2%".

AS "Gaso" aicina klientus pārvērtēt savu pieslēguma jaudu. Uzņēmums skaidro, ka konkrētā objekta jaudas pieslēgums ir norādīts pieslēguma līgumā. Otrkārt, šī informācija ir norādīta uz gāzes skaitītāja ar apzīmējumu "Q max", piemēram, "Q max 6m³/h". Pieslēguma maksimālo jaudu var noskaidrot, vēršoties pie "Gaso" – zvanot uz kontaktu centra tālruni 155 vai dodoties uz tuvāko klientu centru. Tāpat klienti var izmantot arī e-pastu: info@gaso.lv.

Kāpēc jauns projekts

Jauno tarifu iesniegšanu AS "Gaso" valdes priekšsēdētāja pamato ar to, ka pašlaik ar sadales pakalpojumu sniegšanu saistītās izmaksas pilnībā netiek segtas, jo spēkā esošais tarifs ir apstiprināts pirms 10 gadiem, ņemot vērā citu gāzes patēriņa līmeni. Kopš 2008. gada dabasgāzes patēriņš ir samazinājies par trešdaļu, vienlaikus sadales sistēmā vairāk nekā 90% izmaksu ir fiksēti un nav atkarīgi no patērētā dabasgāzes apjoma.

"Ar sadales pakalpojumu sniegšanu saistītās izmaksas pilnībā netiek segtas, jo spēkā esošais tarifs ir apstiprināts pirms 10 gadiem, ņemot vērā citu gāzes patēriņa līmeni."

"Jaunajā tirgus situācijā, kad sadales sistēmas operatora biznesa modelis, izveidojot jaunu uzņēmumu AS "Gaso", ir būtiski mainījies, izmaksu un ieņēmumu disbalanss var radīt riskus drošai, kvalitatīvai un stabilai tīkla uzturēšanai. Gāzes infrastruktūras drošība skar visus patērētājus, tāpēc nepieciešams atjaunot un uzturēt gāzes sadales tīklu, lai līdz minimumam samazinātu bīstamu situāciju rašanās iespējas," uzsver I. Pētersone-Godmane.

AS "Gaso" šobrīd vairāk nekā 20 500 klientu ir "nulles" un ļoti zema patēriņa pieslēgumi. "Arī šiem "tukšajiem" pieslēgumiem infrastruktūra ir jāatjauno un pastāvīgi jāuztur darba kārtībā, taču šīs izmaksas pašlaik sedz pārējie dabasgāzes patērētāji," tā "Gaso" vadītāja.

Izmaksas palielināsies visām grupām

Arī enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš atzīst, ka pašlaik spēkā esošie gāzes sadales sistēmas lietošanas tarifi tika aprēķināti citam, lielākam, patēriņa apjomam un "Regulatora atbildība ir nodrošināt "Gaso" finansiālo ilgtspēju un nepārtrauktu pakalpojuma  sniegšanu pie jebkurām gāzes patēriņa izmaiņām".

Viņš uzsver, ka "no tarifu pārskatīšanas nepieciešamības ir saprotams, ka pakalpojuma izmaksas palielināsies visām patērētāju grupām. Pieaugums balstīsies uz fiksēto gada maksājumu un pirmajā brīdī būs psiholoģiski nepatīkams patērētājiem ar mainīgu patēriņu gada griezumā. Kā mierinājumu varētu minēt atvērto tirgu ar patērētāju iespējām pašiem kļūt par tirgus dalībniekiem".

Atvērts tirgus

LV portāls vairākās publikācijās jau rakstīja, ka no 2017. gada 3. aprīļa ir atvērts dabasgāzes tirgus. Mājsaimniecībām līdz 2019. gada 1. janvārim gāzi piegādā publiskais tirgotājs AS "Latvijas Gāze". Juridiskām personām gāzi piedāvā vairāki tirgotāji, bet kopumā Regulatora mājaslapā dabasgāzes tirgotāju reģistrā marta sākumā bija reģistrējušies 36 uzņēmumi.

Līdz pērnā gada aprīlim tirgū darbojās tikai viens vertikāli integrēts uzņēmums "Latvijas Gāze". 

Ar AS "Gaso" dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifu projekta publiskojamo daļu var iepazīties šeit.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI