NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. februārī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses

Banku sektors ir stabils. Uzsāks garantēto noguldījumu izmaksu ABLV Bank klientiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece Līga Kļaviņa.

FOTO: LETA

“Eiropas Centrālā Banka nav devusi instrukcijas par noteikto maksājumu ierobežojumu atcelšanu ABLV Bank, tāpēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome ir pieņēmusi lēmumu iedarbināt garantēto noguldījumu izmaksu mehānismu, kas tiks uzsākta 7.martā,” sestdien, 24.februārī, ziņoja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Pagaidām nav zināms, kura banka nodrošinās garantēto noguldījumu izmaksu. Vienlaikus finanšu ministre uzsvēra, ka banku sektors Latvijā ir stabils un tiek veikta nepārtraukta situācijas novērošana, norādot, ka ABLV Bank likvidācija ir tikai viena no iespējām, par ko lems Eiropas Centrālā Banka.

īsumā
  • Latvija ir viena no Banku Savienības valstīm, kurā no 2014.gada ir ieviests harmonizēts banku sektora uzraudzības un noregulējuma ietvars – likums neparedz iespēju ieguldīt valsts budžeta līdzekļus banku glābšanā.
  • Finanšu ministrija ziņo par lēmumu lūgt Saeimu steidzamības kārtā virzīt grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas paredz samazināt likvidatora vai maksātnespējas administratora atlīdzības noteikšanai aprēķināmo bāzi.

Nodokļu maksātāju nauda netiks ieguldīta

"Latvijas valdība nav ieguldījusi un neieguldīs ABLV Bank AS glābšanā nevienu eiro. Nodokļu maksātāju nauda šai bankai netiks novirzīta," ar šādu paziņojumu sestdienas rītā nāca klajā arī ministru prezidents Māris Kučinskis. "ABLV Bank nav sistēmiska banka, un tas nozīmē, ka valsts līdzekļi tās glābšanā netiks ieguldīti," apliecināja arī finanšu ministre, norādot, ka papildu finansējums nebūs nepieciešams arī garantēto noguldījumu izmaksai, ko ABLV Bank spēs nodrošināt no saviem līdzekļiem. To apliecina arī fakts, ka Latvija ir viena no Banku Savienības valstīm, kurā no 2014.gada ir ieviests harmonizēts banku sektora uzraudzības un noregulējuma ietvars – likums neparedz iespēju ieguldīt valsts budžeta līdzekļus banku glābšanā.

Ministru prezidents uzsvēra: "Latvijas atbildīgās institūcijas cieši sadarbojas savā starpā un arī ar mūsu starptautiskajiem partneriem, tostarp Eiropas Centrālo Banku un ASV. Esmu pārliecināts gan par Latvijas finanšu sektora stabilitāti, gan spēju spert būtiskus soļus, lai banku sektors atgūtu reputāciju."

"Par finanšu sektora stabilitāti liecina arī kredītreitinga aģentūras "Standart & Poor’s" 23.februāra lēmums nesamazināt Latvijas valsts kredītreitingu," informēja D.Reizniece-Ozola.

Rosinās mazināt banku likvidatoru atlīdzību

"Pēdējo gadu laikā Latvija ir veikusi darbības banku sektora uzraudzības jomā, lai novērstu tādu līdzekļu ieplūšanu finanšu sektorā, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. Tomēr tās nav bijušas pietiekošas, lai panāktu aktīvāku riska klientu īpatsvara mazināšanu un Latvijas banku sektora iesaisti starptautiskajai praksei un tiesībām neatbilstošās darbībās. Atbildīgajām amatpersonām kopā ar finanšu sektora nacionālā un starptautiskā līmeņa ekspertiem ir jāvienojas par turpmāko veicamo rīcību kopumu, lai finanšu uzraudzības sistēmu uzlabotu," uzsvēra M.Kučinskis.

Tāpēc pirmdien, 26.februārī, tiks sasaukta Finanšu sektora uzraudzības padomes ārkārtas sēde, kā arī šis jautājums tiks iekļauts Ministru kabineta sēdes darba kārtībā.

Tikmēr, ņemot vērā banku likvidatoru pārmērīgu atlīdzību komercbanku likvidācijas gadījumos, kas saistīta ar viegli realizējamiem aktīviem, Finanšu ministrija ziņo par lēmumu lūgt Saeimu steidzamības kārtā virzīt grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas paredz samazināt likvidatora (likvidatora palīga) vai maksātnespējas administratora atlīdzības noteikšanai aprēķināmo bāzi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI