NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
21. februārī, 2018
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Labklājība

Iespēja uzņēmumiem sakārtot darba vidi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: VDI

Lai sakārtotu darba vidi un darba aizsardzības jomā ievērotu normatīvo aktu prasības, Valsts darba inspekcija sākusi īstenot Eiropas Sociālā fonda projektu “Darba drošības normatīvo aktu praktiskās ieviešanas un uzraudzības pilnveidošana” mikro, maziem un vidējiem uzņēmumiem. Tā mērķis ir uzlabot darba drošību, it sevišķi bīstamo nozaru uzņēmumos.
īsumā
  • Sākusies pieteikšanās projektam "Darba drošības normatīvo aktu praktiskās ieviešanas un uzraudzības pilnveidošana".
  • Projekta mērķis ir uzlabot darba drošību, it sevišķi bīstamo nozaru uzņēmumos.
  • Plānots, ka atbalstu saņems 4700 mikrouzņēmumi, mazie un vidējie uzņēmumi bīstamajās nozarēs.
  • 2017. gadā darbā notikuši 1815 nelaimes gadījumi. Nozares, kurās tas noticis visbiežāk, ir apstrādes rūpniecība, būvniecība, transports un uzglabāšana.

Ievērojot darba aizsardzības politikas jomas attīstības tendences Eiropas Savienībā, 2016. gada sākumā tika apstiprinātas Darba aizsardzības politikas pamatnostādnes 2016.–2020. gadam. Dokumentā ir norādes uz virkni risināmu problēmu – zems sabiedrības informētības līmenis par darba aizsardzības jautājumiem, augsts nelaimes gadījumu skaits, īpaši augsts smago un letālo nelaimes gadījumu skaits, kā arī jo sevišķi liels nelaimes gadījumu īpatsvars bīstamajās nozarēs, augsts arodslimnieku, arodslimību un ar darbu saistīto slimību skaits.

Atbalstu saņems 4700 uzņēmumi

Lai panāktu darba aizsardzības prasību ievērošanas uzlabošanu Latvijā, Valsts darba inspekcija (VDI) sadarbībā ar partneriem – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS), Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Rīgas Stradiņa universitātes aģentūru "Darba drošības un vides veselības institūts" – īsteno Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu "Darba drošības normatīvo aktu praktiskās ieviešanas un uzraudzības pilnveidošana".

ESF projekta, kas uzsākts pērn 31. oktobrī, kopējās izmaksas ir 12,6 miljoni eiro, tajā skaitā 10,7 miljoni eiro ESF, bet 1,9 miljoni eiro – valsts budžeta finansējums. Projekts ilgs līdz 2022. gada 31. decembrim. Plānots, ka atbalstu saņems 4700 mikrouzņēmumi, mazie un vidējie uzņēmumi bīstamajās nozarēs ar darbinieku skaitu līdz 50, kuros ir zemāks darba aizsardzības normatīvo aktu ievērošanas līmenis.

Pieci virzieni

Projekta mērķis ir uzlabot darba drošību, it sevišķi bīstamo nozaru uzņēmumos, skaidro VDI projekta vadītājs Ivars Īverts.

Plānots, ka speciālisti bez maksas uzņēmumos izvērtēs darba vides riskus, izstrādās darba aizsardzības pasākumu plānus, sniegs rekomendācijas, kā izveidot darba aizsardzības struktūras. Saskaņā ar eksperta norādījumiem tiks nodrošināti arī laboratoriskie mērījumi, tiesa, summā līdz 250 eiro. Papildus tiks nodrošināta iespēja apmācīt darba aizsardzības speciālistus atbilstoši darba aizsardzības prasībām.

"Nereti dažādu nozaru uzņēmumi nav izvērtējuši riskus darba vidē vai par tiem nemaz nezina," skaidro I. Īverts. "Tiek mainītas iekārtas, tehnoloģijas – šādās situācijās ir daudz risku, kas ir jāapzinās."

Saņemti pirmie pieteikumi

Atbalstam var pieteikties uzņēmumi, kas darbojas bīstamajās nozarēs, atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 99 "Noteikumi par komercdarbības veidiem, kuros darba devējs iesaista kompetentu institūciju" 1. pielikumā noteiktajiem komercdarbības veidiem.

ESF projekta ietvaros atbalstu ir paredzēts sniegt vienā uzņēmuma norādītajā saimnieciskās darbības veikšanas vietā (adresē). 

Līdz februāra vidum VDI bija saņēmusi un izvērtējusi pirmos uzņēmumu pieteikumus konsultatīvā atbalsta sniegšanai.

Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas izpilddirekcijas vadītājs Armands Nikolajevs LV portālam atzina, ka iepriekšējā ES fondu periodā atsevišķi nozares uzņēmēji izmantoja doto iespēju veikt darba aizsardzības auditu un, ja būs papildu informācija, varētu būt uzņēmēji, kas piedalīsies arī šajā projektā.

Bezmaksas konsultācijas

Viens no ESF projekta darbības virzieniem ir arī iespēja darba devējiem un darba ņēmējiem saņemt konsultācijas darba tiesību un darba aizsardzības jautājumos, atklāja I. Īverts. Šobrīd jau sniegtas vairāk nekā 1000 konsultācijas. Tās bez maksas var saņemt klātienē, telefoniski un elektroniski.

Pēc LBAS darba tiesību konsultanta Kaspara Rācenāja teiktā, lielākā daļa konsultāciju ir par darba algas neizmaksāšanu. Otrs problēmjautājums, par kuru visbiežāk sūdzas darbinieki, ir atbrīvošana no darba. LBAS saviem biedriem palīdz arī tiesas procesos. "Viena daļa ir konsultatīvā, otra – dažāda veida dokumentu sagatavošana. Tie var būt prasības pieteikumi, apelācijas sūdzības, kasācijas sūdzības, paskaidrojumi tiesai un darba devējam, maksātnespējas pieteikumu iesniegšana, kā arī kreditora prasījumu sagatavošana," skaidroja K. Rācenājs.

"Nereti dažādu nozaru uzņēmumi nav izvērtējuši riskus darba vidē vai par tiem nemaz nezina."

Savukārt LBAS konsultants darba aizsardzības jautājumos Mārtiņš Pužuls zināja teikt, ka visplašākais jautājumu klāsts ir arodslimību jomā.

Papildus konsultāciju sniegšanai LBAS nodrošina izglītojošās aktivitātes profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem, gan apmeklējot izglītības iestādes, gan organizējot ikgadējo zināšanu pārbaudes konkursu "Profs".

Apmācības un semināri

LDDK savukārt papildus piedāvā darba devējiem vai to pārstāvjiem apmeklēt uzņēmumus mācību ekskursijās un iepazīties ar citu uzņēmumu labo praksi darba aizsardzības prasību ievērošanā.

Trešais projekta sadarbības partneris – Rīgas Stradiņa universitātes aģentūra "Darba drošības un vides veselības institūts" – īsteno apmācības preventīvās kultūras paaugstināšanai un seminārus par aktuālām darba aizsardzības un darba tiesību tēmām. Apmācību mērķa grupa ir darba ņēmēji, bet semināru – darba devēji un darba ņēmēji.

Vairāk informācijas par ESF projekta "Darba drošības normatīvo aktu praktiskās ieviešanas un uzraudzības pilnveidošana" atbalsta piešķiršanas nosacījumiem, kā arī pieteikuma veidlapas ir atrodamas VDI mājaslapā šeit.

1815 nelaimes gadījumi darbā

Pēc VDI operatīvās informācijas, 2017. gadā darbā notikuši 1815 nelaimes gadījumi. No tiem šobrīd izmeklēti 184 gadījumi, kuru rezultātā cietušie guvuši smagus veselības traucējumus, 16 gājuši bojā, un 1615 nelaimes gadījumi darbā, kad cietušais nav guvis smagus veselības traucējumus.

Nozares, kurās visbiežāk notikuši nelaimes gadījumi, ir apstrādes rūpniecība, būvniecība, transports un uzglabāšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI