NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
08. februārī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
2
2

Saeima aicina noteikt sankcijas Magņitska lietā iesaistītajām personām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Šodien, 8. februārī, Saeima ar 60 balsīm par atbalstīja Ārlietu komisijas sagatavoto lēmumprojektu "Par aicinājumu noteikt sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām". Lēmumā Saeima aicina Ministru kabinetu rīkoties, lai liegtu Latvijas Republikas teritorijā ieceļot 49 personām no Krievijas, iekļaujot tās Latvijai nevēlamo personu sarakstā.

Sergejs Magņitskis ir advokāts, kurš atklāja, ka Krievijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. 2009. gada 16. novembrī, pēc 358 dienas ilgas atrašanās pirmstiesas aizturēšanas izolatorā, kur viņam tika liegta medicīniskā aprūpe un kurā viņš tika pakļauts spīdzināšanai un fiziskai vardarbībai, advokāts mira.

Atbalstot aicinājumu, Saeima norāda, ka Krievijas varasiestādes nav veikušas rūpīgu, neatkarīgu un objektīvu S. Magņitska aizturēšanas, spīdzināšanas un nāves apstākļu izmeklēšanu. Līdz šim neviena atbildīgā persona nav notiesāta par šiem noziegumiem, gluži pretēji, piecas S. Magņitska lietā iesaistītās amatpersonas saņēmušas valsts apbalvojumus un vairākas iesaistītās amatpersonas atbilstošajā periodā guvušas negaidītu materiālu labumu. 

Pieņemot lēmumu, Saeima atgādina, ka valstis, kas ratificējušas starptautiskos cilvēktiesību līgumus, ir apņēmušās pildīt tajos noteiktos pienākumus, tādējādi  norādot uz demokrātisko valstu morālo atbildību un pienākumu nepieļaut nesodāmību par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem, korupciju un plaša mēroga finansiālas krāpšanas shēmām. Šo atbildību valstis var realizēt, pieņemot tiesību aktus, kuros paredzētas mērķētas sankcijas, proti, ieceļošanas aizliegumi un īpašumu un līdzekļu iesaldēšana. 

Lēmumā iekļauta atsauce uz Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas rezolūciju un Eiropas Parlamenta apstiprināto ieteikumu, kur ietverts aicinājums dalībvalstīm piemērot mērķētas sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām. Lēmumā arī pausts aicinājums Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu parlamentiem pieņemt tā sauktos Magņitska tiesību aktus, lai tādējādi stiprinātu valstu kopējo tiesiskumu, taisnīgumu un atbildību. 

"Šī lēmuma pieņemšana ir Latvijas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts goda lieta un katra parlamenta deputāta sirdsapziņas jautājums. Latvija, iekļaujot nevēlamo personu sarakstā cilvēkus, kas iesaistīti Sergeja Magņitska lietā, sekotu Amerikas Savienoto Valstu Kongresa, Igaunijas, Kanādas, Lietuvas, kā arī Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamentu piemēram, kur jau ir pieņemti simboliski Sergeja Magņitska vārdā nosaukti tiesību akti, kas ļauj piemērot mērķētas sankcijas pret smagos cilvēktiesību pārkāpumos, korupcijā un citu veidu noziegumu veikšanā iesaistītām personām, " uzsvēra Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

"Lai gan ieceļošanas atļauju anulēšana un līdzekļu iesaldēšana nebūt nav uzskatāma par taisnīguma panākšanu šajā lietā, tomēr šādu sankciju piemērošana nodrošinās reālu un potenciāli ietekmējošu seku nodrošināšanu tiem indivīdiem, kas līdz šim baudījuši nesodāmību Sergeja Magņitska lietā," teikts Saeimas atbalstītā lēmuma projekta anotācijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI