SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
07. februārī, 2018
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Pašvaldības
2
2

Politisko organizāciju aģitācija 2017. gada pašvaldību vēlēšanās

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja politisko partiju iesniegtās 2017. gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudes un to rezultāti liecina, ka partijas un to apvienības pērn vēlēšanu izdevumiem kopā ir izlietojušas 2,7 miljonus eiro. Savukārt pirms pašvaldību vēlēšanām partijām saziedoja 1 770 979 eiro.

Izvērtējot partiju un to apvienību iesniegtās deklarācijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konstatēja, ka 19 politiskās partijas un to apvienības norādījušas nepatiesas ziņas deklarācijā, kopumā nenorādot finanšu līdzekļus 80 592 eiro apmērā. Savukārt 6 politiskās partijas un to apvienības pieņēma neatļautus dāvinājumus (ziedojumus) no juridiskām personām 37 857 eiro apmērā.

Šī summa atbilstoši Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasībām ir jāatmaksā valsts budžetā.

Veicot politisko partiju un to apvienību iesniegto deklarāciju un priekšvēlēšanu aģitācijas pārbaudes, tika pieņemti lēmumi par 30 partiju saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodu kopsummā 7610 eiro apmērā.

No 51 politiskās partijas, kas piedalījās pašvaldību vēlēšanās, 8 partijas likumā noteiktajā termiņā neiesniedza savas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas. Partija "Mūsu zeme" joprojām to nav iesniegusi.

KNAB ir pārbaudījis arī 315 iesniegumus par priekšvēlēšanu aģitāciju, tostarp iespējamu slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, un veicis 205 pārbaudes par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem.

Plašāku informāciju par minētajiem pārkāpumiem var meklēt KNAB pārskatā "Par atklātajiem partiju finansēšanas pārkāpumiem pašvaldību vēlēšanās 2017. gadā".


 
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI