NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. janvārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: In memoriam
TĒMA: Tieslietas
5
5

Zvērināts advokāts Aivars Niedre (29.01.1931.-15.01.2018.)

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs

“trim gudrajiem iedeva vienu akmeni pirmais to izmērīja un nosvēra otrais uzrakstīja akmens formulu trešais tam pieskārās ar pašiem pirkstu galiem un akmens pasmaidīja” (Knuts Skujenieks)

Mūžības vārtus 2018.gada 15.janvārī vēris ilggadējais Latvijas advokatūras vadītājs, zvērināts advokāts Aivars Niedre.

Aivars Niedre ir Zemgales dēls, dzimis 1931.gada 29.janvārī Tukuma apriņķī. Pēc Tukuma vidusskolas beigšanas uzsācis tieslietu studijas Latvijas Valsts universitātē.

Aivars Niedre gandrīz 60 gadus strādāja tieslietu sistēmā, no tiem – teju 40 darba gadus veltījis advokatūrai.

Mums ir laimējies, ka ilgus gadus varējām strādāt kopā ar Aivaru Niedri, mācīties no viņa ne tikai tieslietas, bet arī apzināt un izprast advokāta profesijas sūtību. Aivars Niedre bija advokātu advokāts, kurš profesijas goda un ētikas jautājumus stādīja visaugstāk.

Kolēģis Aivars Niedre vadīja Latvijas advokatūru 24 gadus – no 1978.gada aprīļa līdz 2002.gada maijam – un pēc tam vairāk kā 11 gadus bija Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja padomnieks.

Tas, ka Latvijas advokāti kopš 1978.gada pavasara padomes priekšsēdētāja amatam izvirzīja un ievēlēja tikai vienu kandidātu – Aivaru Niedri, liecina par savstarpēju cieņu un uzticēšanos.

Kolēģu pateicība un cieņa pausta, pasniedzot Aivaram Niedrem advokātu Goda zīmi.

Aivars Niedre bija viens no ievērojamākajiem krimināltiesību ekspertiem, apvienojot sevī praktiķa, zinātnieka un pedagoga dotības.

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docētāju saimei Aivars Niedre pievienojās 1967.gadā, iedvesmojot topošos juristus aktīvai dzīves pozīcijai, mācot domāt un analizēt.

Aivaram Niedrem 1992.gada 17.novembrī piešķirts tiesību doktora zinātniskais grāds. Aivars Niedre ir vairāk nekā 200 zinātnisko publikāciju, tostarp Krimināllikuma komentāru un vairāku mācību grāmata, autors vai līdzautors.

Darba gados tieslietu sistēmā un advokatūrā Aivars Niedre vadījis un līdzdarbojies daudzu būtisku likumprojektu izstrādē; kā nozīmīgākie minami Krimināllikums un Latvijas Republikas Advokatūras likums.

Bez kolēģa Aivara Niedres klātbūtnes nav iedomājams darbs pie Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas statūtu, to grozījumu un Latvijas Zvērinātu advokātu ētikas kodeksa sagatavošanas un izstrādes.

Par devumu Latvijas normatīvo aktu pilnveidei, tieslietu sistēmai, advokatūrai Aivars Niedre 1991.gada 29.janvārī apbalvots ar Latvijas Republikas Ministru Padomes Goda rakstu, un 2008.gada 7.novembrī viņam piešķirta Tieslietu sistēmas I pakāpes Goda zīme.

Par nopelniem Latvijas Valsts labā 2011.gada 3.maijā Aivars Niedre saņēma Atzinības Krusta III šķiru, kļūstot par Atzinības krusta komandieri. Valsts apbalvojums Aivaram Niedrem piešķirts par mūža ieguldījumu Latvijas tieslietu sistēmas attīstībā, demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanā Latvijā.

Latvijas advokātu saime Aivaru Niedri paturēs atmiņā kā izcilu profesionāli, godprātīgu un tolerantu cilvēku, kura dzīvē nozīmīga vieta bija mums – kolēģiem, ģimenei, teātrim, literatūrai.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI