SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
28. novembrī, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Energoresursi

Vecās paaudzes gāzes balonus varēs lietot arī turpmāk

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpmāk varēs izmantot tikai tādus tā saucamos sarkanos balonus, kuriem ir veikta tehniskā pārbaude un ir apliecinājums, ka gāzes balons atbilst noteiktajām prasībām, kuri ir aprīkoti ar ventili, kas atbilst Eiropas Savienības drošības prasībām un ir marķēts ar “Pī” zīmi, un kuri ir jaunāki par 40 gadiem kopš to ražošanas brīža.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Arī pēc Jaunā gada iedzīvotāji varēs izmantot tā saucamos sarkanos jeb sašķidrinātās naftas gāzes balonus. Lai nodrošinātu atbilstošu drošuma līmeni, paredzēta tādu balonu izņemšana no tirgus, kuri ir sasnieguši 40 gadu slieksni kopš to ražošanas brīža.
īsumā
  • Tirgū patlaban piedāvā nopirkt jaunos, ES tehniskajām prasībām atbilstošos gāzes balonus, taču tā saucamos sarkanos balonus var tikai uzpildīt – nopirkt tos vairs nevar.
  • PTAC konstatēja, ka no visiem tirgū piedāvātajiem gāzes baloniem 80% ir GOST baloni.
  • No tirgus tiks izņemti arī GOST baloni, kuri ir sasnieguši ievērojamu vecumu, proti, 40 gadu slieksni kopš to ražošanas brīža.
  • Visiem GOST baloniem pēc tehniskās pārbaudes ir jābūt aprīkotiem ar ventili, kas atbilst ES prasībām un attiecīgi ir marķēts ar "Pī" zīmi.

Jauno kārtību nosaka šodien valdībā pieņemtie Ekonomikas ministrijas rosinātie "Grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 28. jūnija noteikumos Nr. 500 "Noteikumi par transportējamām spiedieniekārtām"".

2015. gada 24. marta grozījumi noteikumos par transportējamām spiedieniekārtām noteica paaugstinātas drošības prasības "sarkanajiem" gāzes baloniem, kuri pieejami 50 litru tilpumā, un atļāva mājsaimniecībām tos lietot tikai līdz 2017. gada beigām.

No 2015. gada 1. oktobra drīkstēja tirgot tikai tādus sašķidrinātās naftas gāzes balonus, kuriem veikta ārējā, iekšējā un hidrauliskā pārbaude un ir atzīts, ka tiek ievērotas Eiropas Savienības (ES) tiesību normas (GOST balons).

Tirgū patlaban piedāvā nopirkt jaunos, ES tehniskajām prasībām atbilstošos gāzes balonus, taču tā saucamos sarkanos balonus var tikai uzpildīt – nopirkt tos vairs nevar.

Pārbaudīti gandrīz 600 000 balonu

Lai pārliecinātos par GOST balonu drošuma līmeni un noskaidrotu, vai spēkā esošās tehniskās pārbaudes kārtība ir pietiekama, lai līdz minimumam mazinātu riskus, kas saistīti ar GOST balonu turpmāku lietošanu, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) 2017. gada pirmajā pusē veica tirgus uzraudzības pasākumus. PTAC konstatēja, ka no visiem tirgū piedāvātajiem gāzes baloniem 80% ir GOST baloni. Gāzes balonu uzpildes stacijas, kas veic GOST balonu tehniskās pārbaudes, kopumā 2015. un 2016. gadā pārbaudīja 593 930 gāzes balonus, no kuriem 4051 ir GOST balons, un tikai 0,7% tika atzīti par nederīgiem turpmākai lietošanai. PTAC arī nekonstatēja neatbilstības gāzes balonu uzpildes staciju darbībā, kas veic GOST balonu tehniskās pārbaudes.

Tehnisko pārbaužu rezultāti liecina, ka normālos un paredzamos lietošanas apstākļos nav pamata uzskatīt, ka GOST balonu turpmāka lietošana radītu apdraudējumu GOST balonu lietotājiem, secināts likumprojekta anotācijā.

Tehniskās prasības zemākas

Lai izvērtētu GOST balonu konstrukcijas atbilstību šobrīd spēkā esošajām ES tehniskajām prasībām, tirgus uzraudzības pasākumu ietvaros tika veikta arī padziļinātā GOST balonu testēšana. Testu rezultāti apliecina, ka spēkā esošās ES tehniskās prasības attiecībā uz gāzes baloniem ir augstākas un nodrošina augstāku drošības līmeni, nekā tas bija brīdī, kad tika ražoti GOST baloni. Līdz ar to testēšanas rezultāti liecina, ka GOST balonu konstrukcija nav atbilstoša šobrīd spēkā esošajām ES tehniskajām prasībām attiecībā uz gāzes baloniem.

Taču, veicot testēšanas rezultātu detalizētu analīzi, nav rodams pamatojums tam, ka GOST balonu turpmākā lietošana atbilstoši paredzētajiem lietošanas nosacījumiem un mērķim, veicot to tehniskās pārbaudes līdzšinējā apmērā un kārtībā, apdraudētu GOST balonu lietotājus, skaidrots anotācijā.

"Līdz ar to GOST balonu strauja izņemšana no tirgus būtu nesamērīga un radītu pārlieku lielu gan administratīvo, gan arī finansiālo slogu gāzes balonu tirgotājiem un uzpildītājiem, kā arī gāzes balonu lietotājiem, kuri būs tie, kas tiešā vai netiešā veidā kompensēs gāzes balonu tirgotājiem un uzpildītājiem radītos izdevumus saistībā ar gāzes balonu parka nomaiņu," anotācijā secināts.

Pēc Ekonomikas ministrijas datiem, 2015. gadā šos gāzes balonus lietoja aptuveni 35% no mājsaimniecībām, turklāt ļoti liels īpatsvars – tieši mazturīgie iedzīvotāji.

Ja sasniegts 40 gadu slieksnis

Apkopojot minētos faktus, Ekonomikas ministrijas ieskatā, ir veicināma nevis nekavējoša GOST balonu izņemšana no tirgus, bet gan pakāpeniska balonu nomaiņa uz ES prasībām atbilstošiem gāzes baloniem. Līdz ar to noteikumi papildināti ar normu, ka papildus tiem GOST baloniem, kuri nav izturējuši tehnisko pārbaudi, no tirgus tiks izņemti arī GOST baloni, kuri ir sasnieguši ievērojamu vecumu, proti, 40 gadu slieksni kopš to ražošanas brīža. GOST balonu, kas vecāki par 40 gadiem, īpatsvars ir salīdzinoši neliels iepretim kopējam GOST balonu skaitam tirgū.

Ventilis jāmarķē ar "Pī" zīmi

Gāzes balonu tirgus nozare ir paudusi viedokli, ka noteikumos noteiktās tehniskās pārbaudes ļauj identificēt nedrošos GOST balonus, un norāda, ka lielākos riskus GOST balonu lietotājiem var radīt nevis pats GOST balons, bet gan tieši neatbilstošs vai bojāts GOST balona ventilis. Tāpēc noteikumos iestrādāta norma, kas paredz, ka visiem GOST baloniem pēc tehniskās pārbaudes ir jābūt aprīkotiem ar ventili, kas atbilst ES prasībām un attiecīgi ir marķēts ar "Pī" zīmi.

Ņemot vērā, ka jau šobrīd GOST baloni vairumā gadījumu tiek aprīkoti ar ES prasībām atbilstošiem ventiļiem, paredzams, ka balonu skaits, kam būs jāveic ventiļa nomaiņa, būs neliels.

Papildu informācija par to, kā pārliecināties, vai vecais gāzes balons ir drošs, ir pieejama šeit.

Gāzes balonu tirgū iesaistīto komersantu asociācijas – Sašķidrinātās naftas gāzes asociācija, Latvijas Gāzes asociācija, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija –, kuru biedrus šie noteikumi tiešā veidā skars, ir piedalījušās noteikumu projekta izstrādē un paudušas konceptuālu atbalstu, uzsvērts likumprojekta anotācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI