NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
17. novembrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts vērtības
5
5

Latvijas neatkarību svin Latvijā un 33 citās pasaules valstīs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad svinam Latvijas 99 gadu jubileju.

www.latviesi.com

Jau rīt visa Latvija svinēs savu dzimšanas dienu, jo tieši šajā datumā, 18. novembrī, pirms 99 gadiem dzima mūsu valsts. Latvijas Republikas proklamēšana bija iespējama, pateicoties labvēlīgai starptautiskajai situācijai Pirmā pasaules kara izskaņā – uz šī fona latviešu nacionālie spēki vienojās valsts dibināšanai. Lai svinētu brīvību un šajā dienā būtu kopā, Rīgā, visā Latvijā, kā arī pasaulē norisināsies svinīgie pasākumi.

Svinot Latvijas Republikas proklamēšanas  99. gadadienu, Rīgā paredzēta plaša svētku programma. 18. novembrī svētku rīts galvaspilsētā sāksies ar ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā, pēc tā iedzīvotāji gaidīti pie Brīvības pieminekļa, kur notiks ziedu nolikšanas ceremonija, bet plkst.13.30 ikvienam interesentam 11. novembra krastmalā būs iespēja vērot Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militāro parādi.

Parādē piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, to komandēs Jūras spēku komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis, bet pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

18. novembrī no plkst.11 līdz 16.30 Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus apmeklēt Latvijas un sabiedroto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstādi Rīgas Pasažieru ostas piestātnē, kur tiks demonstrēta arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Valsts robežsardzes tehnika un aprīkojums.

Vakarā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti pie Brīvības pieminekļa uz svinīgo pasākumu par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 99. gadadienai. Plkst. 20 klātesošos uzrunās Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, un pēc svinīgās uzrunas Brīvības piemineklis izgaismosies īpašā gaismas uzvedumā "99", kas būs viens no gaismas festivāla "Staro Rīga" priekšnesumiem. Plkst.21 jau tradicionāli valsts svētkos iedzīvotāji aicināti vienoties kopīgā Latvijas valsts himnas dziedāšanā un krāšņas uguņošanas vērošanā 11. novembra krastmalā.

Līdztekus šiem pasākumiem Rīgā būs iespēja apmeklēt daudzveidīgus koncertus, kas notiks kultūras centros un koncertzālēs gan pilsētas centrā, gan arī apkaimēs.

Valsts svētkos iedzīvotājiem būs iespēja apmeklēt arī gaismas festivālu "Staro Rīga 2017", kurā būs apskatāmi 35 objekti un notiks īpaši pasākumi. Šogad gaismas festivāls "Staro Rīga" notiks jau 10. reizi, un tas ir viens no Latvijas valsts simtgadei veltītiem notikumiem Rīgā.

Detalizēta svētku pasākumu programma publicēta tīmekļa vietnē www.kultura.riga.lv, kā arī būs pieejama drukātā veidā bukletos pašvaldības kultūras iestādēs un Rīgas tūrisma un informācijas centros.

Jaunajā Latvijas Kara muzeja Aktivitāšu centrā 2017. gada 18.novembrī no plkst.11 līdz 13 darbosies bezmaksas smilšu aplikācijas darbnīca bērniem.

Izzinošus pasākumus apmeklēt piedāvā arī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs. Programmu var apskatīt šeit.

Jau tradicionāli Rīgas pilī 18. novembrī Valsts prezidents Raimonds Vējonis pasniegs augstākos valsts apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu. Šogad apbalvojumus saņems 71 persona.

Savukārt jau otro gadu Latvijas valsts simtgades jauniešu rīcības komiteja jeb Svētku rota turpina Latvijas 90. dzimšanas dienā aizsākto tradīciju 18. novembrī aicināt klubus un izklaides vietas atskaņot tikai pašmāju mūziku. Šogad aicinājumam piedalīties Simtgades klubu naktī atsaukušās 78 vietas Latvijā un arī ārpus tās robežām.

Portāls www.latviesiem.com ziņo, ka šogad mūsu valsts svētku svinības pasaulē izceļas ar līdz šim lielāko aktivitāti, jo Latvijas dzimšanas dienu svinēs vismaz 33 valstīs, kas ir īpaši patīkami tieši Latvijas simtgades priekšvakarā. Latvijas dzimšanas dienas svinības norisināsies Amerikas Savienotajās Valstīs, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Austrijā, Azerbaidžānā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Čīlē, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Indijā, Islandē, Itālijā, Īrijā, Jaunzēlandē, Kanādā, Krievijā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Nīderlandē, Norvēģijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Turcijā, Ukrainā, Ungārijā, Vācijā un Zviedrijā. Latvijas proklamēšanas svinības organizēs un tajās aktīvi piedalīsies latviešu diasporas mītnes zemju vietējās kopienas. Visi neatkarības dienas pasākumi ārzemēs apkopoti šeit.

LV portāls arī atgādina, ka Latvijas Republikas Proklamēšanas diena 18. novembris ir svētku diena. Tā kā tā ir sestdiena, tad šodien, 17. novembrī, darba diena ir saīsināma, un 20. novembris šogad būs atpūtas diena.

LV portāls novēl jums skaistus svētkus!

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI