NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
06. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 8 minūtes
11
11

Iespēja strādājošajiem apgūt jaunas prasmes vai profesiju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ne tikai bezdarbniekiem, bet jau strādājošiem cilvēkiem ir nepieciešams paaugstināt savu profesionālo kompetenci. “Tu saki – nav lemts? Mēs sakām – tu vari!” ir devīze jaunam izglītības projektam, kura laikā ikvienam pieaugušajam būs iespēja pieteikties, lai apgūtu jaunas prasmes, pārkvalificētos un kļūtu pieprasīts darba tirgū. Projekts ilgs sešus gadus, un tam atvēlēti vairāk nekā 25 miljoni eiro no Eiropas Savienības fondu un valsts budžeta līdzekļiem.
īsumā
  • Projektu īstenos Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru.
  • Projekts ilgs sešus gadus, un tam atvēlēti vairāk nekā 25 miljoni eiro no ES fondu un valsts budžeta līdzekļiem.
  • Projekta laikā būs iespēja pārkvalificēties, atrast sevi citā profesijā vai paaugstināt profesionālo kompetenci.
  • Projektā varēs pieteikties pieaugušais, kas vecāks par 25 gadiem un jau ir nodarbināts, neatkarīgi no izglītības, kāda iegūta iepriekš.
  • Prioritāte būs tiem, kas vecāki par 45 gadiem un kas strādā zemi kvalificētā profesijā.
  • Mācības 90% apmērā apmaksās no projekta naudas, savukārt maznodrošinātajiem un trūcīgajiem tās būs bez maksas.

Jaunā programma paredzēta tiem pieaugušajiem, kas jau ir darba tirgū un strādā, bet jūt, ka no tā sāk izkrist zināšanu trūkuma dēļ. "Mūsdienu profesijas un tehnoloģijas attīstās ātri, savukārt neatjaunots sertifikāts noveco, un reizēm cilvēks pats nezina, kādu zināšanu viņam trūkst. Laika gaidīt mums nav, jāspēj jau šobrīd pietiekami efektīvi paaugstināt dzīves līmeni sabiedrības daļai, kura tikai tagad sapratusi, ka jāmācās visas dzīves garumā," prezentējot jauno izglītības projektu, norādīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Saprotams, ka tas ir izaicinājums – indivīdam jādomā, vai viņš visu mūžu vēlas būt kasieris, krāvējs vai kravas mašīnas šoferis. "Mūsu prioritāte ir cilvēki, kas vecāki par 45 gadiem, īpaši tie, kas strādā zemi atalgotās profesijās. Ja neko nedarīsim, šie cilvēki drīz darba tirgum būs zuduši, jo tos izkonkurēs gados jaunie cilvēki. Beidzot ir parādījies projekts jau nodarbinātiem cilvēkiem, nevis bezdarbniekiem!" paskaidroja Dita Traidās, Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore.

Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašaradens akcentēja, ka Latvijā ir populārs stereotips, ka sevi jāasociē tikai ar vienreiz jau iegūtu profesiju. Mūžizglītība ir ļoti populāra, piemēram, Skandināvijā, kur papildus izglītojas 1/3 daļa no darba tirgus. Dānijā, piemēram, ieviests mehānisms, kas paredz strādājošajiem katru gadu atvēlēt vienu nedēļu, lai apmeklētu profesionālās pilnveides kursus. Latvija vēl tikai ir sākusi piedāvāt daudz aktīvākas izglītības iespējas tiem, kas jau šobrīd strādā, un paredzēts, ka šī programma ļaus izvēlēties daudz atraktīvāku un labāk apmaksātu profesiju.

Kādās nozarēs būs pieejamas pirmās mācības?

Jāņem vērā, ka pirmās mācības pieejamas Latvijas tautsaimniecības nozarēs, kurās šobrīd visvairāk nepieciešami jauni un kvalificēti darbinieki:

  • elektronisko un optisko iekārtu ražošana, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas;
  • būvniecība;
  • kokrūpniecība;
  • metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības.

Tā kā projekts ilgs sešus gadus, ir iespēja, ka nozaru loks paplašināsies. Tomēr iepriekšminētās četras nozares pagaidām ir prioritāte, kur paredzams liels vidējas kvalifikācijas speciālistu iztrūkums. Latvijas tirgū ir daudz speciālistu ar zemu kvalifikāciju, un tieši vidējas un augstas kvalifikācijas speciālistu gadījumā pieprasījums ir lielāks par piedāvājumu. Tomēr vidējās kvalifikācijas speciālisti veido gandrīz pusi (46%) no kopējā darbvietu skaita tautsaimniecībā, un līdz 2022. gadam šajās četrās nozarēs būs vairāk nekā 25 tūkstošu speciālistu iztrūkums.

Projektu īstenos Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA). Šobrīd sadarbību ir piedāvājušas 55 izglītības iestādes, tai skaitā 15 valsts tehnikumi, četras augstskolas un privātie vai pašvaldību mācību centri. Mācību klāsts mainīsies katrā pieteikšanās kārtā, kas katru gadu plānotas vairākas. Katrs strādājošais projektā piedāvātās mācības varēs izmantot vienu reizi.

Būs pieejami šādi mācību veidi:

  • profesionālās tālākizglītības programmas (480–1280 stundas), kuru noslēgumā var saņemt kvalifikācijas apliecību un iegūt profesiju;
  • profesionālās pilnveides programmas (160–320 stundas), kuru noslēgumā var saņemt profesionālās pilnveides apliecību;
  • neformālās izglītības programmas (ne vairāk kā 159 stundas), kuru noslēgumā var saņemt sertifikātu.

Mācību programmas var apskatīt šeit.

Kas var pieteikties?

Tiek gaidīti strādājošie no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam (arī strādājoši pensionāri) ar pabeigtu vai nepabeigtu izglītību (tostarp pamatizglītību, vispārējo, vidējo, profesionālo vai augstāko izglītību).

"Ja darbinieks strādā nozarē, bet viņam nav neviena izglītības dokumenta, kas apliecina prasmes, iesaku nokārot eksāmenu un iegūt kvalifikācijas apliecību. Savukārt tiem, kuriem šāda apliecība jau ir, iesaku izmantot profesionālās pilnveides programmas," norādīja Ruta Porniece, Latvijas Darba devēju konfederācijas izglītības un nodarbinātības jomas vadītāja.

Kādas ir priekšrocības uzņemšanā?

Lai gan pieteikties var jebkurš, tomēr pretendentu atlasē būs priekšrocības sociālā riska grupu nodarbinātajiem. Tās ir personas, kas jau pārkāpušas 45 gadu vecuma slieksni un strādā šādas profesijās:

  • pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki, piemēram, konduktori, pārdevēji, ielu tirgotāji, kasieri, sanitāri, apsargi u. c.;
  • kvalificēti strādnieki un amatnieki, piemēram, juvelieri, podnieki, maiznieki, kurpnieki u. c.;
  • iekārtu un mašīnu operatori un izstrādājumu montieri, piemēram, karjera strādnieki, transportlīdzekļu vadītāji u .c.;
  • vienkāršās profesijas, piemēram, apkopēji, veļas mazgātāji, kučieri, krāvēji, iesaiņotāji, atkritumu savācēji, sētnieki, kurjeri u. c.

Mācības – cik maksās un kā noritēs?

Mācību maksu 90% apmērā segs ES fondi un valsts. Ir arī iespēja, ka atlikušos 10% segs darba devējs. Savukārt personām ar maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu mācības būs bez maksas.

Tā kā programma paredzēta jau strādājošiem cilvēkiem, mācības noritēs vakaros vai brīvdienās un tās varēs apvienot ar darbu. Jārēķinās ar to, ka mācības aizņems kādu laiku, lai pēc tam varētu sekmīgi nokārtot eksāmenu un saņemt atbilstošu apliecību.

Programmas ietvaros pieejams arī atbalsts – pieaugušo izglītības koordinators pašvaldībā, karjeras konsultācija tuvākajā NVA filiālē, asistenta vai surdotulka izmaksu kompensācija, ja strādājošais ir ar invaliditāti, kā arī atbalsts reģionālajai mobilitātei trūcīgām un maznodrošinātām personām.

Plašāka informācija – programmu klāsts, pieteikšanās u. c. – pieejama http://www.macibaspieaugusajiem.lv./.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI