SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
05. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Paplašina mājokļu atbalsta programmu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

51% personu, kas ir vecumā līdz 35 gadiem, ienākumi pirms nodokļu iemaksas pērn nepārsniedza 700 eiro mēnesī, kā rezultātā viņu rīcībā nav pietiekošu finanšu līdzekļu pirmās iemaksas veikšanai, lai iegādātos mājokli.

LV portāla infografika; Avots: Centrālā statistikas pārvalde

Mājokļu atbalsta programmas ietvaros finansējumu varēs saņemt arī profesionālo vai augstāko izglītību ieguvušas personas, kuras nepārsniedz 35 gadu vecumu. Garantijas izsniegs arī ģimenēm, kurās aug atvase līdz 24 gadu vecumam.
īsumā
  • Mājokļu garantiju programma paplašināta, iekļaujot arī personas, kuras ieguvušas profesionālo vai augstāko izglītību un nepārsniedz 35 gadu vecumu.
  • Galvojumu varēs saņemt arī personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens bērns, ietverot nosacījumu, ka atvase ir persona līdz 24 gadu vecumam.
  • Lielākais cilvēku īpatsvars, kam nepieciešams atbalsts mājokļa iegādei, ir personas līdz 35 gadiem, kuru rīcībā ir nelieli finanšu uzkrājumi.
  • Atbalsta programmas ietvaros "Altum" atkarībā no bērnu skaita izsniedz garantiju no 10 līdz 20% no aizdevuma summas atkarībā no bērnu skaita ģimenē.

Ministru kabineta 3. oktobra sēdē apstiprināti Ekonomikas ministrijas rosinātie grozījumi likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", lai paplašinātu "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") īstenotās mājokļu garantiju programmas mērķauditoriju, sniedzot iespēju Latvijā noturēt un piesaistīt augstas kvalifikācijas speciālistus.

Likumprojekts tiek virzīts budžeta likumprojektu paketē kopā ar likumprojektu "Par valsts budžetu 2018. gadam" un likumprojektu "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam". Likumprojekts "Grozījums likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"" vēl jāpieņem Saeimā. Plānots, ka jaunā kārtība varētu stāties spēkā 2018. gada 1. janvārī.

Divas jaunas mērķgrupas

Šobrīd "Altum" garantijas nekustamā īpašuma iegādei var saņemt ģimenes, kurās ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. LV portāla publikācijā "Papildu nauda mājokļa atbalsta programmai" plašāk skaidroti  mājokļu atbalsta programmas nosacījumi. Ar tiem sīkāk var arī iepazīties "Altum" mājaslapā šeit.

Līdz ar izstrādātajiem grozījumiem paplašināta mājokļu garantiju programmas mērķgrupa ar personām, kuras  ieguvušas profesionālo vai augstāko izglītību un kuras nepārsniedz 35 gadu vecumu,  kā arī ar personām, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens bērns, ietverot nosacījumu, ka atvase ir persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu.

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens vērtē, ka līdz ar mājokļu garantiju programmas paplašināšanu tiks veicināta mājokļu pieejamība gan ģimenēm ar bērniem, gan personām ar augstāko vai profesionālo izglītību, līdz ar to augstas kvalifikācijas speciālisti tiks motivēti palikt uz dzīvi Latvijā.

Līdz 35 gadiem – 86% absolventu

Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena norāda, ka lielākais īpatsvars cilvēku, kam nepieciešams atbalsts mājokļa iegādei, ir personas līdz 35 gadiem, kuru rīcībā ir nelieli finanšu uzkrājumi, kas var būt nepietiekami, lai iegūtu savā īpašumā vajadzībām atbilstošu mājokli. Šobrīd spēkā esošie mājokļu atbalsta programmas nosacījumi liedz šādām personām kvalificēties atbalsta saņemšanai gadījumā, ja ar tām kopā nedzīvo un to apgādībā nav nepilngadīgu bērnu.

Pamatojoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas 2016. gadā sniegtajiem datiem, 15 796 personas ir ieguvušas grādu vai kvalifikāciju augstskolās un koledžās. No minētajām personām lielākais īpatsvars – aptuveni 9 457 personas jeb 59% – ir vecumā no 22 līdz 26 gadiem. Savukārt to personu īpatsvars, kas ir ieguvušas grādu vai kvalifikāciju augstskolās un koledžās līdz 35 gadiem, kopā ir 13 735 jeb 86% no visu absolvējušo skaita, skaidrots likumprojekta anotācijā.

7805 personas ir absolvējušas profesionālās izglītības programmas. No minētajām personām lielākais īpatsvars – 4617 personas jeb 59% – ir vecumā no 19 līdz 21 gadam. Savukārt to personu īpatsvars, kas ieguvušas profesionālo izglītību līdz 35 gadiem, kopā ir 7175 jeb 92% no visu absolvējušo skaita.

Pusei – ienākumi līdz 700 eiro mēnesī

Anotācijā uzsvērts, ka procentuāli lielākais personu, kas ieguvušas augstāko izglītību, īpatsvars ir vecuma grupā, kurā ir nepietiekoši finanšu uzkrājumi pirmās iemaksas veikšanai, proti, vecumā līdz 35 gadiem. Pie līdzīga secinājuma savos pētījumos nonākušas arī komercbankas.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 51% personu, kas ir vecumā līdz 35 gadiem, ienākumi pirms nodokļu nomaksas 2016. gadā nepārsniedza 700 eiro mēnesī.

Nākamgad prognozē 1000 garantijas

Personām, kuras ieguvušas profesionālo vai augstāko izglītību un nepārsniedz 35 gadu vecumu, garantija tiks izsniegta pēc tirgus nosacījumiem, kā rezultātā  būs jāmaksā ikgadēja procentuālā likme par garantiju 4,8% apmērā, un šim personu lokam papildu finansējums no valsts budžeta nebūs nepieciešams, teikts likumprojekta anotācijā.

Tajā arī prognozēts, ka jauno speciālistu pieprasījums 2018. gadā varētu būt 1000, 2019. gadā – 1100 un 2020. gadā – 1210 garantijas.

Ja ir atvase līdz 24 gadu vecumam

Līdz ar grozījumiem likumā programmas nosacījumus plānots attiecināt ne tikai uz ģimenēm, kurās ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, bet gan uz personām, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viena atvase līdz 24 gadu vecumam. Tādējādi tiks noteikts, ka garantijas saņemšanas priekšnosacījums nav nepilngadīga bērna esamība.

Likumprojekta anotācijā secināts, ka pie pašreizējiem programmas nosacījumiem, ja ģimenē ir bērni, kas nav nepilngadīgi, taču nepārsniedz 24 gadu vecumu, viņi netiek ņemti vērā, nosakot piešķiramās garantijas apjomu. Proti, gadījumā, ja ģimenē ir trīs bērni, no kuriem viens ir 18–24 gadu robežās, garantijas apjoms ir 15% no aizdevuma summas, pieņemot, ka ģimenē ir divi nepilngadīgi bērni. Ar trīs nepilngadīgiem bērniem ģimenei garantijas apjoms būtu 20% no aizdevuma summas.

Iniciatīvai sniegt mājokļu iegādes garantijas ģimenēm, kurās ir atvase līdz 24 gadu vecumam, no valsts budžeta papildus 2018. gadā tiks novirzīti 300 000 eiro, 2019. gadā – 330 000 eiro, bet 2020.gadā – 360 000 eiro.

Piešķirtas gandrīz 6600 garantijas

Mājokļu garantiju programmas īstenošana ir sākta 2014. gadā, un gandrīz četros gados iedzīvotāju interese par programmu ir tikai augusi.

Atbalsta programmas ietvaros "Altum" atkarībā no bērnu skaita izsniedz garantiju no 10 līdz 20% no aizdevuma summas atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Līdz 30. septembrim piešķirtas 6588 mājokļu garantijas par 44,8 miljoniem eiro.

Mājokļa programmas īstenošanai 2018. gadā pieejamais finansējums varētu būt 10 miljoni eiro.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI