NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
03. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Valsts pārvalde
8
8

Latvijas karoga vēsture

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Savu atmodu Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs piedzīvoja 20. gadsimta 80. gadu beigās, sākoties Padomju Savienības sabrukumam. Viens no emocionālākajiem brīžiem jauniegūtās neatkarības laikā bija Latvijas karoga pacelšana virs Rīgas pils 1988. gada 11. novembrī.

Tuvojoties Latvijas simtgadei, Saeima iepazīstina ar Latvijas sarkanbaltsarkanā karoga vēsturi. Video animācija, kas plašākai publikai tika rādīta atvērto durvju dienā 29. septembrī, vēsta par mūsu valsts karogu kopš tā pirmsākumiem līdz mūsdienām, tā nozīmi latviešu tautas nacionālās apziņas veidošanā un juridiskā statusa nostiprināšanu.

Video vēsta, ka pirmo reizi sarkanbaltsarkanais karogs minēts Livonijas atskaņu hronikā. Sarkano un balto kā latviešu krāsas sāka izmantot 19. gadsimta 70. gados. Tāpat šīs krāsas rotāja arī Pirmo vispārējo latviešu dziesmu svētku karogu jau tālajā 1873. gadā. Karogs kā nacionālās apziņas stiprinātājs kļuva tikai 1916. gadā, Pirmā pasaules kara laikā. Latviešu strēlnieki to kā vienojošu zīmi izmantoja Ziemassvētku kaujās. Sarkanbaltsarkanais karogs tika izmantots arī Pirmajā latviešu kongresā, kurā tika nolemts, ka Vidzemes, Kurzemes un Latgales latvieši ir viena tauta un visiem novadiem jāapvienojas vienā valstī. Toreiz vienota standarta karoga izskatam nebija, tāpēc tie atšķīrās gan pēc krāsām, gan proporcijām. Karogs, kādu to zinām tagad, ir veidots pēc mākslinieka Anša Cīruļa parauga 1917. gadā, un tas kļuva par simbolu Latvijas neatkarības proklamēšanas dienā 1918. gada 18. novembrī.

Video var iepazīties arī ar informāciju par karoga nostiprināšanu likumā, par okupācijas gadiem un tā laika aizliegumu lietot Latvijas karogu, kā arī par sarkanbaltsarkanā karoga statusu Atmodas laikā.

Saistībā ar valsts karogu Saeima ikvienu aicina arī izmantot iespēju ierakstīt savu vārdu tā digitālajā versijā – mājaslapā www.musukarogs.lv. Savu vārdu ikviens var ierakstīt, izmantojot sociālo tīklu profilu no jebkuras vietas pasaulē.

Savukārt jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem aicināti piedalīties fotokonkursā "Mūsu karogs", ko organizē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Jaunsardzes un informācijas centru. Konkursa uzvarētājiem būs iespēja doties braucienā ar patruļkuģi, kā arī viņi saņems pārsteiguma balvas.

Jaunieši līdz 26. oktobrim konkursam var iesūtīt fotogrāfijas, kurās attēlotas Latvijas karoga lietošanas tradīcijas ģimenē, skolā, pagastā, pilsētā, svinīgos pasākumos un valsts svētkos. Konkursa dalībnieks var iesniegt ne vairāk kā trīs digitālas fotogrāfijas, norādot darba nosaukumu un, ja autors vēlas, pievienojot arī idejas aprakstu, kas nepārsniedz 300 zīmes. Darbi jāsūta uz e-pastu konkurss@saeima.lv vai pa pastu (adrese – Jēkaba iela 11, Rīga, LV-1811), norādot autora vārdu, uzvārdu, vecumu, mācību iestādi un kontaktinformāciju (e-pasts, tālruņa numurs). Tāpat darbus datu nesējā iespējams iesniegt klātienē Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrā Jēkaba ielā 16, Rīgā. Desmit labākie konkursa darbi tiks izstādīti Saeimas namā, svinot Lāčplēša dienu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI