NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
07. augustā, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Ģimene
1
7
1
7

Iesniegumu par laulības noslēgšanu varētu iesniegt arī elektroniski

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija būs pirmā no Baltijas valstīm, kas ieviesīs iespēju iesniegumu par laulības noslēgšanu dzimtsarakstu nodaļai nosūtīt elektroniskā veidā.

FOTO: Freepik

Ministru kabinets ir apstiprinājis Tieslietu ministrijas informatīvo ziņojumu, kas paredz, ka jau no nākamā gada rudens iesniegumu par laulības noslēgšanu varētu iesniegt elektroniski. Paredzams, ka visvairāk tas atvieglos laulības reģistrāciju tiem pāriem, kas uzturas ārzemēs, bet laulību plāno noslēgt Latvijā. Iesniegumam būs jābūt parakstītam ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu.
īsumā
  • Šobrīd personas, kuras vēlas noslēgt laulību, dzimtsarakstu iestādē personīgi iesniedz noteikta parauga abu parakstītu kopīgu iesniegumu.
  • Informatīvais ziņojums paredz, ka no nākamā gada rudens tas varētu mainīties un iesniegumu dzimtsarakstu nodaļai varētu iesniegt elektroniski, parakstot to ar drošu elektronisko parakstu.
  • Pēc valsts nodevas nomaksas dzimtsarakstu nodaļa ar personām vienosies par laulības noslēgšanas datumu un laiku.
  • Šāda iespēja būs pieejama tikai Latvijas valstspiederīgajiem.

Pašreiz pāriem, kas vēlas noslēgt laulību, personīgi jāierodas dzimtsarakstu nodaļā un jāiesniedz abu parakstīts iesniegums. To paredz Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. pants. Ja topošie laulātie dzīvo Latvijā, iesniegumu iesniedz pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā, bet, ja ārvalstīs, – Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs.

Iesniegums būs jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu

Tomēr nākamgad šī kārtība varētu mainīties. Tieslietu ministrija ir izstrādājusi informatīvo ziņojumu "Par iesnieguma par laulības noslēgšanu elektronisku iesniegšanu dzimtsarakstu nodaļā", kas paredz Latvijā ieviest iespēju laulības noslēgšanas iesniegumu iesniegt elektroniski, to nosūtot dzimtsarakstu nodaļai, kur plānots noslēgt laulību. Savukārt, lai identificētu iesnieguma iesniedzēju, tas būs jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu.

Tādējādi Latvijas valstspiederīgie varēs iesniegumu iesniegt attālināti sev izdevīgākā un ērtākā laikā (it īpaši situācijās, kad personas atrodas ārvalstīs). Iespēja iesniegumu par laulības noslēgšanu iesniegt arī elektroniski darbojas vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Nīderlandē (kopš 2016. gada jūlija) un Portugālē. Latvija būs pirmā no Baltijas valstīm, kas ieviesīs šādu regulējumu, prezentējot informatīvo ziņojumu, skaidroja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs. Par iespēju ieviest šādu elektronisku pakalpojumu tiek domāts arī Lietuvā, savukārt Igaunija elektronisku iesnieguma ieviešanu neplāno.

Savukārt Tieslietu ministrija norāda, ka jaunievedums Latvijā atvieglos un vienkāršos iesniegumu iesniegšanas kārtību, kā arī veicinās ātrāku un ērtāku saziņu starp dzimtsarakstu nodaļu un privātpersonu.

Kā tas notiks?

Tieslietu ministrija skaidro: dzimtsarakstu nodaļa nosūtīs iesniedzējam paziņojumu par iesnieguma saņemšanu uz elektronisko pasta adresi, papildus informējot par nepieciešamību veikt valsts nodevas apmaksu par laulības reģistrāciju. Pēc valsts nodevas nomaksas dzimtsarakstu nodaļa ar personām vienosies par laulības noslēgšanas datumu un laiku.

Informatīvajā ziņojumā skaidrots, ka līdz šim personas visbiežāk ir vērsušās tuvākajā dzimtsarakstu nodaļā atbilstoši savai dzīvesvietai vai darbavietai vai pārstāvniecībā, lai saņemtu izziņu par laulības reģistrācijai nepieciešamo dokumentu pārbaudi, ko vēlāk iesniedz dzimtsarakstu nodaļā, kurā plānots noslēgt laulību. Minētā kārtība atvieglos iesnieguma iesniegšanu, to iesniedzot jau konkrētajā nodaļā, kurā vēlēsies reģistrēt laulību, nepastarpināti. Personām būs iespēja iesniegumu iesniegt uzreiz izvēlētajā dzimtsarakstu nodaļā, bez nepieciešamības iepriekš saņemt izziņu par laulības reģistrācijai nepieciešamo dokumentu pārbaudi.

Vienlaikus jāņem vērā, ka iesniegumu iesniegt nevarēs, ja kāds no topošajiem laulātajiem Latvijā būs ārvalstu pilsonis. Tas tāpēc, ka ārvalstu pilsoņiem iesniedzami papildu dokumenti, kuru saturs un autentiskums ir pārbaudāms tikai klātienē, uzrādot to oriģinālus. Tāpat iesnieguma iesniegšana elektroniski nebūtu pieļaujama arī gadījumos, kad viens no iesniedzējiem ir nepilngadīgs, jo papildus iesniegumam ir nepieciešams iesniegt vecāku, aizbildņu vai bāriņtiesas rakstveida atļauju.

Var paaugstināt fiktīvo laulību risku

Tieslietu ministrijas informatīvajā ziņojumā iztirzāti iniciatīvas riski. Galvenokārt trūks iespējas detalizētāk sniegt informāciju un atbildēt uz personu interesējošiem un neskaidriem jautājumiem, kā arī vienoties par laulības reģistrācijas laiku un vietu.

Dzimtsarakstu nodaļu darbinieki novērojuši, ka nereti personu vēlmes nesakrīt ar nodaļas iespējām (konkrētajā laikā laulību noslēgt nav iespējams, jo paredzētas citas laulības vai ir kādi citi traucējoši apstākļi), līdz ar to klātienē iesaistītās puses var izrunāt visus organizatoriskos jautājumus, kas saistīti ar laulības noslēgšanu, aplūkot laulības noslēgšanas telpas, kā arī iepazīties ar visiem pakalpojumiem, ko sniedz dzimtsarakstu nodaļa.

Iesniedzot iesniegumu klātienē, pastāv arī konkrēta un personiska komunikācija starp dzimtsarakstu nodaļas amatpersonu un personām, kuras vēlas noslēgt laulību, tādējādi jau iesnieguma iesniegšanas brīdī ir iespēja pārliecināties, ka iesniegums tiek iesniegts no brīvas gribas. Līdz ar to šāds jauns ieviesums var palielināt arī fiktīvo laulību risku.

Jaunais regulējums spēkā varētu stāties nākamgad

Pagaidām gan nevar prognozēt jaunā pakalpojuma mērķauditoriju. Tieslietu ministrija prognozē – tā kā drošu elektronisko parakstu joprojām lieto proporcionāli neliela sabiedrības daļa, tad arī iesniegumu skaits varētu būt neliels.

Vienlaikus plānots, ka izmaiņas par personas tiesībām iesniegumu iesniegt arī elektroniski ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu stāsies spēkā ne vēlāk kā 2018. gada otrajā pusē, ņemot vērā normatīvā regulējuma grozījumu izstrādes gaitu.

Tieslietu ministrija sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju līdz 2019. gadam arī izvērtēs papildu iespēju iesniegt iesniegumu, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu latvija.lv.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI