NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
30. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts vērtības
1
1

Sarunu festivāls „Lampa” vērienīgāks nekā iepriekš

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LAMPA notiks 30. jūnijā un 1. jūlijā Cēsu pils parkā. Divu dienu laikā ikvienam apmeklētājam būs iespēja piedalīties vairāk nekā 200 dažādās aktivitātēs – sākot no nopietnām diskusijām līdz pat dejām.

FOTO: Rebeka Žeire/ LETA

Sarunu festivāls "Lampa" Cēsīs pulcēs politiķus, žurnālistus, uzņēmējus, rakstniekus, filozofus, māksliniekus un citus intelektuālos prātus. Tas norisināsies tikai trešo reizi, taču šogad solās būt krietni vērienīgāks nekā citkārt. 30. jūnijā un 1. jūlijā Cēsu pils parkā festivāla laikā notiks vairāk nekā 200 pasākumi, kas pulcēs cilvēkus no dažādām vietām Latvijā un pasaulē. Ikviens festivāla apmeklētājs varēs atrast sev tuvāko tēmu, kurai pievērsties. Festivālā piedalīsies arī VSIA "Latvijas Vēstnesis" specializētais žurnāls "Jurista Vārds", aicinot uz diskusiju par tiesu informācijas komunikācijas jautājumiem.

Sarunu festivāla "Lampa" direktore Ieva Morica ir pārliecināta, ka garlaicīgi nebūs nevienam: "Festivāla "ēdienkarte" šogad piedāvās pilnu garšu buķeti – no karstām pašmāju valstsvīru debatēm līdz sarunām ar skandināvu kulta politiķiem, no uzņēmēju grēksūdzes līdz policijas aizturēšanai klātienē un tiešraidei no Cēsu nepilngadīgo kolonijas, no mākslinieciskas performances par Latviju 2068. gadā līdz unikālai pirmizrādei par latviešu un krievu attiecībām."

Izglītība, veselība, vide, politika, valsts pārvalde un drošība, nodokļi un ekonomika, kultūra – diskusijas par teju visu būtisko – sākot ar ikdienišķām un praktiskām aktualitātēm līdz pat valstiski, kā arī Eiropas un pasaules mērogā būtiskiem jautājumiem.

Īpaši plašas sarunas šogad būs par reģionālās attīstības jautājumiem Latvijā. Tāpat ar nebijušu vērienu šogad "Lampas" sarunās sevi pieteiks valsts pārvaldes iestādes un dažādi informācijas tehnoloģiju uzņēmumi un apvienības, kā arī uzņēmumi un jaunuzņēmumi, kuru darbība balstīta inovācijās.

Valsts kanceleja diskutēs par profesionālās un individuālās ētikas jautājumiem

Valsts kancelejas teltī "Ētikas skaitītājs" būs plaša divu dienu programma ar diskusijām, aktivitātēm un spēlēm par ētikas tēmu. Ikviens varēs izmēgināt risināt praktiskas ikdienas ētikas dilemmas dažādās profesijās un izdarīt secinājumus par savu rīcību un tās sekām. Sarunas notiks par to, cik augstai ētikas latiņai jābūt darbā, kā iedzīvināt un novērtēt ētikas principus, kā palīdzēt darbiniekiem dažādās dilemmas situācijās un vai ētiskums darbā sekmē kopējo sabiedrības viedumu.

Tāpat interesenti digitālā ētikas testā varēs noskaidrot, kuram kino varonim visvairāk līdzinās viņu ētikas vērtības – Boņukam no romāna "Cilvēka bērns", Ezītim no filmas "Ezītis miglā" vai nabagmājas komandantei no "Emīla nedarbiem"..

Kas notiks ar Latviju pēc 25 gadiem?

Savukārt Ekonomikas ministrija aicina piedalīties diskusijā par to, kādā Latvijā vēlamies dzīvot pēc 25 gadiem, kā sekmēt modernas ekonomikas izaugsmi Latvijā. Diskusijas mērķis ir apzināt sabiedrības viedokli, kas ir mūsu viedās un ambiciozās idejas, kā tās radīsim un atbalstīsim, lai Latvija veidotos par modernu ekonomiku.

Ekonomikas ministrija rīko arī diskusijas par videi draudzīgu iepakojumu, kā arī, izmantojot savu viedtālruni, ikvienam festivāla apmeklētājam būs iespēja iesaistīties aptaujā par LED apgaismojumu un viedo pilsētu. Norisināsies diskusija, vai tā ir modes lieta vai gudra investīcija, kā attīstās apgaismojuma nozare un ko tā piedāvās nākotnē.

Savukārt "TechHub Riga" organizētajā diskusijā pārrunās jautājumus, kā sekmēt modernas ekonomikas izveidošanos Latvijā. Pilnu tēmu sarakstu iespējams apskatīt Ekonomikas ministrijas ziņojumā.

Labklājības ministrija aicina diskutēt par sociālo uzņēmējdarbību

Labklājības ministrijas uzmanības lokā šobrīd ir jautājums, kā radīt spēcīgus sociālos uzņēmumus un sociālajai uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi. Tāpat diskutēs arī par sociālā darbinieka lomu – vai darbiniekam kā cilvēkam tuvākajam valsts vai pašvaldības atbalsta posmam ir jābūt "dežurantam", kas 24 stundas diennaktī uzmana personu sociālā riska situācijās, vai arī "iespējotājam", kas uzklausa, uzticas, palīdz noticēt un rast resursus savas situācijas risināšanai.

"Jurista Vārds" spriedīs par tiesu komunikāciju ar sabiedrību

Festivālā piedalīsies arī "Latvijas Vēstneša" specializētais žurnāls "Jurista Vārds", kas aicinājis  tiesnešus, citus brīvo profesiju juristus un žurnālistus spriest par to, kā labāk organizēt tiesu komunikāciju – spriedumu izvērtēšanu, kam šādās diskusijās būtu jāiesaistās, kādas ir pieļaujamās tiesu spriedumu kritikas robežas, vai tiesas saziņai ar sabiedrību var izmantot sociālos tīklus, vai tiesnešiem jāuzstājas televīzijā un jāiesaistās publiskās debatēs ar žurnālistiem un vai šāda atvērtība veicinās sabiedrības uzticēšanos Latvijas tiesu sistēmai.

Youtube kanālā pieejams arī diskusijas videoieraksts:

Klausies festivālu radio!

Savukārt tie, kuriem nebūs iespējas piedalīties festivālā klātienē, to varēs klausīties Latvijas Radio 6 – Latvijas Universitātes Radio NABA. Ēterā un festivāla norises vietā divu dienu garumā būs dzirdamas sarunas par zinātnes, izglītības un kultūras nozīmi sociāli aktīvas sabiedrības veidošanā, piedāvājot gan skaņu eksperimentus, gan satīru, gan izzinošas sarunas.

Festivāla apmeklētāju ērtībai "Latvijas dzelzceļš" 1. jūlijā organizē papildu reisu no Cēsīm uz Rīgu. No Cēsu stacijas vilciens aties plkst. 23.25 un Rīgā pienāks plkst. 01.18. Organizatori informē, ka iespējams pieteikties arī uz kādu no bezmaksas "LuxExpress" autobusiem. Baukšanas talonus bezmaksas reisiem iespējams izņemt Rīgas Ekonomikas augstskolā, 1. stāvā pie sarga (pie ieejas) līdz 30. jūnijam (no plkst. 8.30 līdz 20.30).

Vairāk nekā 200 pasākumu Cēsīs sadarbībā ar "Fondu atvērtai sabiedrībai DOTS" organizē teju visas Latvijas Republikas ministrijas un citas valsts pārvaldes iestādes, uzņēmumi un apvienības, universitātes, nevalstiskās organizācijas, vēstniecības, mediju pārstāvji, viedokļu līderi un spēcīgas, aktīvas Latvijas personības. Ar sarunu festivāla "Lampa" programmu var iepazīties festivāla mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI