NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Drošība
1
1

14. jūnijs – uz Sibīriju izsūtīto piemiņai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atjaunotās neatkarības gados svarīgi ne vien pieminēt savas tautas vēstures melnās dienas, bet arī censties izprast šos notikumus daudz dziļāk, piemēram, turpinot apzināt vēsturiskos dokumentus un cenšoties arvien dziļāk izprast konkrētu cilvēku dzīves un likteņus.

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Apritējuši 76 gadi kopš vienas no tumšākajām dienām Latvijas vēsturē, kad tauta piedzīvoja vienu no šokējošākajiem un baisākajiem pret sevi vērstajiem noziegumiem – deportāciju uz Sibīriju.

Šodien Rīgā un visā Latvijā notiek atceres pasākumi, kuros piedalās arī valsts augstākās amatpersonas.

Dienas vidū Saeimas Prezidija locekļi un deputāti piedalījās deportēto Latvijas iedzīvotāju piemiņas gājienā no Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim, kur norisinājās svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece šorīt piedalījās arī fonda "Sibīrijas bērni" rīkotajā konferencē "Pieminot 1941. gada 14. jūniju". Tajā viņa uzrunāja klātesošos un sacīja, ka "nevienam civilizētajā pasaulē nav šaubu, ka deportācijas ir vērtējamas kā noziegums pret cilvēci. To nav iespējams piedot, jo vairāk tādēļ, ka mums neviens nav prasījis piedošanu". Viņa pauda nožēlu, ka šie notikumi joprojām turpina mest ēnu uz Baltijas valstu un Maskavas attiecībām. I. Mūrniece uzsvēra, ka ir būtiski nepazaudēt nevienu likteņstāstu no tiem, kurus var izstāstīt represētie, kas izgāja cauri Sibīrijai, un aicināja no šiem likteņstāstiem paņemt svarīgāko – tēvzemes mīlestību, izturību, varonību un cilvēcību.

Vienlaikus ar civiliedzīvotāju masveida izsūtīšanu notika represijas arī pret Latvijas armijas karavīriem. Litenes un Ostroviešu nometnē apcietināja un uz Sibīriju deportēja vismaz 430 virsnieku. Vairāki no viņiem tika nošauti uz vietas. Pieminot šo traģisko notikumu, jau tradicionāli Litenē un Gulbenē tiek rīkoti piemiņas pasākumi, kuros piedalās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš, kā arī regulāro spēku un Zemessardzes vienību komandieri, karavīri, zemessargi un jaunsargi. Uz Liteni dosies arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

1941. gada 14. jūnijā uz izsūtīšanas galamērķiem aptuveni 2000 mierīgo iedzīvotāju tika nosūtīti tieši no Torņakalna stacijas. Šobrīd šajā vietā kā atmiņu liecība ir stacijā pirms 21 gada izvietotais deportāciju vagons. Taču diemžēl šobrīd, divus desmitus gadu stāvējis zem klajas debess, vagons atkal ir kapitāli jāremontē.

Arī LV portāls piedāvā vērtīgus rakstus par šo traģisko dienu, kā arī citām atceres dienām. Kārļa Sila viedokļa raksts stāsta par atceres un piemiņas dienām, par kurām trūkst izpratnes un tādēļ arī saprātīga pamatojuma to esamībai. Savukārt intervijā ar vēsturnieku Uldi Neiburgu pausts autora viedoklis, ka mūsu tautas problēma ir sašķeltība, sadrumstalotība, kopīgu mērķu trūkums, un aicinājums meklēt jaunus izpausmes veidus, kā uzrunāt plašāku sabiedrību par vēstures notikumiem.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI